Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. března 2020 9:42
Čas čtení 4:39
Matej Krajčovič

Recenze – Formule 1: Drive to Survive 2 opět výborně vypadá a nabídne lepší příběhy než Rush či Ford vs. Ferrari

FILMY A SERIÁLY FILMY 2020 NETFLIX
Uložit Uložené

Ohlédnutí za loňskou sezónou opět nezklamalo a patří k věcem, na které by ses v březnu měl podívat, i když F1 nesleduje.

Jsou závody Formule 1 nudné? Ještě před pár lety se to rozhodně dalo říci minimálně o způsobu, jakým se celý seriál prezentoval veřejnosti. Kvůli vedení a promotérů jako kdyby existovali pouze lidé přímo na tribunách závodních okruhů a diváci, kteří si v neděli zapnou přímý přenos na některé z televizních stanic.

Možná proto, že sport ovládal dnes již 89letý Bernie Ecclestone, který sociální sítě doslova nenáviděl a na internetu strávil asi tolik času, jako jeho vrstevníci v důchodovém věku.

F1 začala na YouTube či Instagramu fungovat až uprostřed roku 2015 a od té doby nasbírala více než 10 miliónů followerů složených ze starých i zcela nových fanoušků.

Loni proto přišel další přelomový krok. Vlastní dokument Formule 1: Drive to Survive dostupný na streamovací službě Netflix, který dostal 28. února už svou druhou sérii.

Pointa byla jasná, dostat F1 někam mezi Stranger Things, Narcos, Orange is the New Black nebo House of Cards, na oči přes 160 milionům předplatitelů Netflixu.

Ideálně, aby alespoň malé procento z nich značka zaujala a v budoucnu si v telce zapnuli i závody nebo dokonce koupili lístky na některou z Velkých cen. A čím více jich bude z USA, tím lépe, Formule 1 zde totiž na rozdíl od Evropy či Asie za ostatními sporty výrazně zaostává.

Už po prvním Drive to Survive bylo jasné, že se to podařilo. Samotní jezdci hlásili, že jim v březnu začaly přibývat tisíce nových fanoušků a většina z nich přišla právě z Netflixu. Vznik druhé série byl proto samozřejmý, stejně jako její vypuštění těsně před začátkem nové sezóny.

Recenzia: Formula 1: Drive to Survive (2. séria) je najlepší športový dokument, aký nájdeš na Netflixe aj mimo neho

Koncept zůstal úplně stejný. Tým z Netflixu celý rok obíhal závody na všech kontinentech a získával záběry, které pak spojil s tím, co viděli diváci přímo během živých přenosů.

Drive to Survive je jedinečný v tom, jak dokáže oslovit člověka, který o F1 v životě neslyšel, i hardcore nadšence, který nevynechal jediné závody loňské sezóny. I když má jít o jakési ohlédnutí za rokem 2019, průběhu jednotlivých Velkých cen je věnován pouze zlomek pozornosti, doslova pár z 30 až 40 minut každé z deseti epizod.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 81405 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč série zaujme laika i nadšence Formule 1;
  • co všechno bude pro tebe nové, i když jsi viděl všechny Velké ceny;
  • kde všude byly kamery a mikrofony Netflixu během celé sezóny;
  • jaké selhání, kontroverze či vypjaté situace tvůrci zachytili;
  • jak to vypadalo v boxech během tragické nehody jezdce Formule 2.
Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse