Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. ledna 2020 21:31
Čas čtení 2:02
Tímea Krauszová

Americký ministr financí poslal Gretu Thunberg studovat. Ta mu odpověděla, že nepotřebuje diplom, aby viděla, kde je problém

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ministr uvedl, že Greta nemá žádnou kvalifikaci mluvit o klimatických změnách.

Steven Mnuchin, ministr financí USA, na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu poslal Gretu do školy. Konkrétně by podle něj měla jít studovat ekonomii. Reagoval tak na její výzvu, kterou adresovala Spojeným státům americkým.

Podle ní by měli okamžitě přestat s používáním fosilních paliv. Kromě něj podle The Guardian zareagovali na ostrou výzvu i další světoví lídři včetně Donalda Trumpa a Angely Merkel. Netrvalo dlouho a na výčitku zareagovala i 17letá Švédka.

Když dokončí školu, může nám to přijít vysvětlit

Greta ve svém projevu v úterý jasně kritizovala snahu snižovat nebo vyrovnávat naše emise. Podle ní s nimi musíme jednou provždy skončit, a to radikálně. „Pokud jste si náhodou nevšimli, náš svět je v plamenech.“

Navrhla, aby se světoví lídři okamžitě stáhli z obchodování s fosilním palivem a přestali ho používat. Mnuchin ve svém projevu kritizoval fakt, že tento požadavek je momentálně neproveditelný.

Ministr financí se nejprve při otázce na Gretino doporučení tvářil, že netuší, o koho jde. „Kdo to je?“ ptal se a pak řekl, že jde jen o srandu, píše Guardian. „Když dostuduje ekonomii, může se vrátit a vysvětlit nám to,“ dodal.

Během svého projevu zdůraznil, že problém s životním prostředím je složitý a řekl, že USA jsou lídři v boji s emisemi. Nedělají to ve státním, ale v soukromém sektoru. Podle něj jsou největším problémem Čína a Indie.

Doporučeno
Jsem tu sám, mám strach a nevím co dělat, říká Daniel P. Je uvězněn v čínském Wu-Chanu, kde se šíří koronavirus (Rozhovor) Jsem tu sám, mám strach a nevím co dělat, říká Daniel P. Je uvězněn v čínském Wu-Chanu, kde se šíří koronavirus (Rozhovor) 23. ledna 2020 19:52

K jejímu projevu ještě týž den zareagoval i americký prezident Donald Trump. Podle něj bychom měli odmítnout ty, kdo prorokují zkázu a apokalypsu. Delegátům na fóru poradil, aby zůstali optimističtí.

Podle Guardianu se ke Gretinu projevu vyjádřila i německá kancléřka Angela Merkel. Ta byla mnohem pozitivnější ke slovům 17leté aktivistky. Ocenila netrpělivost mladých aktivistů a řekla, že by si z toho mohli lídři vzít příklad. „Jsem přesvědčena o tom, že cena za nicnedělání bude mnohem vyšší než cena za činy,“ řekla.

Greta odpověděla: K tomuto diplom nepotřebuji

Greta promptně reagovala na výtku ze strany Mnuchina, využila k tomu svůj účet na Twitteru. „Můj přestupný rok končí v srpnu, ale vysokoškolský diplom z ekonomie není nutný,“ napsala do příspěvku, ke kterému přidala i interaktivní grafiku. Ta zobrazuje náš tzv. „uhlíkový rozpočet“, tedy množství emisí, které si ještě můžeme dovolit vypustit dřív, než dosáhneme kritické úrovně změny globální teploty. Hranice, kterou určili odborníci, a je také součástí Pařížské úmluvy, je 1,5 °C.

Podle Grety rozsah dotací a investic do fosilních paliv nesedí k rozpočtu, který dnes máme. Z grafiky vyplývá, že pokud množství emisí neklesne, do osmi let se dopracujeme na hranici 1,5 stupně. V roce 2019 by přitom tento pokles musel být alespoň o 15 %. Greta tedy upozorňuje na to, že se nemusí vyznat v ekonomii k tomu, aby viděla, že trend rostoucích emisí planetě nepomáhá.

„Takže buď nám řekněte, jak dosáhnout zmenšení následků, nebo vysvětlete budoucím generacím a těm, kterých se klimatická krize již týká, proč bychom se měli vzdát našich klimatických předsevzetí,“ pokračovala v dalším příspěvku.

Domů
Sdílet
Diskuse