Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. ledna 2020 13:08
Čas čtení 1:35
Antonín Havlík

Vlakvedoucí surově zmlátil obuškem cestujícího, prý mu nešla načíst InKarta. České dráhy ho stáhly ze služby

NEWS
Uložit Uložené

Děsivý obrázek se naskytl cestujícím jedoucím ve vlaku z Rokycan do Prahy. Vlakvedoucí totiž surově zbil cestujícího, prý kvůli inKartě, které se nechtěla cestujícímu načíst. Podle Českých drah byla situace jinak.

Českým Twitterem koluje video zachycující útok z 21. září 2019, během kterého vlakvedoucí Českých drah ve vagónu plném cestujících surově mlátí dalšího muže obuškem. Situace se má odehrávat ve vlaku mířícím z Rokycan do Prahy.

Video nahrál uživatel Odpad – to nej z českých tweetů a upozornil na něj server tn.cz. Není přitom jasné, proč došlo ke zveřejnění až po čtvrt roce od skutku.

Doporučeno
Cestující ve vlaku Českých drah narazil na trs hub. Dopravce situaci zachraňuje humorným komentářem Cestující ve vlaku Českých drah narazil na trs hub. Dopravce situaci zachraňuje humorným komentářem 18. října 2019 17:03

„Za líbivou maskou se skrývá arogantní z**d – ‚vlakvedoucí vlaků vyšší kategorie ČD‘, který teleskopickým obuškem zbil 58letého člověka. Důvod? Nešla mu načíst InKarta,“ píše se v tweetu u videa.

„Na to nemáte právo, zavolám na vás policii,“ křičí napadený muž v zeleném tričku. „Napadl mě,“ reaguje vlakvedoucí. Z videa je však patrné, že reakce zaměstnance Českých drah je přehnaná a agresivní, podle národního dopravce je všechno ale jinak

Vytrženo z kontextu, ohrazuje se vlakvedoucí

Podle útočníka bylo 42sekundové video vytrženo z kontextu a nešlo jenom o nenačítající se InKartu. Události prý předcházela desetiminutová rozprava, během které se cestující vůči vlakovému personálu choval agresivně. Na vlakvedoucího sahal, byl vulgární a opilý

„Celá situace samozřejmě netrvala pár vteřin videa, ale přes deset minut a pak následné řešení. Video bohužel začíná v okamžiku mé obrany před útokem pána, který jsem se snažil zažehnat, ustupoval před ním a opakovaně ho důrazně žádal, aby se mě nedotýkal,“ vyjádřil se pro tn.cz zaměstnanec ČD.

Situace byla i podle oficiálního stanoviska Českých drah vyvolána agresivním cestujícím, následný útok obuškem však nebyl přiměřený a nadřízení z něj vyvodili patřičné důsledky. „Incident byl vyvolán podnapilým cestujícím, k němuž byla přivolána Policie ČR. Cestující uznal svoje nepřiměřené chování ve vlaku a uhradil pokutu,“ uvedl mluvčí Českých drah Radek Joklík

Vlakvedoucí surově zmlátil obuškem cestujícího, prý mu nešla načíst InKarta. České dráhy ho stáhly ze služby
Zdroj: pixabay.com

„Přestože byl konflikt jednoznačně vyvolán ze strany podnapilého cestujícího, rozhodně nesouhlasíme se způsobem, jakým náš vlakvedoucí na situaci reagoval. Použití násilí, v tomto případě dokonce obušku, který v žádném případě nepatří k vybavení našich zaměstnanců, je naprosto nepřijatelné,“  dodal.

„Zaměstnanec byl stažen ze služby a věc je s ním řešena v pracovněprávní rovině,“ dodal spolu s informací, že konflikty by se měly v tomto případě řešit jiným způsobem. „Povinností našeho personálu je řešit podobné případy maximálně v klidu a domluvou. V případě, že cestující projevuje agresivitu a odmítá spolupracovat, pak nezbývá nic jiného, než do nejbližší stanice přivolat policii,“ uzavřel mluvčí.

Domů
Sdílet
Diskuse