Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
16. října 2020 13:52
Čas čtení 6:21
Tereza Šnajdrová

Jak udeřila druhá vlna koronaviru na restaurace, kina, festivaly a další? Zeptali jsme se jejich provozovatelů

REFRESHER KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Týden co týden vláda vydává nová opatření proti šíření koronaviru, která zasáhla hned několik sektorů. Jak se s nimi vypořádá festival Rock for Peopla a bude Nikola Džokić rozdávat humor i po odeznění této krize?

Situace ohledně koronaviru je nejen v Česku velmi vážná a vláda je nucena neustále oznamovat nová opatření, která by měla jeho šíření zabránit. Nově musí například zavřít všechny hospody a bary, zmrazena je i kultura a sportoviště a žáci se do školy také jen tak nepodívají. A právě tato opatření a zákazy mohou být pro mnoho podnikajících likvidační. Proto jsme vyzpovídali osoby z nejrůznějších oborů a zjistili jsme, jak krizi zvládají, zda-li jim stát finančně pomohl a také jaké mají plány do budoucna.

Doporučeno
Nové restrikce: Zákaz pití alkoholu na veřejnosti. Zavírají se všechny školy kromě mateřských, bary, restaurace i kluby Nové restrikce: Zákaz pití alkoholu na veřejnosti. Zavírají se všechny školy kromě mateřských, bary, restaurace i kluby 12. října 2020 21:57

Hudba: Ředitel festivalu Rock for People a pořadatel koncertů Michal Thomes

Jak vás zasáhla pandemie koronaviru?
Jako hudební agenturu, ktera je závislá na prodeji vstupenek, nás pandemie zasáhla velmi citelně. Letošní ročník festivalu Rock for People měl být rekordní. Vyprodáno jsme měli už v únoru... vše rušit a přesouvat na další rok nebyla zrovna radostná práce.


Může být pro vás toto období likvidační?
Doufám, že ne. Naše pozice je i díky vyprodanosti o trochu lepší než jinde. A tradiční návštěvníci nás hodně podrželi tím, že si nenárokovali vrácení vstupného. Věřím, že vše se tedy jen odsouvá do roku 2021.


Dočkáte/dočkali jste se pomoci ze strany státu?
Ano, dostali jsme podporu ze „záchranného balíčku“ Ministerstva kultury.


Jaké jsou vaše plány na budoucna? Jak chcete tuto krizi překonat?
Drasticky jsme snížili provozní náklady agentury (opustili jsme kancelář, výrazně omezili úvazky, zrušeny jsou plánované investice...) Nyní čekáme, jak se situace vyvine a připravujeme různé „alternativní scénáře“.

Restaurace: Majitel pražské Restaurace Plzeňka U Pommerů Filip Švambera

Jak vás zasáhla pandemie koronaviru?

Zasáhla a zasahuje moc. V první vlně jsem musel podnik úplně zavřít a s vidinou lepších zítřků jsme se rozhodli využít zavřených dní a měsíců k rekonstrukci objektu.

Může být pro vás toto období likvidační?

Záleží na tom, jak dlouhé to období bude.

Dočkáte/dočkali jste se pomoci ze strany státu?

V první vlně jsem dosáhl na Pětadvacítku a i na ten další příspěvek, který byl asi 19 000 korun. Zkoušel jsem i ten jejich Antivirus, ale s tím se na mě nějak vys*ali nebo je možný, že jsem i já někde udělal chybu, protože ten proces žádání byl fakt zapeklitý. Což možná mohl být i záměr, ale nechci si domýšlet nějaký konspiračky, to nechám diskutérům na Novinky.cz.

Jaké jsou vaše plány na budoucna? Jak chcete tuto krizi překonat?

Budu bojovat, asi je důležité být blbeček pro našeho prezidenta a prostě nevěšet hlavu. Jedeme, dokud můžeme.

Fitness: Majitel sítě tělocvičen Železná Koule Michal Vrátný

Jak vás zasáhla pandemie koronaviru?
Osmého října nás letos už podruhé zavřeli z nařízení vlády. Před jarním lockdownem jsme se na tu alternativu chystali, protože jsme tělocvičny chápali jako možná epicentra nákazy a chtěli jsme se k tomu postavit zodpovědně, uvažovali jsme o omezení provozu. Podle vývoje čísel v září jsme očekávali další zavření, byť se během léta ukázalo, že tělocvičny zdaleka nejsou rizikovými místy. Nejvíc nás to zasáhlo z hlediska fungování: díky koronakrizi jsme si lépe v rámci týmu rozvrhli práci, přijali pomoc na nové pozice a přesunuli značnou část do onlinu (komunikace přes Slack, conf calls) – takže v tomto smyslu nám covid spíš pomohl.

