Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. října 2020 11:34
Čas čtení 0:47
Adel Ghannam

Na dně světových oceánů je asi 14 milionů tun plastu, tvrdí nová studie

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na oceánském dně by se mohl podle studie nacházet až třicetinásobek plastu, oproti tomu plovoucímu na hladině.

Minimálně 14 milionů tun mikroplastů najdeme na dně světových oceánů, tvrdí odhad nové australské studie. Analýza usazenin v hloubce až tří kilometrů naznačuje, že na dně oceánů najdeme možná až třicetinásobně více plastů, než těch, které plavou na hladině. Informuje o tom The Guardian.

Australská organizace CSIRO sbírala a analyzovala vzorky z oceánského dna na šesti místech 300 kilometrů od australského jižního pobřeží.

Doporučeno
Na karabašská města dopadají bomby a rakety, konflikt může trvat další desítky let, říká politický geograf Vincenc Kopeček Na karabašská města dopadají bomby a rakety, konflikt může trvat další desítky let, říká politický geograf Vincenc Kopeček 6. října 2020 11:53

Po přezkoumání 51 vzorků vědci dospěli k závěru, že každý gram usazenin obsahuje v průměru 1,26 kousku mikroplastu. The Guardian vysvětluje, že za mikroplast můžeme považovat kousky plastu, které mají maximální průměr pěti milimetrů.

Nalezení mikroplastu v tak odlehlých místech „poukazuje na všudypřítomnost plastu bez ohledu na to, kde se nacházíme,“ uvedla pro britský portál výzkumnice a vědkyně z CSIRO Denise Hardesty.

Domů
Sdílet
Diskuse