Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. května 2021 9:30
Čas čtení 10:52
Jana Mikysová

České a slovenské DJky: jedné nevěří, že hudbu opravdu tvoří ona, zatímco druhé se dívají na ruce

České a slovenské DJky: jedné nevěří, že hudbu opravdu tvoří ona, zatímco druhé se dívají na ruce
Zdroj: se souhlasem IM Cyber
HUDBA
Uložit Uložené

10 dýdžejek z Česka a Slovenska jsme se zeptali, jaké je mixování a bavení lidí na parketu z pohledu žen.

Nejčastěji vídáme na párty a festivalech za DJ mixpultem muže, ale postupně této zálibě podléhají i ženy. Už to ani není ojedinělý případ, když se ocitneš v davu, který se baví právě díky šikovné dýdžejce. Deseti českých a slovenských dýdžejek jsme se zeptali, jaké to je ocitnout se za mixpultem a bavit desítky lidí, zda se setkávají s předsudky a co je podle nich na této práci to nejkrásnější a zároveň nejtěžší.

V tomto článku si přečteš:
  • O deseti různých dýdžejkách z Česka a Slovenska, které se věnují různým elektronickým žánrům. 
  • O tom, jaká byla jejich cesta k dýdžejingu.
  • Jak často se setkávají s předsudky kvůli pohlaví.
  • Jaký může být podle nich rozdíl mezi mužem dýdžejem a ženou dýdžejkou.
  • Co je na této práci to nejtěžší a naopak nejkrásnější. 
  • Co ti některé z nich zahrají na první pořádné párty po uvolnění opatření.

Myma

Producentka a dýdžejka Myma je první slovenskou dýdžejkou, která měla čest zahrát si na světoznámém EDM festivalu Tomorrowland. Nepyšní se ovšem jen talentem na mixování hudby, ale i na její tvoření. Slovenka pocházející zpod Tater momentálně žije již několik let v Londýně. Tam se dostala i k samotnému dýdžejingu. 

Myma, DJ-ka, djka, slovenská djka
Zdroj: se svolením Mymy

Byli jsme zvědaví, zda vnímá Myma nějaké rozdíly nebo předsudky, které bývají s ženami dýdžejkami spojovány. „Nevnímám to, protože jsem se setkala s několika slavnými dýdžeji z celého světa a každý respektuje alespoň jednu ženu, která dělá opravdu kvalitní hudbu. Samozřejmě není hlavní, jestli jsi žena nebo muž, v první řadě za tebe mluví práce a výsledek. První posouzení člověka je často mylné, zvláště když jde o artistu, producenta nebo DJ,“ odpovídá. 

Ženy dýdžejky to nemají vždy snadné už jen kvůli stereotypům, se kterými se mohou setkat. Co vnímá Myma jako nejtěžší v životě ženy dýdžejky? „Nejtěžší pro ženské dýdžejky je asi skloubit to, co muže nikdy nečeká, a to být matkou a zároveň dělat to, co tě baví. Ale i to se dá, protože mě mile překvapilo na Tomorrowland 2019 duo Nervo. Jeho členky si se mnou povídaly před mým vystoupením na Youphoria stage, zatímco si odsávaly mléko pro své ratolesti,“ vzpomíná na zážitek z Tomorrowlandu.

Nemohli jsme si odpustit otázku, co Myma lidem pustí jako první, když se konečně ocitne na hraní v klubu. „Nejvíce se těším, že zahraju v britských klubech tracky, které jsem vydala v roce 2020, a také ty, které jsou naplánovány na release tento rok," vysvětluje.

C:rcle

C:rcle je i navzdory svému mladému věku velmi známá drum&bass dýdžejka, jejíž sety si oblíbily tisíce lidí nejen u našich sousedů. K hudbě měla odmalička blízko, jelikož její otec hraje ve Slovenské filharmonii na kontrabas, byla v pěveckém sboru a hrála i na housle. K dýdžejingu se prý dostala postupně, přes zálibu v elektronické hudbě. „S obdivem jsem sledovala DJ na akcích a tajně toužila po tom, abych mohla být na jejich místě, ale myslela jsem si, že je to nereálné. Během chození na párty se mi podařilo natrefit na Juraje (DJ Neorge — pozn. red.), který mi dal možnost naučit se mixovat u nich ve studiu Mäsokombinát crew,“ dodává. Z vyzkoušení dýdžejingu se stala vášeň a C:rcle momentálně hraje už tři roky.