Doporučeno
Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní 16. března 2023 11:00

Může být pro vás toto období likvidační?
Může, ale nejspíš nebude. Na další vlnu krize jsme se chystali, navíc máme za sebou silnou komunitu lidí, která nás už během jarní karantény značně podržela.


Dočkáte/dočkali jste se pomoci ze strany státu?
Nepočítáme s tím a pravděpodobně nebudeme ani o nic žádat. Mám dojem, že jsou tu potřebnější.


Jaké jsou vaše plány do budoucna? Jak chcete tuto krizi překonat?
Připravili jsme poměrně propracovaný systém online tréninků, které jsme spustili v návaznosti na druhé zavření. Online možností, jak s námi cvičit, připravujeme víc, další spustíme v lednu 2021. Chystáme též online eventy, snažíme se nastalé situaci přizpůsobit a vytěžit z ní maximum.

Doporučeno
Česko hlásí 9 544 nově nakažených za jeden den. Skoro 140 lidí s koronavirem tento týden zemřelo Česko hlásí 9 544 nově nakažených za jeden den. Skoro 140 lidí s koronavirem tento týden zemřelo 15. října 2020 7:00

Kultura: Stand-up komik a člen skupiny Underground Comedy Nikola Džokić

Jak vás zasáhla pandemie koronaviru?

Musím říct, že docela tvrdě. V první vlně se zrušila veškerá vystoupení, ostatně jako všem ostatním umělcům. V létě se to lehce rozjelo, ale pro mě to bude největší rána teprve teď. V září se rozjíždí klubová sezóna a přes zimu vystupujeme nejvíc. To ovšem teď nebude možné.


Může být pro vás toto období likvidační?

Naprosto. S příjmy ze stand-upu v podstatě už nikdo nepočítá a všichni koukají, kde a jak se jinde uživit.

Dočkáte/dočkali jste se pomoci ze strany státu?

Já osobně jsem požádal o pomoc v březnu, jako všichni, co mají IČO. Ale jako skupina Underground Comedy jsme myslím nedostali vůbec nic...


Jaké jsou vaše plány na budoucna? Jak chcete tuto krizi překonat?

Bohužel nemůžeme nic plánovat, protože nikdo neví, co se bude dít a když vláda komunikuje opatření hůř, než student před tabulí, který se na látku ani nepodíval, je to těžké. Prostě se pokusím přežít, dělat jiné práce a až to přejde, budu chtít zase co nejdřív rozdávat humor. Ale bude to těžké.

Školství: Učitel Pavel Švanda

Jak vás zasáhla pandemie koronaviru?

Zavedla se distanční výuka, která nás všechny zaskočila. Také si nyní zpětně myslím, že to ve smyslu nějaké opravdové edukace moc nefungovalo. Byly kolem toho zmatky a někdy i ze strany rodičů trochu nervy. Výuka byla nepovinná, dětem se moc nechtělo pracovat a ani učitelé nemohli zrovna podávat nejlepší výkony svojí kariéry. Což bylo, myslím, naprosto pochopitelné vzhledem k tomu, o jak novou a stresující situaci šlo. Bylo to hodně zvláštní období, během kterého jsme se trochu stresovali, moc se toho nenaučili a většina dětí i učitelů si užilo dlouhatánské prázdniny (které by mimochodem snad každý učitel, kterého znám, s chutí omezil, kdyby měl tu možnost).

Ovlivní tato krize nynější generaci, co se vzdělání týče?

To si vůbec netroufám předvídat. Záleží ještě, jak se bude pandemie u nás dál vyvíjet. Rozhodně se teď děti otrkají, co se týče videokonferencí, což je něco, u čeho se stydí i většina dospělých. Jestli dětem bude nějak zásadně chybět, že pořádně neprobrali Přemyslovce nebo trávicí soustavu, nevím. Myslím, že bychom se spíš měli bát sociálního aspektu, pokud by se ze zavírání škol stal nějaký trend. Co jsem zaznamenal, tak se téměř všechny děti po první vlně do školy opravdu těšily. Samozřejmě na kamarády.

Dočkáte/dočkali jste se pomoci ze strany státu?

