Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. května 2020 21:34
Čas čtení 0:54
Adam Novosad

SpaceX a NASA přepsaly historii. Úspěšný start lodě Crew Dragon vyslal astronauty k ISS

NEWS
Uložit Uložené

Tentokrát start nepříznivé počasí nepokazilo.

Americká loď Crew Dragon společnosti SpaceX se připravovala na let s astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) již před třemi dny. Naneštěstí, počasí tehdy nehrálo astronautům do karet, a tak museli start zrušit jen 17 minut před plánovaným začátkem.

Zanedlouho padlo rozhodnutí, že Crew Dragon by se mohl k ISS vydat v sobotu večer našeho času, ale v úvodu dne zůstávala organizace NASA mírně skeptická. Uváděla přibližně 50procentní šanci, že se start uskuteční, protože vše záleželo na povětrnostních podmínkách. Pokud by se tak nestalo, nová šance by se naskytla v neděli. 

Start nakonec dostal zelenou. Více než dvě hodiny před startem si astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley sedli do kapsle Crew Dragon, kterou zaměstnanci SpaceX uzavřeli, a čekalo se už pouze na ukončení všech příprav a nejvhodnější moment v souvislosti s počasím. Ten se naskytl ve 21:22 Středoevropského času.

Mise je pro Spojené státy mimořádně důležitá. Američané se dosud museli devět let spoléhat na spolupráci s Ruskem, které bylo jedinou zemí schopnou vysílat lidské posádky na Mezinárodní vesmírnou stanici, avšak úspěch SpaceX zbavil Spojené státy americké závislosti na svém ruském protějšku.

Start Crew Dragon by dokonce mohl otevřít dveře prvním vlaštovkám na cestě k objevování vesmíru v komerční sféře, a tak by si v blízké budoucnosti mohly elity této planety zaplatit místo luxusní dovolenou několikahodinový let ve vesmíru.

Domů
Sdílet
Diskuse