Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
20. října 2020 v 12:08
Čas čtení 5:10
Vojtěch Vanda

Barvy jsou albem roku. Viktor Sheen přelil lyrickou moudrost do trendového kabátu (Recenze)

HUDBA ČESKO ČESKÝ RAP RAP
Uložit Uložené

Je to oficiální!

Omlouváme se předem, pokud vás zahrneme superlativy. Jinak to ale nejde. Pokud se budeme bavit o nové desce z produkce Viktora Sheena, myslíme jen na ty nejvyšší mety. Rok 2020 je pro kulturu opravdu katastrofálním obdobím, na nějž nebude jednoduché vzpomínat, avšak po poslechu Sheenova alba máme pocit, že nám duhovka nějaké ty Barvy zaregistrovala.

Doporučeno
Muž s dýkou na čele, Morgan Freeman a legendární producent nahráli rapové album. Savage Mode II je nemilosrdný kousek (Recenze) Muž s dýkou na čele, Morgan Freeman a legendární producent nahráli rapové album. Savage Mode II je nemilosrdný kousek (Recenze) 9. října 2020 v 17:27

Na wikipedii je v profilu Viktora Sheena napsáno, že je nové album Barvy  volným pokračováním neuvěřitelně úspěšného alba Černobílej svět. Dalo by se to čekat, úspěch je přece jen úspěch. Uši pozorného posluchače přesto napoví, že to není úplně pravda.

Nazvat jej volným pokračováním a opomenout další přidané hodnoty je v tomto případě až ignorantské. V Barvách totiž vidíme vývoj. Posun a progres jednoho z důležitých pilířů, který spolutvoří rapový triumvirát scény. Bylo by totiž mnohem jednodušší zůstat tam, kde to stoprocentně sypalo zisk.

Viktor Sheen nicméně reaguje na životní posuny a nestagnuje v party pozici, když už se v ní úplně nenachází. V nové perspektivě svou dříve nabytou pozici neždíme, ale posunuje se umělecky dál. Tento krok zasluhuje respekt, ať už se ke kazašskému rodákovi stavíme jakkoliv.

Co nás na první pohled uchvátí? Vyzrálost Sheenova počinu. Můžeš mít spoustu trendových alb, o která se starají prvotřídní inženýři, producenti, a mají prvotřídní marketing. Jejich výpovědní hodnota se každopádně blíží absolutní nule, což je mnohem méně, než ta nula obyčejná. Provést takové lyrické výkruty, jež by bavily všechny (což bychom rádi zdůraznili) posluchače, a zůstat na vrcholu hitparád, je extrémně složité. 

Doporučeno
Debutové album Steina27 bude možná jeho poslední. Proto si pozorně vyslechni jeho Teorie pádu (Recenze) Debutové album Steina27 bude možná jeho poslední. Proto si pozorně vyslechni jeho Teorie pádu (Recenze) 25. srpna 2020 v 16:12

Světe div se, nasytí se holka, která se ráda nechá unášet jakýmkoliv vibem, nový i zapřisáhlý fanoušek, starý hiphopový veterán i mimožánrový nadšenec. Text se přitom nestaví na druhou kolej, jeho myšlenka je však distribuována tak, aby byla zřejmá každému. Moudrost v trendovém převleku je v českém rapu netradiční, nebojíme se říct i jedinečnou sheenovskou záležitostí.

Vyrovnaný a plnohodnotný výstup alba doplňují i zasloužené přestávky, v nichž se může jak interpret, tak fanoušek občerstvit nějakou tou netradičností. Jmenujme už tradiční sólo ruský track na Sheenově albu, nyní s jmenovkou 100, tempo úlet Sunset Boulevard, dále tak mohou působit i tracky s hosty, kterými jsou již tradičně Yzomandias a Jickson, společně se staronovým slovenským jménem Duch, jehož domácí fanoušek bude lépe znát pod jeho produkčním pseudonymem Pilate.

Spolupráce jsou skoro u každého alba přidanou hodnotou, přestože už Ca$hanova Bulhar letos dokázal, že se to u nás dá i bez toho. Zde vidíme, že Česko má i druhého adepta, kladenského lyrika, jehož album by bylo stejně zábavné i bez cizích slok.

 

V šestnácti tracích, s průměrnou stopou lehce nad tři minuty, se setkáváme pouze se dvěma motivy – mezilidským vztahem a prací – a to v jakékoliv podobě. V prvním případě uslyšíme hlavně o vztahu mezi Sheenem a jeho dcerou, která evidentně přinesla do interpretova života to, co dříve hledal.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Zkušební
0 Kč
7 dní zdarma
Přístup k prémiovým článkům
Nejdříve máš předplatné na 7 dní zdarma a následně od 30. 10. 2024 platíš 125 Kč jednou za 4 týdny
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu Refresher+ již od 125 Kč 0 Kč
Dočti článek již od 125 Kč 0 Kč
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 90068 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Sleva 500 Kč při nákupu nad 1 250 Kč na lolipop.cz , Zľava 20 EUR pri nákupe nad 50 EUR na iSEXshop.sk nebo Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse