Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. září 2020 11:30
Čas čtení 1:37
Vojtěch Vanda

Novým ministrem zdravotnictví bude Roman Prymula

NEWS ADAM VOJTĚCH ANDREJ BABIŠ ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Rezort přebírá po Adamu Vojtěchovi, který v pondělí ráno na svůj post rezignoval.

Roman Prymula převezme rezort ministerstva zdravotnictví po Adamu Vojtěchovi, který v pondělí ráno rezignoval. Informaci ohlásil premiér Andrej Babiš na svém Twitteru. Učinil tak krátce poté, co mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na stejné platformě oznámil setkání prezidenta s Romanem Prymulou, které proběhne dnes ve 14:00.

„Navrhnul jsem panu prezidentovi na post ministra zdravotnictví pana profesora Romana Prymulu. Pan prezident mi slíbil, že mému návrhu dnes vyhoví, tak aby mohl být nový ministr zdravotnictví uveden zítra do úřadu,“ uvedl Babiš.

Doporučeno
Premiér Babiš v poledne oznámí další postup, nejspíš jméno Vojtěchova nástupce Premiér Babiš v poledne oznámí další postup, nejspíš jméno Vojtěchova nástupce 21. září 2020 10:32

O tom, že by se vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví mohl stát novým ministrem, dal nepřímo na vědomí mluvčí kanceláře Pražského hradu Jiří Ovčáček v tweetu, v němž oznámil, že prezident Zeman přijme Prymulu v pondělí odpoledne. O rezignaci tedy muselo být jasno již dříve, akorát veřejnost se o všem dověděla až v pondělí.

Doporučeno
Marcipánový nálev, nápoj od Coca-Coly nebo nepovedené Alpro? Testovali jsme rostlinné náhražky mléka Marcipánový nálev, nápoj od Coca-Coly nebo nepovedené Alpro? Testovali jsme rostlinné náhražky mléka 19. září 2020 16:12

Uvidíme, říká Fiala. Adamová upozornila na možný střet zájmu

Ke zvolení nového ministra zdravotnictví se krátce po poledni vyjádřil i lídr opoziční ODS Petr Fiala. „Uvidíme. Má velkou popularitu a znalosti odborníka,“ uznal předseda ODS. Zmínil však i jeho výroky o tom, jak bylo třeba uzavřít hranice Česka na dva roky. Až čas prý ukáže, jestli Prymula jako ministr dokáže „zastavit chaos a zpomalit pandemii, či se bude řídit názory PR oddělení premiéra.“

Předsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Markéta Adamová zase upozorňovala na Prymulův možný střet zájmu, jelikož má živnost v oboru výroby zdravotnických potřeb. Jeho zvolení do funkce ji prý nepřekvapilo. „Funkce zmocněnce pro vědu a výzkum byla funkcí čekatelskou, až se premiérovi bude hodit rezignace Adama Vojtěcha,“ sdělila na Twitteru.

Domů
Sdílet
Diskuse