Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. dubna 2020 16:37
Čas čtení 0:59
Matej Krajčovič

Koronavirus je už zřejmě i v Severní Koreji

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Propuknutí nákazy by mělo pravděpodobně katastrofální důsledky.

Severní Korea je zemí, o níž toho mnoho nevíme. Díky cenzuře a totálnímu odpojení od okolního světa k nám nepronikají téměř žádné informace. Tamní média dosud mlčela i o počtech nakažených novým koronavirem.

Podle rozhlasové stanice Radio Free Asia však místní vláda informovala své občany o několika potvrzených případech už na konci března. Znamenalo by to, že popírání v tomto směru skončilo.

Doporučeno
Koronavirus měl v Severní Koreji zabít skoro 200 vojáků, přesný počet nakažených ale neznáme (Rozhovor) Koronavirus měl v Severní Koreji zabít skoro 200 vojáků, přesný počet nakažených ale neznáme (Rozhovor) 9. dubna 2020 12:30

Dá se také předpokládat, že tak vedoucí představitelé učinili, aby na přednáškách v každé z větších organizací a komunitních společenství mohli občanům sdělit, jaká karanténní opatření musí dodržovat.

Dva zdroje nezávisle na sobě tvrdí, že Covid-19 se má šířit zejména ve třech specifických oblastech Severní Koreje. „Řečník na nás apeloval, abychom zabránili dalším škodám ve společnosti a mohli tak vyhrát válku proti koronaviru,“ uvedl zdroj.

Není však jasné, jak bude zdravotnictví s nákazou bojovat. Obyvatelé jsou často ve špatném zdravotním stavu a otázkou jsou i možnosti testování populace. Ta pravděpodobně nemá téměř žádné informace, jak se pandemie vyvíjí ve zbytku světa.

Tato tvrzení jsou ale v rozporu s oficiálním prohlášením. Paradoxně, přesně 1. dubna Pchjongjang veřejně oznámil, že preventivní opatření jsou na 100% účinná a v zemi zatím není jediný případ nákazy. Pak Myong Su, šéf anti-epidemického oddělení, to řekl na tiskové konferenci.

Západní odborníci predpovedajú, že koronavírus sa už do Severnej Kórey dostal, a to najskôr cez mimoriadne dlhú 1 420-kilometorvú hranicu s Čínou.  

Napriek izolácii je cez ňu pomerne čulá premávka, v čínskych pracovných táboroch by sme totiž našli práve veľa Severokórejčanov. V obmedzenej miere funguje aj dovoz tovaru. 

Domů
Sdílet
Diskuse