Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
8. září 2020 13:07
Čas čtení 7:14
Jakub Paulík

120kilový zabiják mafie: Muži vytrhl ohryzek, pro oběti měl prý připravený soukromý hřbitov

120kilový zabiják mafie: Muži vytrhl ohryzek, pro oběti měl prý připravený soukromý hřbitov
Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa (Ilustračná fotografia – na snímke Mikuláš Černák, šéf a blízky priateľ Alojza Házyho)
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Jeho přesný počet obětí do dnešního dne neznáme.

Mafiánská kariéra Alojze Házyho byla krátká, ale zato plná skutečně brutálních vražd. Většinu těl jeho pravděpodobných obětí policie do dnešního dne nenašla. Mnohé z nich přitom údajně zakopal na svém soukromém hřbitově, na kterém má „odpočívat“ zhruba 10 až 15 lidí. Alojz Házy stál na začátku mafiánské kariéry obávaného Mikuláše Černáka.

Právě kvůli Házymu se Černák stal spolupachatelem úplně první vraždy. Psal se rok 1992, když Házy zjistil, že zatímco seděl ve vězení, jeho žena ho prý podváděla s jistým Ladislavem Bojkúnem. Toho Házy a černákovci vzali „na výlet“, z něhož se už nevrátil. Pro další mafiánské příběhy z 90. let a začátku tisíciletí sleduj toto vlákno.

V tomto článku si přečteš:
  • Jak se Alojz Házy dostal k černákovcům
  • Kdy se stal Mikuláš Černák spolupachatelem první vraždy
  • Jak údajně dopadl jeden z prvních slovenských mafiánů, za jehož vraždou mohl stát Alojz Házy
  • Proč jedné z obětí uřízl hlavu
  • Koho prý zavraždil před očima své mámy

 

Alojz Házy
Zdroj: TV Markíza/video screenshot z reportáže

Muži, který ho chtěl zabít, vytrhl ohryzek

Mezi mediálně nejznámější nájemné vrahy slovenské mafie určitě patří doživotně odsouzení zabijáci Alojz Kromka přezdívaný Čistič a Jozef Roháč alias Potkan či Čapica. Výraznou postavou z řad zabijáků podsvětí je však i Alojz Házy, kdysi mohutný, svalnatý kulturista vážící asi 120 kilogramů. Už od pohledu působil jako člověk, se kterým si není radno zahrávat.

Podle tvrzení Milana Reichela, jehož spojovali s podsvětím v Popradu, prý Alojz Házy v roce 1990 brutálním způsobem zavraždil maséra Milana Glevaňáka. Ten totiž na něj během toho, co si ulevoval, vytáhl zbraň. Házy mu ji však vytrhl a střelil Glevaňáka do hlavy. Ten se ještě pokusil o útěk, při kterém ho Házy chytil, hodil do příkopu a vytrhl mu ohryzek, uvádí PLUS 7 DNÍ.

Maséra následně převážel v kufru svého auta, ale na čerpací stanici ho zastavili policisté. Umírající muž prý stále chrčel, ale policisté nic neslyšeli, a tak Házymu tato vražda prošla. S touto a mnoha dalšími vraždami se Házy Reichelovi svěřil zřejmě kvůli tomu, že byli kamarádi.

„Když měl Házy problémy se zákonem, tak mu Milan Reichel poskytl azyl, schoval ho někde v Itálii ke svým příbuzným,“ popisoval Mikuláš Černák ve své knize Prečo som prelomil mlčanie přátelský vztah Házyho a Reichela, dvojice bývalých kulturistů, kteří se poznali v 16 letech.

Milan Reichel
Milan Reichel Zdroj: Refresher/Mário Hudák

Začátky s černákovci a vražda muže, se kterým mu „zahýbala“ žena

Do podsvětí se k mafii v Banské Bystrici, tedy k takzvané skupině černákovců, dostal přes Miloše Kaštana, který patřil mezi nejbližší lidi Mikuláše Černáka. Kaštan ve skupině vystupoval jako ekonom. S Házym se poznali v době, kdy spolu pracovali jako řezníci.

