Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. ledna 2021 14:30
Čas čtení 6:56
Jana Mikysová

Drum & bass není jen hudbou zdrogovaných. Poznej jeho bohatou historii

Drum & bass není jen hudbou zdrogovaných. Poznej jeho bohatou historii
Zdroj: Alexander Popov, Unsplash
HUDBA
Uložit Uložené

Od ilegálních parties až po největší festival na světě, který najdeš v Česku.

Pro někoho nesmyslné bouchání a repetitivní hudba. Za žánrem zvaným drum & bass se však skrývá mnohem více. I přesto, že jde o relativně mladý hudební žánr, jeho historie ti má co říct. Odkud se vlastně vzal a odkud pramení? Vydej se s námi na cestu za hledáním jeho původu a všeho, co je s ním spojené.

Dnb, dramce, polámané beaty nebo drum & bass je žánr elektronické hudby, který má několik podžánrů. Charakteristický je breakbeatem nebo lámanými beaty, se silnými basovými a subbasový linkami. Obvykle je jeho tempo v rozmezí 160-180 bpm (úderů za minutu). Basová linka je nejčastěji doplněna samplery a syntezátory.
rave, párty, party, noc, klub
Zdroj: Unsplash/Baptiste MG/na voľné použitie

Kolébka žánru drum & bass

Všechno to začalo ve Velké Británii, která je dodnes jeho silnou základnou. Drum & bass se začal formovat na počátku 90. let v prostředí rave hardcore scény. Na začátku byly pokusy mixovat techno, acid house a breakbeat, čehož byly silnými průkopníky Fabio & Grooverider. Pomalu pronikal na taneční parkety prostřednictvím rychlých lámaných beatů v hardcore skladbách, které měly stále těžší, temnější upravené zvuky s prvky jamajské hudby, které se označovaly jako jungle techno, později jako jungle nebo jungle drum & bass.

Připojujeme playlist, který tě také provede historií tohoto žánru

Lety se měnil, byl ovlivňován dalšími známými žánry jako například dancehall, ale měl stále více obtížnější, upravené breakbeatové perkuse. Z underground scény se stal součástí nové britské subkultury. V Británii a Evropě začal drum & bass nebo tehdejší jungle získávat na popularitě kolem roku 1990.

Zlatá éra drum & bassu

Roky 1995 a 1996 byly označovány za zlaté roky drum & bassu. Mezi prvními jmény, které se spojují s jeho začátkem, jsou producenti a DJs LTJ Bukem, Goldie, Andy C, Ronni Size, DJ Hype, později Ed Rush & Optical. Každý z DJ měl jiné kořeny. Vznikají první vydavatelství a podžánr jako techstep, charakteristický takzvaným technickým zvukem pocházejícím z techna. Z něj se následně vyvinul (okolo let 1997 a 1998) neurofunk. Ten vznikl z tvrdších forem funku, ovlivněn žánry jako techno, house a jazz, s charakteristickými ostrými breakbeaty, někdy i temným ambientním pozadím a rychlejším tempem než u techstepu.

Track Funktion z legendárního EP Wormhole byl řazen mezi subžánr neurofunk


Polámané beaty ovládly kluby převážně v Británii, kde se organizovaly tematické noci vydavatelství. Po roce 1996 přicházejí na scénu další producenti a DJs: John B, DJ Fresh, Total Science a Spirit. Vzniká jedno z nejznámějších a největších dnb vydavatelství - Hospital Records, které založili London Elektricity - původně duo Tony Colman a Chris Goss, z London Elektricity Chris později odešel. V těchto letech nový žánr začíná ovlivňovat ostatní hudebníky, například The Prodigy. Drum & bass nezůstává bez povšimnutí, dostává se do magazínů, rádií, televize i hudebních žebříčků.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 88970 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co se dělo v rámci drum & bass scény po roce 1996
  • Jaké největší hudební vydavatelství vzniklo 
  • Jak vznikaly nové podžánry drum & bassu 
  • O důležitosti pirátských rádiových stanic a ilegálních parties 
  • Moment, díky kterému drum & bass nebyl nadále underground 
  • Jak se dostal drum & bass do Česka
Domů
Sdílet
Diskuse