Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento obsah je sponzorovaný obsah společnosti Jägermeister.
30. prosince 2020 16:30
Čas čtení 5:04
Sponzorovaný obsah

DJ Young Aesthete: Pokud DJ není známý a nezahraje ani jeden známý banger, tak se lidé nedokáží bavit

DJ Young Aesthete: Pokud DJ není známý a nezahraje ani jeden známý banger, tak se lidé nedokáží bavit
Zdroj: Jakub Michel
HUDBA
Uložit Uložené

Bubeník kapely Tolstoys má svůj sólo projekt Young Aesthete. Jak tento projekt vznikl a čím je zajímavý?

Matej Herceg je známý jako bubeník kapely Tolstoys, ale má i svůj druhý projekt, Young Aesthete, v němž vystupuje jako DJ a plánuje se věnovat i produkci. I přesto, že jde o poměrně čerstvý projekt, podařilo se mu dělat předskokana známého Apparat a odehrát několik klubových nocí. Jak vypadala jeho první párty a jak mu pomohl projekt SaveTheNight od Jägermeisteru, se dozvíš v rozhovoru.

 

Jsi bubeník kapely Tolstoys, jak ses dostal k DJingu a produkci?

K produkci jsem se dostal v období základní školy, kdy jsem poslouchal house. V té době jsem chodil i do základní umělecké školy na několik hudebních nástrojů. Velmi mě fascinoval proces songwritingu a tvorby elektronické hudby, a tak jsem se v tom začal svépomocí vzdělávat.

Young Aesthete, hudba, hudobník, dj, festival, párty
Zdroj: Marcel Huljak


Jak dlouho se věnuješ sólo věcem?

V podstatě už od momentu, kdy jsem se začal učit pracovat v softwarech na tvorbu hudby. Vždy jsem k sobě byl ale velmi kritický a nikdy jsem žádný oficiální sólo track nevydal.


Máš v plánu i nějaké své vlastní releasy a shows?

Mám, od období prvního lockdownu jsem měl více času na songwriting, mám rozdělaných několik slibných tracků a remixů. Moje sny jsou velké (a zatím utajené), uvidíme, jak se COVID situace vyvine. Určitě plánuji začít vydávat sólo tvorbu, pravděpodobně i pod novým pseudonymem, ale nechci příliš předbíhat.

Doufám, že budou i shows, s nimi mám také velké plány a sny. Doba se ale natolik změnila, že sám nevím, kdy reálně naskočit do starých kolejí. Možná už nikdy a celý průmysl bude nucen se přizpůsobit. Uvidíme. Modleme se za budoucnost hudby, kultury a zábavního průmyslu.


Nedávno jste s kapelou Tolstoys vydali novou skladbu Tři Města s krásným videoklipem. Jak to vypadá s vaším připravovaným albem?

Album je nahrané, finišuje se proces mixingu a vizuály. Zní to naprosto parádně, bude to něco úplně jiného, možná i tak trochu nečekaného.

Jaká je tvá role při tvorbě alba? Zapojuješ se i jako producent, nebo si bereš na starosti pouze bicí?Při tvorbě nového alba jsem od byl začátku tohoto procesu spoluautorem skladeb. Album však neprodukují. Produkci, mix a mastering mají na starosti absolutní profesionálové ve svém oboru – Drew Deal a Zino Mikorey – světoví kluci z Berlína.


V kapele máte velmi zajímavý národnostní mix lidí, jak k tomu došlo? Kde jste našli zahraničního producenta a jaká s ním je spolupráce?

Naše frontwoman Ela má otce z Ruska, ale všichni jsme Slováci. Polovina kapely však žije v Česku. Je to fajn, protože v mnoha věcech jsou naši sousedé napřed a máme tam více možností než kapela. K Drewovi jsme se dostali přes kámoše z jedné berlínské kapely, na loňském showcase festivalu Waves Vienna. Od prvního momentu jsme si naprosto sedli, do tvorby zasahuje ze značné části již během procesu songwriting. Je to super týpek s casual vibem.

Jak za kapelu i za sebe vnímáš tento šílený rok 2020? Máš radost, že se místo koncertů dalo věnovat i produkci a skládání a nebo už se nemůžeš dočkat zpět do klubů a na pódia?

Velká radost a zážitky jsou právě z festivalů a klubových shows, které se letos neodehrály. Mě ale ještě více baví právě kreativní proces skládání, experimentování a vytváření něčeho nového ve studiu, a na to je teď moře času.

Rok 2020 mi přinesl mnoho změn, některé stále v sobě musím zpracovat.

A co právě teď posloucháš?

Hodně CZ/SK hudby, například nová jména jako TIMEA, Tamara, Natália Hulejová, Tea Sofia, Amelie Siba a mnoho dalších. Poslední týden mám na repeatu brutální track Raissa - GO FAST BABY (Mura Masa Remix).

 
Co pro tebe znamená nejlepší noc v životě?

Na tuto otázku mám mnoho odpovědí. Například nejlepší hudební noc pro mě znamená mít s kapelou v Berlíně vyprodaný koncert s magickou atmosférou. Nebo také odehraný DJ set před obrovským crowdem plným energie, s brutální světelnou show a kvalitním zvukem. Chtěl bych jednou takto hrát i ze své produkce na velkých festivalech, nebo například i na Addictu. Doufám, že se mi jednou moje sny splní. Dělám pro to všechno.

