Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. září 2020 14:03
Čas čtení 0:43
Tereza Šnajdrová

Aplikaci eRouška si stáhlo 455 tisíc lidí, hygienici díky ní vytrasovali pouhých 14 případů

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Aplikaci eRouška si během jednoho týdne stáhlo na 455 tisíc lidí. Hygienici díky tomu vytrasovali čtrnáct nakažených.

Necelého půl milionu uživatel si již stáhlo novou verzi aplikace eRouška, která byla spuštěna teprve před týdnem. Ačkoliv appka měla pomoci hygieně trasovat nakažené, podle informací na webu iRozhlasu se díky ní zatím odhalilo pouhých čtrnáct nakažených. Nová verze eRoušky by měla fungovat na všech typech chytrých telefonů a měla by být pomocným nástrojem systému chytré karantény.

Doporučeno
Česko za čtvrtek hlásí téměř 3 tisíce nakažených. Nejhůře jsou na tom Praha a Liberec Česko za čtvrtek hlásí téměř 3 tisíce nakažených. Nejhůře jsou na tom Praha a Liberec 25. září 2020 8:16

Zájem o aplikaci se snažíme zvyšovat například různými spoty, distribuci pomáhá i IT komunita,“ uvedl Vladimír Dzurilla, vládní zmocněnec pro informační technologie. Denně si aplikaci nainstaluje dvacet až třicet uživatelů, cílem však je, aby ji používaly alespoň dva miliony uživatelů. „Máme velkou šanci překonat 1,89 milionu uživatelů, kteří používají k trasování Mapy.cz,“ doplnil Dzurilla.


Pomocí eRoušky se hygienám zatím podařilo vytrasovat čtrnáct pozitivních případů. Podle Michala Bláhy, zakladatele projektu Hlídač státu, jsou hygieny od aplikace velmi odstřižené, přitom jejich jediný úkol je zeptat se pozitivně nakažených, jestli aplikaci eRouška mají nainstalovanou.

Pokud řeknete, že ano, tak se zeptají, jestli chcete své kontakty upozornit na to, že jste pozitivní. V případě, že to potvrdíte, vám pošlou kontrolní kód, kterým oznámíte svým anonymním kontaktům, že jste pozitivní. Hygieny jsou hlavně od toho, aby pozitivní případy ověřily,“ okomentoval Bláha.

Domů
Sdílet
Diskuse