Za jistý podvod s fakturami, do kterého se zapletl Alojz Házy, Ladislav Bojkún a Miloš Kaštan, skončil první z jmenovaných ve vězení. Své komplice však nevyzradil. Zatímco ale Alojz Házy seděl ve vězení, Bojkún prý spával s jeho manželkou Annou, tvrdil Mikuláš Černák.

Doporučeno
Mafián Reichel: Když jsem vešel do místnosti, gangsteři mu řezali hlavu Mafián Reichel: Když jsem vešel do místnosti, gangsteři mu řezali hlavu 28. července 2019 14:48

Po tom, co se Házy v roce 1992 dostal z vězení, se s tímto podezřením svěřil Černákovi. Bojkúna si tedy černákovci odvedli do auta s cílem, že zjistí pravdu. Během jízdy se Bojkún pokusil z vozidla vyskočit, v čemž mu měl zabránit Mikuláš Černák.

Zřejmě věděl, že ho čeká více, než jen rány pěstí. Na místě, kde zastavili, už na Bojkúna čekal vykopaný hrob, kterým ho chtěli původně pouze vystrašit. Házy si to však rozmyslel a Bojkúna chladnokrevně zastřelil. „Já jsem seděl i za něj a ten potkan mi zatím je*al ženu. Pomoz mi ho rychle zahrabat,“ citoval Mikuláš Černák ve své knize údajná slova Alojze Házyho.

Šlo o první vraždu, na níž se pozdější boss bossů Mikuláš Černák spolupodílel. Bojkúna mafiáni zakopali v lesích nad obcí Hrabušice. Jeho tělo za pomoci Mikuláše Černáka našli policisté v roce 2016.

Vražda jednoho z prvních mafiánů?

V podniku Femina se v létě 1993 Vladimír Černák, bratr Mikuláše Černáka, spolu s Janem Handulou pohádal s mužem jménem Milan Schwarzbacher, kterého ubili k smrti. V případu jako svědek vypověděl majitel podniku Miroslav Vlček, a proto ho chtěli mafiáni „umlčet“. Podle tvrzení Reichela se na jeho únosu a vraždě podíleli Miloš Kaštan, Jozef Burger, Mikuláš Černák, bývalý policista Gustav Slivenský a Alojz Házy.


Z jmenovaných mužů měl prý vraždu provést právě Házy. „Střelil ho prý puškou do hlavy a mozek mu vyletěl na břicho. Stěžoval si, že na všechno ho nechali samotného. Říkal, že musel sám kopat jámu a že se snažil dotyčného, ​​který byl omámený tabletkami, uškrtit. Ale že se mu něco roztrhlo, tak ho zastřelil,“ tvrdí Reichel. Jeho tělo policie nikdy nenašla.
 
Další informace nasvědčují tomu, že Alojz Házy v roce 1993 v bratislavském Slavičím údolí údajně zavraždil mafiána Tibora Putíka s přezdívkou Buco. Ten je považován za jednoho z prvních slovenských mafiánů.
 
Jak uvedly Aktuality, novinář Ivan Mego našel výpověď Miloše Kaštana, podle níž Buca Házy zabil, rozčtvrtil a následně ho „zakopali (s něčí pomocí) někde na Kolibě“. Podle jiného zdroje Aktualit Buca nezakopali, ale nechali sežrat lvem. Existuje ale také verze, podle níž Buco kvůli strachu o svůj život raději utekl ze Slovenska. Žádná z možností ale není oficiálně potvrzena.

Miloš Kaštan (1999)
Miloš Kaštan (1999) Zdroj: TASR/ČTK

Na příkaz bosse Černáka prý muži uřízl hlavu

Další vraždu měl Házyho v lednu 1998 údajně provést na objednávku Mikuláše Černáka. Jeho cílem se stal podnikatel Peter Suržina, kterého uškrtil v autě a následně mu mimo vozidlo oddělil hlavu od těla. Řidič vozidla Jozef Galica tvrdil, že vedle něj na sedadle spolujezdce seděl Peter Suržina a za ním byl Alojz Házy. Měl tedy dobrý přístup k tomu, aby ho zezadu uškrtil. Tělo Suržiny bez hlavy našli nedaleko obce Vydrník.

