Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
24. srpna 2020 18:51
Čas čtení 0:42
Daniel Kopejska

VIDEO: Sýrií otřásl výbuch plynovodu. Nefunguje elektřina, ministr viní teroristy

NEWS
Uložit Uložené

Jih Sýrie včetně Damašku je od pondělního rána kompletně bez proudu kvůli explozi plynovodu.

Syrský ministr ropného průmyslu prohlásil tuto událost za akt nepřátelství a terorismu vůči státu. Při výbuchu nebyl nikdo zraněn. Arabský plynovod vede z Egypta přes Jordán až do Sýrie a táhne se přes 1 200 kilometrů. Sýrie je na přívodu plynu extrémně závislá, protože kurdská milice ovládá vnitrostátní ropná pole a na dovoz ze zahraničí je embargo, informuje Guardian.

V Sýrii vybouchl plynovod, dle ministra šlo o teroristický útok
Zdroj: TASR/AP

Během zdlouhavé občanské války, která si vyžádala už přes 400 000 obětí byl tento plynovod cílem útoků již pětkrát. V prosinci podobné útoky provedly drony na plynová a ropná zařízení. Před začátkem občanské války Sýrie produkovala přes 380 000 barelů ropy denně. Dnes ale kurdské milice drží většinu ropných polí ve své moci.

Ministr ropného průmyslu Ghánim prohlásil: „Podle zjištění byl příčinou výbuchu teroristický útok.“ Problémem v zemi je také slábnoucí syrská libra. To má za cenu extrémní zdražení základních surovin. Stoupá také nezaměstnanost. Jih země se začal zmítat v protestech proti vládě.

 

Domů
Sdílet
Diskuse