Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. listopadu 2020 13:01
Čas čtení 0:36
Tereza Šnajdrová

Joe Biden dostal nejvíce hlasů v historii USA

NEWS BARACK OBAMA
Uložit Uložené

Americké volby prezidenta sice ještě nekončí, přesto se možná začíná rýsovat vítěz. Joe Biden trhl rekord v počtu hlasů, které kdy prezidentský kandidát v historii Spojených států získal.

O výsledku amerických prezidentských voleb v roce 2020 sice ještě není rozhodnuto, přesto padl jeden zásadní rekord. Magazín People informoval o tom, že Joe Biden překonal Baracka Obamu. Získal totiž hlas od více než 70 milionů lidí. Jedná se tak o nejvyšší číslo v historii Spojených států.

Doporučeno
Americké volby: Biden výrazně vede, Trump by musel získat všechny zbývající hlasy, aby dokázal vyhrát Americké volby: Biden výrazně vede, Trump by musel získat všechny zbývající hlasy, aby dokázal vyhrát 5. listopadu 2020 7:51

Biden se ziskem 70 005 568 hlasů překonal rekord bývalého prezidenta Baracka Obamy, který během voleb v roce 2008 získal 66 862 039 voličů. O více než 7 milionů pak dokonce převyšuje počet hlasů, které v prezidentských volbách získal Donald Trump v roce 2016.

Podle dostupných informací je tento rok volební účast v Americe nejvyšší za posledních 120 let a k volbám se dostavilo nejméně 159,8 milionů lidí. Velký nárůst tento rok zaznamenalo také předčasné hlasování, kterého se zúčastnilo na 101,2 milionů lidí, přitom v roce 2016 to bylo pouhých 47 milionů.

Tento rekord však Bidenovi nezaručuje vítězství voleb. Záležet bude na tom, kolik volitelů z jednotlivých států každý z kandidátů získá. Aby se Biden stal americkým prezidentem, musí získat nadpoloviční většinu, tedy nejméně 270 volitelských hlasů.

Domů
Sdílet
Diskuse