Mluvčí policejního sboru Michal Slivka později objasnil, z jakého důvodu mu prý Házy uřízl hlavu. „Mikuláš Č., v době skutku ve výkonu vazby, měl nařídit Alojzi H. usmrtit jakoukoliv osobu oddělením hlavy od těla, aby na něj nepadalo podezření z vražd Gustáva Slivenského a Rudolfa Hodossyho, zavražděných stejným způsobem,“ uvedl.

Přestože se Černák přiznal k množství mafiánských vražd, tuto konkrétní odmítá. Podle jeho tvrzení ho z ní křivě obvinili bývalí „kolegové“ z podsvětí Alojz Kromka a Miloš Kaštan.

Jinou verzi nabízí košický mafián Alexander Horváth, který z provedení vraždy obviňuje jinou osobu – Černákova někdejšího řidiče Slavomíra Surového. Ten to ale popírá. Reichel dále tvrdí, že Házy v blíže neurčeném roce v kuchyni zastřelil dva Jugoslávce, kteří ho přišli zabít. Svědkem vraždy se měla stát dokonce jeho máma. Těla dal údajně sežrat sviním.

V článku jsme zmínili několik způsobů vraždění obětí (modus operandi/specifické rozdíly při spáchání trestného činu). Lišil se Alojz Házy podle exfunkcionáře NAKA Petra Chudého (můžeš ho znát jako autora krimi pod pseudonymem Peter Šloser) v zabíjení od jiných mafiánských vrahů v dané době?

„Nevím, jestli můžeme specifikovat modus operandi u osoby, která působila v mafiánské skupině, ať ji z procesního hlediska nazýváme organizovaná nebo zločinecká. A hlavně, pokud se jednalo o období 90. let. Střelnou zbraň využívali v té době všichni silní muži slovenského podsvětí jako nástroj k likvidaci.

 

Pokud bychom hovořili o mučení obětí, nebyl určitě jediný. Vzhledem k tomu, že asi většina zločinců z toho období je už mrtvých nebo živých, ale odsouzených na doživotí, odpověď na to, co všechno se dělo před smrtí oběti, se pravděpodobně nikdy nedozvíme. A pohřešované oběti, které skončily pod rukama zločinců, se dají počítat na stovky,“ řekl.

Mikuláš Černák (2020)
Mikuláš Černák (2020) Zdroj: TASR - Ivan Kríž

Soukromý hřbitov?

Milan Reichel pro PLUS 7 DNÍ v minulosti vypovídal i o tom, že Alojz Házy si pro své oběti v lesích nad obcí Liptovská Teplička vytvořil jakýsi soukromý hřbitov. Na něm se údajně nachází 10 až 15 zavražděných lidí. Jeho bývalá manželka Anna potvrdila, že z domu často chodíval s krumpáčem a lopatou, ale nikdy jí neprozradil, co jde dělat.

„Nejen ve filmech a knihách se zločinci snaží zbavit těl zavražděných obětí způsobem, aby nebyla nikdy nalezena. Tak je to i na Slovensku, čehož je například důkazem i v médiích často zmiňované mafiánské pohřebiště v obci Čótfa (poznámka redakce – jde o pohřebiště gangu sátorovců).

Doporučeno
Sátorovci byli brutální, člena gangu popravili při močení, rozřezali ho a tělo pomleli v mlýnku na maso Sátorovci byli brutální, člena gangu popravili při močení, rozřezali ho a tělo pomleli v mlýnku na maso 29. října 2019 10:34

K tomu, zda policie a jakým způsobem ověřovala možné místo zavražděných rukama Alojze Házyho, se vyjadřovat nemohu. Ale je samozřejmostí, že pokud má policie dostatek informací o konkrétních místech, provede potřebné procesní úkony k zajištění důkazů. Tím důkazem je v tomto případě nález ostatků oběti,“ řekl pro Refresher Peter Chudý.

Počet obětí Alojze Házyho není znám, předpokládá se ale, že jde o dvouciferné číslo. Podle výpovědí mafiánů z 90. let by mohlo jít o desítky obětí.

