Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. března 2020 13:48
Čas čtení 1:24
Adam Novosad

Itálie zakázala pohřby. Oběti koronaviru často pohřbívají osamotě

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Pohřby zůstávají výrazně limitovány, aby se předcházelo šíření viru.

Krizová situace v Itálii není ani zdaleka u konce. Země musela v posledních dnech dokonce zakázat i tradiční pohřební obřady, aby zabránila šíření koronaviru. Silně křesťansky založená země tak musí v současnosti oželet poslední rozloučení se svými nejbližšími, což se před vypuknutím pandemie zdálo nemožné, upozorňuje CBS News.

Pacienti často tráví své poslední chvíle osamotě na nemocničních lůžkách, umírají a následně jsou pohřbívání. Většinou je na symbolickém pohřebním obřadu povoleno zúčastnit se pouze jedné či dvěma osobám, ale pozůstalí nemají šanci podívat se na své zesnulé v otevřené rakvi.

Taliansko zakázalo pohreby. Obete koronavírusu často pochovávajú osamote
Zdroj: TASR/AP

Těla nesmí převlékat, upravit jim vlasy ani vhodit do rakve poslední vzkazy před tím, než jsou umístěny do země. Nařízení hygieniků pracovníkům pohřebních služeb přikazují, aby po uložení těla do rakve okamžitě její víko zavřeli a neotvírali ho ani během obřadu.

Doporučeno
15 nejlepších postapokalyptických her 15 nejlepších postapokalyptických her 17. ledna 2023 11:00

Ten spočívá v krátké modlitbě kněze bez zbytečných ceremonií. Italové pochopili, že zbavit se viru jim pomohou jen drastická omezení, avšak situace dospěla do bodu, ve kterém se těla zesnulých pacientů začínají hromadit v nemocnicích či dokonce v kostelech.

Sociálními sítěmi před pár dny proběhla videa zachycující vojenská nákladní auta odvážející rakve z přeplněných zdravotnických zařízení, ale i fotografie rakví v kostelích, kde jsou ukládány pohřebními službami, dokud se nenajde vhodné místo na hřbitově. Z města Bergamo museli zesnulé dokonce převážet do nedalekých regionů, protože kapacity pohřebních služeb nestíhaly reagovat na počet mrtvých.

Telá nesmú prezliekať, upraviť im vlasy ani vhodiť do truhly posledné odkazy predtým, ako sú umiestnené do zeme. Nariadenia hygienikov pracovníkom pohrebných služieb prikazujú, aby po uložení tela do truhly okamžite jej veko zatvorili a neotvárali ho ani počas obradu.

Ten spočíva v krátkej modlitbe od kňaza bez zbytočných ceremónií. Taliani pochopili, že zbaviť sa vírusu im pomôžu len drastické obmedzenia, avšak situácia dospela do bodu, v ktorom sa telá zosnulých pacientov začínajú hromadiť v nemocniciach či dokonca v kostoloch.

Sociálnymi sieťami pred pár dňami prebehli videá zachytávajúce vojenské nákladné autá odvážajúce truhly z preplnených zdravotníckych zariadení, ale aj fotografie truhiel v kostoloch, kde sú ukladané pohrebnými službami dokým sa nenájde vhodné miesto na cintoríne. Z mesta Bergamo museli zosnulých dokonca prevážať do neďalekých regiónov, pretože kapacity pohrebných služieb nestíhali reagovať na počet mŕtvych.

Domů
Sdílet
Diskuse