Circle, Djka Circle, C:rcle, žena, žena djka, dj-ka
Zdroj: archív C:rcle

Na dýdžejingu považuje C:rcle za nejkrásnější, když stojí za mixem a cítí adrenalin. Lidé křičí a dávají jí zpětnou vazbu, zpívají si tracky, které hraje. Každé označení na Instagramu nebo pochvala po setu ji vždy potěší. „Baví mě i cestování a poznávání nových lidí. Nejsem žádný povaleč ani introvert, proto mi takový život vyhovuje,“ dodává. Momentální situace je pro ni proto docela náročná. „Když už jednou začneš žít svůj sen a budovat si kariéru, víš, že se ti všechno rozjíždí, a právě v nejlepším se to zastaví, je to jako rána pěstí do břicha,“ vysvětluje.

Doporučeno
DJ Young Aesthete: Pokud DJ není známý a nezahraje ani jeden známý banger, tak se lidé nedokáží bavit DJ Young Aesthete: Pokud DJ není známý a nezahraje ani jeden známý banger, tak se lidé nedokáží bavit 30. prosince 2020 16:30

A co nám C:rcle určitě pustí, když se konečně ocitneme na pořádné párty v klubu? „Všechny novinky od Dimensiona, jeho hudba mě momentálně drží nad vodou. Na párty si obzvlášť vychutnám jeho track Offender, je to energická bomba.“

Leia Drex 

Máme i techno dýdžejky. Jednou z nich je Leia Drex, která se věnuje dýdžejingu již sedm let. Přivedl ji k němu parťák Fenex, se kterým momentálně tvoří projekt Disordered Kind. „Začali jsme ve sklepě, který se postupně měnil na klub, kam jsme zvali přátele, střídali jsme se za DJ pultem, no a tak přirozeně to přešlo až k hraní pro opravdové kluby a neznámé publikum," vysvětluje.

Leia Drex, djky, DJ-ky, ženské DJ-ky, DJ-ka, djka
Zdroj: se svolením Leie Drex

A jak vnímá postavení žen za DJ pultem ona? Setkává se ze strany techno publika s předsudky, že dýdžejce stačí být atraktivní? „Můžeš být pěkná, ale když nedokážeš dát lidem správný vibe na párty, je ti to k ničemu. Musíš s nimi cítit, naladit sebe, publikum a nakonec to celé spojit v jeden živý organismus. Lidé cítí, že jsi autentická. Myslím si, že alespoň v mém žánru nestačí být jen pěkná.“


Zajímalo nás i to, zda jsou ženy a muži v rolích DJs v něčem odlišní. „Ženy mají v sobě cosi éterického, mají odlišnou energii než muži, což je také cítit v hudbě, kterou dělají,“ říká pro Refresher Leia.


Leia Drex – LEIA DREX I BEHIND CLOSED DOORS @Radosť, Bratislava SK 2020

Beaty

Dýdžejka Beaty je v drum&bass komunitě velmi dobře známá, a to nejen v Česku, ale i na Slovensku. K dýdžejingu se dostala už v šestnácti letech a momentálně se mu věnuje krásných sedmnáct let. Začínala hrát ještě na vinylech a nikdy nepociťovala předsudky vůči ženám dýdžejkám, právě naopak. „Dosud si pamatuji, že když jsem začínala, většina lidí (a hlavně DJs) se mi dívala na prsty, co dělám a jak to dělám, právě proto, že jsem žena,“ vzpomíná.

Beaty, DJ-ka, DJ-ka Beaty, DJ Beaty, djka
Zdroj: archív Beaty

„Atraktivní ženy to v tomto ohledu asi mají těžší, aby dokázaly, že nejsou jen hezké tvářičky, ale pořádně dobré dýdžejky, který umí zařídit kvalitní set a hlavně párty pořádně rozpumpovat,“ dodává ohledně kritiky vůči ženám dýdžejkám. Myslí si, že v drum&bass nejsou dýdžejky, které by těžily ze svého vzhledu, a že je to spíše typické pro komerčnější žánry. 

Jelikož je již sama matkou, shoduje se s názorem, že ženy dýdžejky to mají rozhodně těžší v momentě, kdy musí skloubit rodinný život a život DJ, který je v podstatě noční tvor.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 93505 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co musí v životě zvládat dýdžejka, která já zároveň mámou.
  • Kterou světově uznávanou slovenskou dýdžejka a producentku osočují, že hudbu netvoří ona. 
  • S jakými nejčastějšími předsudky se ženy dýdžejky setkávají.
  • Jaké rozdíly vnímají české a slovenské dýdžejky v hraní žen a mužů.
Domů
Sdílet
Diskuse