Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. června 2020 18:42
Čas čtení 0:41
Daniel Mikolášik

NASA nabízí 35 000 dolarů tomu, kdo jim navrhne vesmírný záchod. Na Měsíci nechávali astronauti výkaly v pytli

TECH NASA VESMÍR
Uložit Uložené

Toaleta by měla fungovat nejen ve stavu beztíže, ale také při měsíční gravitaci.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) vydal zajímavou nabídku. Tomu, kdo přijde s nejpropracovanějším a funkčním návrhem na vesmírnou toaletu, kterou by mimo Zemi používali jejich astronauti, může získat až 35 000 amerických dolarů (v přepočtu téměř 830 tisíc korun).

Doporučeno
SpaceX a NASA přepsaly historii. Úspěšný start lodě Crew Dragon vyslal astronauty k ISS SpaceX a NASA přepsaly historii. Úspěšný start lodě Crew Dragon vyslal astronauty k ISS 30. května 2020 21:34

Jak informuje portál Unilad, v rámci programu Artemis chce úřad v roce 2024 opět přistát na Měsíci s lidskou posádkou. Půjde o velkou událost, protože v rámci mise na Měsíc dostane i historicky první žena.

NASA proto vyhlásila mezinárodní soutěž Lunar Loo Challenge, jejíž výherce musí navrhnout bezchybný systém na zachycování a uchovávání lidských výkalů a moči ve vesmíru. Toaleta by měla fungovat nejen ve stavu beztíže, ale také při měsíční gravitaci (šestkrát slabší než zemská).

Domů
Sdílet
Diskuse