DJ, Young Aesthete, party, párty, klub, hudba
Zdroj: Jakub Michel


Jak ses dostal k DJingu – proč, kdy, jak, co byl prvotní impuls? A jak dlouho se mu aktivně věnuješ?

Odjakživa jsem kamarádům posouval hudbu, vzdělával je v nových žánrech a pouštěl tracky na DIY parties. Prvotní impuls byly paradoxně odmítavé reakce lidí v okolí vůči nové hudbě, chtěl jsem se odpoutat od těchto konzervativních názorů, udělat si jméno na scéně, a tím dostat prostor na vlastní, nezávislou hudební selekci. DJingu se na aktivní úrovni věnuji jen cca 2 roky, nepovažuji se za žádného seriózního a zkušeného velikána.


Pamatuješ si na své první hraní v klubu?

Hahaa, na to si pamatuji velmi dobře, na akci do bratislavského klubu IXEL jsem se dostal díky výhře v DJ contestu. V backstagei jsem nikoho neznal, byl jsem tam úplný outsider. Klub byl naplněn lidmi – což se na prvním hraní v životě stává málokomu – a dopadlo to úplně super. Od té doby jsem úplně zamilovaný do DJ-ingu a do energie, která na dancefloor vzniká.

 
Máš nějaké DJ vzory?

Mám jich mnoho, na každém mám rád něco jiného. Velmi mám rád Skrillexovu hyperaktivitu, Diplův životní příběh a vibe během jeho hraní. Miluji energii, kterou má Lunic, selekci Alison Wonderland, audiovizuální show Eric Prydz, Deadmau5, či Portera Robinsona. Další moje vzory jsou například San Holo, Flume, RL Grime, Montell2099, Disclosure, Mura Masa, Jamie XX, Peggy Gou a milion dalších. Ze slovenských jmen jsou to například Yanko Král a Jimmy Pé.

Hah, vytáhl jsem řádnou nálož jmen. A to není ani zdaleka všechno. Všechny dostupné sety těchto jmen mám prostudovány od začátku do konce i desetkrát. V žádném případě se je ale nesnažím kopírovat, jen si z každého beru nějakou ingredienci a vytvářím si z toho mou vlastní polívčičku inspirace.

 
Analogová, nebo digitální technika a proč?

Jednoznačně digitál, otevírá zcela nové kreativní možnosti. Samozřejmě, analog je zas kouzelný, stylový a má charakteristický zvuk.

DJ, Young Aesthete
Zdroj: Krisztián Ollári


Pro jaký nejmenší a největší počet lidí jsi hrál?

Nejvíce jako support pro Apparat (projekt zpěváka z berlínské formace Moderat) v bratislavském klubu MMC, počet lidí nedokáži ani odhadnout. Nejméně pro 0 lidi a tří barmany o páté ráno v klubu IXEL. Každý DJ si to zažil a není to příjemná zkušenost.

 
Co si myslíš, že na klubové scéně v CZ/SK chybí a co tě na ní naopak baví?

Chybí mi trošku větší otevřenost publika vůči nové, méně známé hudbě. Častokrát pokud DJ není známý a nezahraje ani jeden známý banger, tak se nedokáží bavit. Samozřejmě to neplatí pro všechny akce a je to jen můj skromný názor, protože jsem jen nováček na scéně.

Baví mě na ní to, že není až tak velká. Kdokoliv, kdo má velké sny a tvrdě na sobě pracuje, dokáže své jméno velmi dobře zviditelnit v průběhu pár let. Já jsem zatím jen v tom procesu tvrdé práce, tak to snad jednou vyjde.


Tvoje tajná klubová zbraň?

Jooj, vždyť ji nemohu prozradit, už by pak nebyla přece tajná!... ale jedna z věcí, které jsem za poslední rok hrával často je například nový track YEHOO od Baauera.


Nejlegendárnější party, na které jsi kdy hrál?

Každá byla legendární.

DJ, dj set, párty, party, Young Aesthete
Zdroj: Jakub Michel

Máš nějakou jinou práci než DJing?

Momentálně ne, jsem student.


Jak ti v této situaci pomohl projekt SaveTheNight?

Velmi. Jelikož právě teď nemám žádné finanční příjmy, tak jsem si už pomalu ani neměl za co kupovat novou hudbu. A tak už mám.  Diky Jägermeisteru, je to velká věc, velmi si toho vážím. Kromě penízků mi projekt pomohl objevit i nové talenty na scéně a jejich DJ sety. Také mi projekt umožnil zavolat si a poznat se s Jakubem Strachem (NobodyListen), za což jsem také velmi vděčný.

Na webu SaveTheNight.cz najdeš největší databázi českých a slovenských DJ setů. Můžeš filtrovat podle žánrů, hledat a poslouchat trendující mixy, mezi nimi i ten od DJ Young Aesthete. Spolu s Jägermeisterem zachraňujeme noc i u tebe doma.
Domů
Sdílet
Diskuse