Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
11. července 2020 7:32
Čas čtení 0:41
Daniel Mikolášik

Vědci objevili nový druh pavouka, který má připomínat Jokera. Pojmenovali ho po herci Joaquinu Phoenixovi

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Tento druh žije většinu času pod zemí, na povrch vychází jen během tří týdnů v roce, kdy se chce pářit.

Výzkumníkům z finské Univerzity v Turku se podařilo objevit zcela nový druh pavouka. Jeho zbarvení jim mělo okamžitě připomenout komiksového záporáka Jokera. I z toho důvodu dostal druh pojmenování po herci Joaquinu Phoenixovi, který postavu ztvárnil v loňském filmu od režiséra Todda Phillipse.

Jak informuje portál Live Science, doslovný odborný název druhu je Loureedia phoenixi. Doposud byly z daného rodu pavouků známé pouze tři druhy, nyní se k nim přidává čtvrtý. Černého pavouka s bílými pruhy a červenou kaňkou uprostřed těla objevili v Íránu. Ostatní tři druhy se nacházejí v oblasti Středomoří.

Doporučeno
Mladá Olga Hepnarová před 47 lety najela na Strossmayerově náměstí do davu lidí čekajících na tramvaj Mladá Olga Hepnarová před 47 lety najela na Strossmayerově náměstí do davu lidí čekajících na tramvaj 10. července 2020 15:31

Výzkumníkům se však podařilo objevit jen dva samce, které ve studii i detailně popsali. „Druhy tohoto rodu jsou nádherné a pestrobarevné, a tak bych byl rád, kdyby díky našemu objevu lidé porozuměli kráse a významu pavouků,“ tvrdí biolog Alireza Zamani.

Přirozené prostředí tohoto druhu se nenachází nikde na povrchu země, jsou to totiž podzemní pavouci. Ven vycházejí prý jen během tří týdnů v roce, kdy se chtějí pářit. Povětšinou na podzim. Jejich srst je poměrně sametová, kvůli čemuž byly pro arachnology o to zajímavější.

Vedci objavili nový druh pavúka, ktorý má pripomínať Jokera. Pomenovali ho po hercovi Joaquinovi Phoenixovi
Zdroj: University of Turku
Domů
Sdílet
Diskuse