Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
4. prosince 2020 20:39
Čas čtení 0:52
Tímea Krauszová

USA udělaly historický krok k dekriminalizaci marihuany: Federální zákaz této drogy může skončit, místo toho chtějí vybírat daň

NEWS MARIHUANA
Uložit Uložené

Chtěli by také vymazat ze seznamu federálních kriminálníků ty, kteří se provinili s marihuanou.

Sněmovna reprezentantů dnes představila návrh zákona, který trvale odstraní marihuanu z federálního seznamu regulovaných látek. Jde vůbec o první hlasování v Kongresu, které se týkalo možné dekriminalizace této drogy. Za nový zákon hlasovalo 228 členů Kongresu, 164 bylo proti, píše Independent. Zákon ještě musí schválit i Senát.

Rozhodnutí přišlo jen pár dní poté, co Komise OSN pro narkotika (The Commission on Narcotic Drugs – CND) rozhodla, že marihuana už nebude patřit do seznamu nejnebezpečnějších drog.

Doporučeno
Marihuana už nebude na seznamu nejnebezpečnějších drog, rozhodlo OSN Marihuana už nebude na seznamu nejnebezpečnějších drog, rozhodlo OSN 4. prosince 2020 16:55

Historický milník v dekriminalizaci marihuany

Senát, který vedou republikáni, zřejmě nový zákon nazývaný MORE (Mariahuana Opportunity opětovných investicích and Expungement Act) neschválí. Přesto je to však důležitý milník, který odráží celkový postoj v zemi. Politici chtějí přestat trestat ty, kteří drogu pěstují, distribuují nebo vlastní.

Zákon se snaží vyřešit alespoň část událostí, které způsobila válka proti drogám v 70. letech. Chtěli by vymazat ze seznamu federálních kriminálníků ty, kteří se provinili s marihuanou, a navrhují i 5% daň z výrobků z marihuany. Peníze by měly být investovány do programů, které podpoří lidi, které někdejší válka proti drogám zasáhla nejvíce. Šlo by zejména o tréninková centra, právnické poradenství, protidrogové léčení či pomoc při hledání práce.

Tím, že by marihuana nově nebyla ve federální legislativě zakázána či omezena, by se uvolnily se ruce státům, které jsou za dekriminalizaci. Kdyby zákon opravdu prosadili, konečně by existovaly i celoplošné statistiky o užívání drogy.

Domů
Sdílet
Diskuse