Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. března 2020 17:33
Čas čtení 2:04
Vojtěch Vanda

Českým drahám hrozí masivní pokuta kvůli údajnému kartelu s Rakušany. Informovaly o tom SeznamZprávy

NEWS ČESKO RAKOUSKO
Uložit Uložené

Investigativní novináři Janek Kroupa a Jiří Pšenička získali kompromitující materiál, který může stát České dráhy miliardy.

České dráhy a ÖBB mohou mít mezi sebou kartel. Toto zjištění uveřejnili Janek Kroupa a Jiří Pšenička ze SeznamZpráv. Během razie v sídle Českých drah v létě 2016 totiž Evropská komise zabavila dokumenty, které nyní může použít jako důkazy. Jedná se o korespondenci mezi dvěma zaměstnanci firem, jež může českého dopravce stát miliardy korun.

Doporučeno
Koronavirus v Česku. Potvrzeny další případy nákazy Koronavirus v Česku. Potvrzeny další případy nákazy 4. března 2020 9:14

SeznamZprávám se dostala do rukou elektronická pošta z roku 2015 mezi současným místopředsedou představenstva Českých drah Radkem Dvořákem a Silvií Kaupa, která měla na starost dálkovou osobní dopravu ve společnosti ÖBB. Předmětem jejich dopisování byl  prodej ojetých lehátkových vozů z Rakouska.

Dvořák napsal, že slovenská společnost WGS (Wagon Service) má o tyto vozy zájem, a chtěla by je koupit za 60 tisíc euro za kus. RegioJet ale za ně nabídl 80 tisíc„Byl bych velmi vděčný, kdybyste eliminovali alespoň RegioJet a pak se rozhodli, jestli předpokládaných 60 tisíc eur nabízených WGS je pro vás dost, nebo není,“ stojí v dopise, který zveřejnily SeznamZprávy.

Druhý den přišla manažerovi Českých drah odpověď. „Ahoj Radku, postaráme se, aby RegioJetu vagony prodány nebyly. Moji kolegové z regionálního provozu, kteří vagony prodávají, mi to dnes potvrdili,“ odpověděla Kaupa. K tomu ale ještě dodala: „WGS by bylo v pohodě? Nebo by České dráhy zajímalo si koupit ty vagony samy?“  naznačila, že je rakouská firma ochotna prodat vagony Českým drahám i za cenu menšího zisku.

Doporučeno
Vlakvedoucí surově zmlátil obuškem cestujícího, prý mu nešla načíst InKarta. České dráhy ho stáhly ze služby Vlakvedoucí surově zmlátil obuškem cestujícího, prý mu nešla načíst InKarta. České dráhy ho stáhly ze služby 2. ledna 2020 13:08

Evropská komise prošetřuje tento případ už 3 a půl roku. Tato údajná nezákonná obchodní dohoda, která dostala označení Twins, by mohla zahrnovat i slovenskou národní společnost ZSSK. Proto je tento případ vyšetřován spíše jako domluva tří velkých středoevropských společností, které si mohly dát za cíl eliminovat soukromé dopravce v regionu.

K situaci se SeznamZprávám vyjádřil i majitel RegioJetu Roman Jančura„O starší vozy ÖBB jsme měli zájem vždy. Pokaždé když něco prodávali, tak jsme byli u toho. Ale od určité doby šlo už vše na České dráhy a my nekoupili ani kolo,“ uvádí Jančura, který prý o zmíněné komunikaci mezi Dvořákem a Kaupa neměl tušení.

Českým drahám tak může hrozit tučná pokuta, která se může vyšplhat až k desíti procentům z ročních tržeb. Státem vlastněná firma by tak musela zaplatit až čtyři miliardy korun. SeznamZprávy uvádí, že miliardová pokuta uvádí navenek klidný postoj firmy v totální hysterii. K situaci se na Twitteru vyjádřil i předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Václav Nebeský.

Podle něj většina současných členů představenstva v Českých drahách nepracovala. „S Evropskou komisí aktivně komunikujeme od chvíle, kdy jsme se o problému dozvěděli. Zadali jsme v této věci hloubkový audit. Snažíme se maximálně předejít škodám,“ uvedl.

SeznamZprávy se snažily získat vyjádření autora inkriminovaného emailu Dvořáka i jeho rakouského protějšku Silvie Kaupa, avšak ani jeden se nevyjádřil. V kuloárech prý prosakuje zpráva, že se rakouská ÖBB už ke kartelu doznala. V této situaci je možné, že by bylo lepší se doznat pro všechny, soud by tento akt mohl vzít jako polehčující okolnost a eventuálně pokutu snížit. Je však pravděpodobné, že se případ může táhnout ještě několik let.

Doporučeno
Nur Ashraf Bekai učí romské děti ve vyloučené lokalitě. Do Česka přišla z Libanonu (Rozhovor) Nur Ashraf Bekai učí romské děti ve vyloučené lokalitě. Do Česka přišla z Libanonu (Rozhovor) 2. března 2020 16:00
Domů
Sdílet
Diskuse