 

Černák se kvůli vraždě Alojze Házyho zlobil, byl jeho přítel

V podsvětí jsou kamarádské vztahy nejednou velmi nejisté. O tom svědčí i fakt, že si vraždu Alojze Házyho v roce 1998 objednal jeho přítel Miloš Kaštan. Tentýž člověk, který ho počátkem 90. let dostal k černákovcům. V tomto období už Alojz Házy spolupracoval s bratislavskými mafiány diničovci, což se zřejmě nezdálo jejich konkurenci sýkorovcům, ale ani Kaštanovi.

Miloš Kaštan nájemným vrahům Alojzi Kromkovi a Igoru Lavrinčíkovi podle obžaloby na setkání zprostředkovaném šéfem sýkorovců Robertem Lališem nabídl 100 tisíc slovenských korun. Kaštan tvrdil, že chtěl dát Alojze Házyho zavraždit i boss Mikuláš Černák. Přítomným mafiánů však lhal a Černák, který se tehdy nacházel ve vazbě, měl na Kaštana kvůli tomu vztek.

„Byl tak zbabělý, že raději obětoval naše vlastní lidi – vojáky, jen aby náhodou nebyl ohrožen sám. Tak prodal skupině ,sýkorovců' po mém uvěznění našeho člověka Alojze Házyho, kterého zastřelili v květnu roku 1998, protože se ho ,sýkorky' bály,“ napsal ve své knize Černák o Kaštanovi.

„Házy s Černákem byli dobří přátelé. Házy miloval slávu a moc. Když zemřel Eduard Dinič, vědělo se, že ho zavraždily sýkorky. Začal vykřikovat, že on ví, kdo to udělal. Házy přemlouval i naše, aby šli společně proti sýkorkám. O Házyho smrti rozhodl Róbert L.,“ řekl u soudu Miloš Kaštan.

Róbert Lališ
Róbert Lališ Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Při močení na něj vytáhli zbraň už v minulosti, teď se však neubránil

Vrahové se s Alojzem Házym jako s kolegou z podsvětí setkávali a čekali na správný moment. Házy jim nakonec navrhl, aby společně provedli zakázku od Roberta Diniče, který chtěl pomstít smrt svého nedávno zavražděného bratra Eduarda. Vrahové na oko souhlasili, přičemž stále bděle sledovali svůj cíl – Alojze Házyho.

V den vraždy společně seděli v bratislavském baru na Jelačičově ulici. Věděli přitom, že už za několik hodin ho „vyprovodí z tohoto světa“, ale nedali na sobě nic znát. Cestou z baru využili situaci, když šel Házy na malou potřebu.

Tentokrát však zabiják Alojz Házy nestihl zareagovat podobně jako v případě Milana Glevaňáka, a tak ho vrahové zezadu popravili. Palbu spustil Lavrinčík, protože se Kromkovi zasekla jeho zbraň. Všichni jmenovaní mafiáni (Alojz Kromka, Igor Lavrinčík, Miloš Kaštan, Róbert Lališ), kteří měli ve vraždě Házyho prsty, skončili za jeho popravu a jiné trestné činy ve vězení. 

Jaký otec, takový syn?

Alojz Házy zemřel v mladém věku 33 let. Paradoxem je, že ho pochovali na hřbitově v Liptovské Tepličce, kde má hrob i Ladislav Bojkún, kterého Házy zavraždil.

Zanechal po sobě syna Lukáše Házyho, kterého v roce 2018 odsoudili za vydírání. Podle obžaloby měl napadnout muže a jeho přítelkyni, který jeho špatně zaparkované auto vyfotil a uveřejnil ve facebookové skupině Parkujem ako retardovaný debil. Celou věc si natočil a zavěsil na internet.

Lukáši Házymu proto policie krátce nato zaklepala na dveře. V srpnu 2020 ho podmínečně propustili na svobodu. Podle TV Markíza byl pro Lukáše jeho otec Alojz Házy velkým vzorem. NAKA Lukáše Házyho dále vyšetřuje pro údajné vydírání podnikatele, z jehož účtu prý vzali 300 tisíc eur.

Lukáš Házy
Lukáš Házy Zdroj: TV Markíza/video screenshot
Domů
Sdílet
Diskuse