Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. listopadu 2020 17:33
Čas čtení 1:27
Vojtěch Vanda

Elektronická dálniční známka je tu! Pořídit si ji můžeš již za 28 dní

NEWS ČESKO
Uložit Uložené

Alespoň nebudeš muset seškrabávat tu starou ze skla.

Nálepkám odzvonilo. Ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček představil na Twitteru nový vládní projekt Elektronické dálniční známky. Jak napsal do tweetu, přichází konec „otravného seškrabávání a lepení papírové dálniční známky.“ Do prodeje by se měla dostat 1. prosince.

Doporučeno
Týnuš Třešničková: Sláva mi hodně dala, ale i vzala. Především moje soukromí, musím dávat velký pozor na to, co ukazuji (Rozhovor) Týnuš Třešničková: Sláva mi hodně dala, ale i vzala. Především moje soukromí, musím dávat velký pozor na to, co ukazuji (Rozhovor) 3. listopadu 2020 9:52

Česká republika se po 25 letech zbaví papírových dálničních známek. Nový projekt Elektronické dálniční známky slibuje českým občanům svým prointernetovým přístupem hlavně flexibilní způsob nakupování a konec lepení známky na sklo. Velké výhody jsou v novém způsobu nákupu dálničních známek taky pro stát; ušetří na tisku a distribuci známek a zefektivní se kontroly na dálnicích.

Principiálně to bude fungovat tak, že si majitel vozidla koupí přes internet (na mobilu i počítači) dálniční známku. Systém však slibuje i síť kiosků, hlavně v příhraničních oblastech, kde bude možno si známku koupit i fyzicky. Řidič si může vybrat buď roční, třicetidenní nebo desetidenní. Standardní cena roční dálniční známky bude 1500 korun, třicetidenní 440 korun a desetidenní 310 korun, pro vozidla s ekologickým pohonem budou známky levnější. Konkrétně 750, 220 a 155 korun.

Zákazník následně vyplní stát registrace a SPZ vozidla, počátek platnosti a zaplatí. Do e-mailu by měla obratem přijít stvrzenka. Kontrolu platnosti známek budou mít pod palcem policisté a celníci, kteří budou platnosti zjišťovat pomocí kamer ve vozidlech nebo kontrolních bran. Povinný nákup známek bude pro vozidla do 3,5 tuny, avšak systém v budoucnu slibuje rozšíření výčtu vozidel, která budou osvobozena. 

Automaticky osvobozená vozidla jsou taková, která jezdí na elektrickou energii, vodík nebo hybridní pohon, přepravují držitele průkazu ZTP nebo ZTP/P, slouží k přepravě nezaopatřených dětí, které jsou léčeny pro onemocnění zhoubným nádorem nebo hemoblastózou nebo historická vozidla. Další vozidla mohou být osvobozena po podání oznámení, o kterém se dozvíš více zde.

Doporučeno
VIDEO: Nevolte, neškoďte velkolepému Trumpovi, vyzývá Borat americké ženy VIDEO: Nevolte, neškoďte velkolepému Trumpovi, vyzývá Borat americké ženy 3. listopadu 2020 14:07

Na webu projektu Elektronické dálniční známky se nachází i seznam trestů, které čeká potenciální neplatiče. Řidič bez platné známky a bez osvobození může být v případě chycení požádán o 20 000 korun, pokud bude chtít osvobození od placení známky falšovat, může jej taková činnost přijít až na 100 000 korun

Do prodeje by měla jít nová dálniční známka už 1. prosince, systém bude zaveden od 1. ledna 2021.

Domů
Sdílet
Diskuse