Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. září 2020 12:29
Čas čtení 2:30
Tereza Šnajdrová

Kdo je Roman Prymula? Epidemiolog s vazbami na Čínu, který se proslavil kontroverzními výroky

POLITIKA ADAM VOJTĚCH ANDREJ BABIŠ ČÍNA KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Známý český epidemiolog Roman Prymula byl v pondělí po rezignaci Adama Vojtěch obsazen do funkce nového ministra zdravotnictví. A kdo vlastně prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D. je?

Pro mnohé hrdina národa, pro jiné zase člověk se silnými vazbami na Čínu. To je Roman Prymula, vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví při Úřadu vlády ČR, který od pondělí zastává post ministra zdravotnictví. Ačkoliv původně žádné politické ambice neměl, kvůli nekontrolovatelnému šíření epidemie koronaviru se rozhodl tuto funkci přijmout.


Začátky Biovomedu a první střet zájmů

Roman Prymula rozhodně není neznámé jméno. Začlo se o něm mluvit již v roce 2005, kdy se zviditelnil sdružením Biovomed, pod kterým probíhaly projekty na podporu výzkumu a vývoje. Kvůli nové legislativě v roce 2013 toto sdružení zaniká a Roman Prymula přichází na scénu se společností Biovomed s.r.o., do které již od roku 2005 přichází peníze od nejrůznějších farmaceutických firem za uskutečnění klinických studií. 


V roce 2009 ale nastal zlom a také ukázkový střet zájmů. Prymula se stal šéfem Fakultní nemocnice Hradec Králové, což prakticky fungovalo následovně – farmaceutické firmy dodávaly jak vakcíny, tak i léky pro nemocnice a zároveň platily Biovomedu za posudky na jednotlivé přípravky. Jednatelkou Biovomedu se v té době stala profesorova dcera Karolína, což se nelíbilo ani tehdejšímu ministru zdravotnictví Svatopluku Němečkovi a Romana Prymulu v roce 2016 z funkce ředitele Fakultní nemocnice Hradec Králové odvolal.

Doporučeno
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch rezignoval Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch rezignoval 21. září 2020 8:31


Vazby na Čínu

Ještě, než Svatopluk Němeček stihl přistoupit k odvolání, začal Roman Prymula prosazovat vstup čínské medicíny na půdu Fakultní nemocnice Hradec Králové. K tomu mu dopomohly dobré styky s lidmi od prezidenta Miloše Zemana a spolu s politikem ČSSD Jaroslavem Tvrdíkem a čínskou společností CEFC začal budovat centrum čínské medicíny.

To však skončilo fiaskem a Prymula si za tento projekt vysloužil za matení veřejnosti anticenu Bludný balvan, kterou každoročně uděluje Český klub skeptiků Sisyfos. Zastání se však dočkal u Miloslava Ludvíka, který vystřídal Svatopluka Němečka ve funkci ministra zdravotnictví. Ludvík jmenoval Prymulu svým poradcem a v březnu 2017 pak i náměstkem.


Čínská hra pokračuje

Do Prymulovi společnosti Biomoved v září 2018 vstupuje nový společník, Luděk Podola. Jaká byla jeho role však není jisté, ale pokud máš pocit, že ti tohle jméno něco říká, máš pravdu. Luděk Podola jakožto poradce česko-čínských vztahů Karlovy univerzity jen před pár měsíci figuroval v kontroverzní kauze kolem spolupráce s firmou Home Credit.

Podola se pravidelně scházel s vedoucím Mezinárodního oddělení Ústředního výboru Komunistické strany Číny Kuo Je-čouem, na což opakovaně upozorňovala také Bezpečností informační služba. Ta ho označila za „specifickou čínskou zpravodajskou organizaci, do jejíž gesce patří také zpravodajská činnost, díky níž má čínská diplomacie posilovat svůj skrytý vliv na politiku a byznys v České republice“.

Doporučeno
Novým ministrem zdravotnictví bude Roman Prymula Novým ministrem zdravotnictví bude Roman Prymula 21. září 2020 11:30


Kontroverzní výroky ohledně promořování a předražené čínské dodávky

Roman Prymula je vyhledávaným odborníkem, který radí lidem ohledně obchodů a rozjíždění nejrůznějších projektů. V březnu tohoto roku, kdy se pandemie koronaviru dostala také do Česka, se nechal slyšet, že vhodná taktika, jak zvládnout tento boj, by byla pomořování. Hned o pár dní později však vzal tato slova zpět, což by se u odborníka jeho formátu nemělo stát. Dalším kontroverzním výrokem pak bylo doporučení, že hranice by měly být uzavřeny až dva roky, což by mohlo mít fatální dopad na českou ekonomiku. Naštěstí se vláda ani k jednomu z těchto nápadů neuchýlila. 


Dalším krokem k zamyšlení jsou předražené čínské dodávky ochranných pomůcek, které jsou často navíc vadné. Zvláštní je, že Roman Prymula jakožto odborník na tuto skutečnosti nepoukázal a nezpochybnil ani fakt, že komunistická země upravuje data o mrtvých a nakažených koronavirem. 

Doporučeno
Plukovník Prymula, Prymumuland nebo Prymulex. S memes o novém ministru zdravotnictví se roztrhl pytel Plukovník Prymula, Prymumuland nebo Prymulex. S memes o novém ministru zdravotnictví se roztrhl pytel 21. září 2020 19:53


První volba Andreje Babiše

Když v pondělí ráno rezignoval bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, bylo zřejmé, že premiér Andrej Babiš má jasno, koho chce na tento post dosadit. Ať už to bylo pro odborné vzdělání Romana Prymuly, nebo kvůli propojení společnosti Biovomed s firmou Hartenberg Capital, která patří do portfolia Andreje Babiše, navrhl do funkce ministra zdravotnictví právě profesora Prymulu.

Ten, ačkoliv dle jeho slov žádné politické ambice neměl, se rozhodl tuto nabídku přijmout a hned v úterý na tiskové konferenci oznámil další koronavirová opatření, která pro Českou republiku připravil. Nově by mělo přijít další omezení otevírací doby restauračních zařízení a přísnější podmínky mohou očekávat také hromadné akce nebo školy.

Domů
Sdílet
Diskuse