Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. dubna 2020 23:59
Čas čtení 1:00
Daniel Mikolášik

Je vůdce KLDR Kim Čong-un mrtvý? Tvrdí to několik zpravodajských zdrojů

NEWS KLDR
Uložit Uložené

Lídr KLDR je podle několika zdrojů mrtvý.

Některá čínská zpravodajská média již v pátek večer přišla s informací, že nejvyšší vůdce Korejské lidově demokratické republiky zemřel ve věku 36 let. Informaci potvrzují i ​​některé severokorejské zdroje. Příčina smrti je zatím neznámá. Lídr KLDR však ještě začátkem týdne podstoupil operaci srdce.

Jiné zdroje zase uvádějí, že vůdce je po operaci ve vegetativním stavu. Informaci o diktátorově smrti je však aktuálně velmi složité ověřit. V KLDR totiž panuje autoritářský režim, který podobné informace přísně střeží. Severní Korea dosud nezveřejnila žádné oficiální stanovisko.

Informaci o jeho smrti potvrdila v sobotu večer i zástupkyně ředitele hongkongského zpravodajského kanálu HKSTV, která je neteří čínského ministra zahraničí. Ta tvrdí, že jí informaci zprostředkoval věrohodný zdroj. Kromě toho měla v sobotu ráno Čína vyslat do hlavního města Severní Koreje Pchjongjangu několik špičkových lékařů.

Kim Čong-un se už dva týdny neukázal na veřejnosti. Jak informuje Newsweek, vůdce naposledy viděli 11. dubna na setkání politbyra, i když severokorejská média zveřejnila jeho nahrávku na nácviku leteckých sil i druhý den. Podezření o špatném zdravotním stavu, respektive jiném problému, vzniklo až poté, kdy se nezúčastnil oslav Dne Slunce, které jsou věnovány jeho dědečkovi Kim Ir-senovi.

Na zdravotní stav Kim Čong-una se ještě v pátek ptali novináři i amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten řekl, že podle něj je vůdce v pořádku.

O aktuální situaci v KLDR jsme si nedávno povídali i s koreanistkou Špitálníkovou. Přečti si celý rozhovor zde.

Domů
Sdílet
Diskuse