Dva dny před zavřením školy nám došly čínské respirátory vyrobené v březnu. Neměl bych ale opomenout finanční příspěvek na techniku, díky kterému máme ve škole všichni učitelé kvalitní (i když samozřejmě repasované) notebooky. Naše starší notebooky jsou k dispozici dětem ze sociálně slabších rodin.

Jaké jsou vaše plány na budoucna? Jak chcete tuto krizi překonat?

Musíme se snažit být co nejvíce v klidu a zbytečně se nestresovat. Učitelova práce je stejně vždy o tom, umět se přizpůsobit. Akorát teď nejde o to, že nefunguje interaktivní tabule nebo že má Anička v zadní lavici záchvat, ale že musíme učit trochu jinak. A je tu ještě pro nás, učitele i žáky, tolik neprobádaných možností jak (se) učit...

Služby: Majitel barber shopů Jiné holičství a Gentlemen Brothers Exclusive Tomáš Kucek

Jak vás zasáhla pandemie koronaviru?

Zásadně. V první vlně jsme byli 2,5 měsíce bez příjmů, následně po otevření jsme museli využít nejen veškeré své finance, ale také finance banky (provozní úvěr), aby firma dále fungovala a my jsme dokázali splatit veškeré závazky a nemuseli ukončit spolupráci s žádným ze zaměstnanců. Zároveň nás desetitisíce stojí ochranné pomůcky. Výrazně nám chybí zahraniční klientela a stávající druhá vlna nás také významně zasáhla, protože hodně lidí se nachází v karanténě nebo jsou nemocní, bojí se a nezáleží jim tolik na úpravě vzhledu.

Může být pro vás toto období likvidační?

Investovali jsme více energie do marketingu, máme stále klienty, skvělý pracovní tým a dlouhou historii. Věřím, že to společně zvládneme.

Dočkáte/dočkali jste se pomoci ze strany státu?

Ano, stát nám pomohl s dotací na nájmy a na zaměstnance. Ušlý zisk nám však bohužel nikdo nenahradil.

Jaké jsou vaše plány na budoucna? Jak chcete tuto krizi překonat?

Silnějším marketingem, musíme také držet slovo vůči našim zaměstnancům i klientům a i nadále si chceme držet vysoký standard našich služeb a být pozitivní. „Vítězové nikdy nepodvádějí, a to ani v těžkých časech.“

Kino: Ředitel Kina Aero Jiří Flígl

Jak vás zasáhla pandemie koronaviru?

Z té jarní vlny koronaviru spojené s uzavřením kina jsme se postupně dostávali, a to jak pomocí finančních podpor, tak i loajalitou našich diváků, kteří se od května začali do Aera vracet. Jaký vliv bude mít druhá vlna, teď můžeme jen těžko odhadovat, samozřejmě záleží na tom, kdy se kino opět podaří otevřít, pro kolik diváků, jaká bude nálada na chození do kina i dalších aspektech.

Může být pro vás toto období likvidační?

Ano, bohužel může, stejně jako pro spoustu dalších subjektů z oblasti kultury.

Dočkáte/dočkali jste se pomoci ze strany státu?

Podpory jsme se dočkali ve spojitosti s jarním uzavřením kin. Finanční pomoc jsme obdrželi zejména ze Státního fondu kinematografie a Magistrátu hlavního města Prahy. Zúčastnili jsme se také programu Antivirus, kdy se stát podílel na úhradě části mzdových nákladů. Vyšla nám vstříc také Praha 3, v jejíž budově kino sídlí. Pomohli i naši diváci během uzavření a to třeba adopcí sedaček v klubu Moje kino i Aero podpořili, když jsme se zapojili do akce Film o ničem, kterou zorganizoval portál goout.net. Jaké budou formy podpory do budoucna uvidíme, rozhodně jich využijeme.

Jaké jsou vaše plány na budoucna? Jak chcete tuto krizi překonat?

Využijeme veškeré podpory od státu, co bude k dispozici. Bez ní to nepůjde. Samozřejmě se i sami snažíme aktivně popasovat s danou situací. Jak úsporami v nákladech, tak i vyhledáváním alternativních zdrojů příjmů. Spustili jsme společně s našimi spřátelenými kiny Okem, Světozorem, Bio Centralem z Hradce Králové a Univerzitním kinem Scala v Brně online projekt Moje kino LIVE. Hlavně se tak ale snažíme zůstat v kontaktu s diváky. Nicméně mohou se sami rozhodnout, zda si koupí vstupenku za základní cenu, nebo za cenu vyšší a to v několika kategoriích, aby nás podpořili.

Domů
Sdílet
Diskuse