Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. října 2019 19:10
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Formule 1 představila nová pravidla. Auta se od roku 2021 výrazně změní

SPORT
Uložit Uložené

Zavedení rozpočtového stropu a nových pravidel má zlepšit předjíždění.

Formuli 1 čekají od roku 2021 velké změny. Skupina Liberty Media, která seriál vlastní, tak spolu s FIA využila vůbec první příležitost, aby sport posunula směrem ke svým představám. Dosavadní pokusy, jak zlepšit předjíždění a zatraktivnit závody, totiž často narážely na předchozí dohody a odmítavý postoj samotných týmů snažících se hájit zejména své vlastní zájmy.

Vzhled monopostů se drasticky změní. Velká část malých a komplikovaných křidélek by měla z karosérie zmizet, případně se přesunout na podlahu. Dnes totiž auta mohou jezdit blízko za sebou jen velmi obtížně, protože za jinou formulí ztrácejí až polovinu z aerodynamického přítlaku.

Formula 1 predstavila nové pravidlá. Autá sa od roku 2021 výrazne zmenia
Formula 1 predstavila nové pravidlá. Autá sa od roku 2021 výrazne zmenia Zdroj: www.formula1.com

Zjednodušení karoserie by mělo rozestupy v zatáčkách zkrátit a umožnit autům přežít i nějaký ten ostřejší kontakt se soupeřem, aniž by z formule okamžitě odletěly důležité součástky.

Doporučeno
Takovou rychlost jsi ještě nikdy neviděl. Ve Formuli 1 předvedl Red Bull nový světový rekord Takovou rychlost jsi ještě nikdy neviděl. Ve Formuli 1 předvedl Red Bull nový světový rekord 30. července 2019 14:05

Změní se tedy přední a zadní křídlo a přibudou větší 18palcové pneumatiky, o něco více podobné těm z běžných aut. Kontroverzní systém DRS pro usnadnění předjíždění však na autech zůstane.

Druhým problémem je, že ty nejvyšší příčky na pódiu dnes ovládá jen Mercedes, Ferrari a Redbull. Od roku 2021 proto začne platit rozpočtový strop pro týmy ve výši 175 milionů dolarů na sezónu.

Formula 1 predstavila nové pravidlá. Autá sa od roku 2021 výrazne zmenia
Formula 1 predstavila nové pravidlá. Autá sa od roku 2021 výrazne zmenia Zdroj: www.formula1.com

Silnější stáje by tak neměly být schopny výrazněji odskočit od těch chudších. Strop by zároveň mohl přilákat nové týmy a další automobilky. Už dlouho se spekuluje například o Volkswagenu, Audi nebo Porsche.

Rozpočet bude vynucován i zkrácením času, který týmy mohou strávit v aerodynamických tunelech a páteční tréninky přímo na trati by měly být ještě důležitější. Strop však nebude zahrnovat marketingové náklady a částky potřebné na platy jezdců či seniorského personálu.

Do pátečních tréninků také budou muset týmy častěji nasazovat mladé jezdce z nižších sérií.

Formula 1 predstavila nové pravidlá. Autá sa od roku 2021 výrazne zmenia
Formula 1 predstavila nové pravidlá. Autá sa od roku 2021 výrazne zmenia Zdroj: www.formula1.com

Motory, tedy současné 1,6litrové hybridní šestiválce, zůstanou v autech i po roce 2021 v prakticky nezměněné podobě. Vývoj nových jednotek by totiž přinesl další výrazné náklady. Nepočítá se ani s žádným přechodem k plně elektrickým agregátům, na ty má totiž stále výhradní práva Formula E.

Týmy si však budou samy navrhovat o něco méně součástek. Některé klíčové prvky budou standardizované a tedy všem poskytované od vytendrovaného externího dodavatele. Jiné si sice týmy vyrobí ve vlastní režii, ale výhradně na základě přísně jasně zadaných designů.

Domů
Sdílet
Diskuse