Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. září 2020 8:04
Čas čtení 1:01
Matej Krajčovič

Vysadil léky, přestal jíst a své poslední chvíle streamuje živě. Smrtelně nemocnému Francouzovi odepřeli možnost na eutanazii

NEWS
Uložit Uložené

Eutanazie je ve Francii zakázána a prezident muži odmítl udělit výjimku.

Francouz Alain Cocq trpí nevyléčitelnou nemocí, kvůli níž se stěny jeho tepen lepí na sebe, pročež je upoután na lůžko a musí neustále užívat řadu léků.

57letý muž požádal o eutanazii, tedy možnost humánně ukončit svůj život, ale asistovaná sebevražda lékaři je ve Francii, podobně jako například u nás, zakázána. Nedočkal se ani výjimky, o kterou požádal samotného prezidenta Emmanuela Macron. Ten mu sice na jeho dopis s žádostí o užití speciální látky odepsal osobně, ale vysvětlil, že obejít zákon nebude možné, píše CNN.

Alain se proto rozhodl, že chce zemřít sám tak, že vysadí všechny léky, jídlo a vodu, což plánoval udělat už včera (v pátek). Své poslední chvíle pak chtěl streamovat prostřednictvím Facebooku.

Na vysazení léků, přesněji odmítnutí lékařské pomoci už právo má. V rozhovoru pro CNN Cocq přiznal, že Macronovu zamítavou reakci očekával: „Rozhodl jsem se svůj život ukončit již 26. června, kdy jsem svého zdravotního asistenta požádal o napsání dopisu, který jsem později poslal prezidentovi. Bylo to brutální rozhodnutí, ale mohu vám říci, že jsem se už dlouho necítil dobře. Vím, že se chytám vydržet bolest, jakou jsem nikdy předtím nevydržel, během pěti nebo sedmi dnů,“ řekl TV stanici.

Doporučeno
Znásilněná 17letá Nizozemka ukončila svůj život eutanazií. Kvůli depresi to dál nezvládala Znásilněná 17letá Nizozemka ukončila svůj život eutanazií. Kvůli depresi to dál nezvládala 4. června 2019 17:24

Vyjádřil se i k rozhodnutí vysílat svou smrt přes livestream, který ale bude bez zvuku. „Nedělám to z voyerismu, chci lidi informovat o něčem, o čem odmítáme mluvit. O bolesti. Základem demokracie je, že občané mají svobodu volby. Smrt má být demokratická.“

Smrteľne chorému Francúzovi odopreli možnosť na eutanáziu. Vysadil lieky, prestal jesť a svoje posledné chvíle streamuje naživo
Zdroj: Facebook.com

Na jeho Facebooku přibývají videa i pravidelné livestreamy, služba však již některé zablokovala a je pravděpodobné, že vysílání v dalších dnech nakonec vůbec nedovolí.

Domů
Sdílet
Diskuse