Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. prosince 2020 14:33
Čas čtení 4:47
Dominik Vetrák

Godzilla vs Kong, Matrix 4, Duna a všechny filmy od Warneru uvidíme na HBO Max. Jaké důsledky to bude mít na kinoprůmysl?

FILMY A SERIÁLY HBO MAX
Uložit Uložené

Schyluje se k válkám právníků?

Minulý týden všechny zaskočila zpráva o plánech studia Warner Bros., které plánuje všechny své filmy pro rok 2021 vydávat ve stejný den jak v kinech, tak na své streamovací službě HBO Max. Ta přitom v Česku stále není dostupná.

Toto rozhodnutí znamenalo mnohé. V první řadě se zatřásli provozovatelé kin, kteří tak pravděpodobně přijdou o obrovské množství tržeb. I Warner Bros. si kvůli tomu finančně pohorší, přičemž nepřímo podpoří nelegální stahování filmů. Zároveň tím však získá množství předplatitelů pro streamovací službu HBO Max, což se v posledních měsících a letech jeví jako zcela klíčové.

Doporučeno
10 nejlepších českých a slovenských filmů z 21. století na Netflixu 10 nejlepších českých a slovenských filmů z 21. století na Netflixu 30. listopadu 2020 14:30

I kina dostanou facku, ze které se už nemusí nikdy vzpamatovat. Ředitel sítě kin AMC Theaters Adam Aron řekl toto:

„Doba s koronavirem je pro nás všechny znakem žití v neznámých vodách. I proto AMC podepsalo s HBO Max dohodu o jednom filmu. Warner Bros. mohli nasadit Wonder Woman 1984 do kin a na streamovací službu ve stejný den během Vánoc, protože se zdá, že v tu dobu bude pandemie na vrcholu nebezpečí.

 

Nicméně, Warner plánuje udělat totéž pro celý jejich kalendářní rok 2021, a to i přes plánované očkování, díky kterému se kino průmysl může začít znovu stavět na nohy. Je jasné, že Warner Media plánuje obětovat rentabilitu své filmové produkce, tedy i rentabilitu svých produkčních partnerů (Warner filmy distribuuje, natáčí a platí je, ale při některých snímcích si náklady a pravomoci dělí s jinými studii), aby se tak podpořil start HBO Max.

 

AMC udělá vše ve svých silách, aby zajistilo, že tak Warner neučiní na úkor našich výdajů a výdělků. Agresivně budeme dělat vše pro to, abychom z ekonomického hlediska zachovali naše fungování.“

Doporučeno
PŘEHLED: Nejlepší seriály na streamu v březnu. Čeká tě sci-fi od tvůrců Hry o trůny a politická satira s Kate Winslet PŘEHLED: Nejlepší seriály na streamu v březnu. Čeká tě sci-fi od tvůrců Hry o trůny a politická satira s Kate Winslet 1. března 2024 8:00

AMC už vyjednává s hlavními představiteli Warner Bros., ale zdaleka nejsou jediní nespokojeni partneři. Hned po velkém ohlášení Warner se propadly akcie kinosítě AMC o 14%, Cinemark o 17 % a IMAX o 7 %. Nepomohl ani fakt, že se o tom provozovatelé kin dozvěděli stejně jako my, přes internet.

Warner Bros. plánují v roku 2021 vydat 17 filmů.
Mezi ně patří i Duna od režiséra Denise Villeneuva

The Hollywood Reporter tvrdí, že studio Warner Bros. se svými produkčními partnery a kiny vůbec nejednalo a toto rozhodnutí udělalo na vlastní pěst. Dozvědět se to tímto způsobem určitě v dotyčných partnerech vyvolalo množství hněvu.

Podle Deadline je z toho všeho nervózní i studio Lionsgate. To zaplatilo 75 % produkčních nákladů jak za Dunu, tak film Godzilla vs Kong. Právě druhý jmenovaný, obrovský sci-fi film, mohl skončit na Netflixu. Netflix údajně Lionsgate a Warner nabízel 250 milionů dolarů, což je více než slušná částka. Ve Warneru však obchod odmítli a dnes už víme, proč tak udělali. Tento obrovský film chtějí mít na své streamovací platformě HBO Max.

Studio Legendary se obává, jaký vliv bude mít tento hybridní distribuční plán pro životnost a atraktivnost obou značek. Godzilla vs Kong je již čtvrtým filmem v rámci příběhů Legendary’s MonsterVerse, přičemž Duna má nastartovat televizní sérii a další filmové pokračování.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 92148 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se studio Legendary a síť kin AMC pokusí zabránit Warneru vydávat kinofilmy na HBO Max
  • Jak situaci vidí režisér Christopher Nolan a jaké extrémní názory vyslovil v souvislosti s HBO Max a jeho kvalitou
  • Proč je kino exkluzivita pro novinky tak důležitá a co její zrušení může znamenat pro kina
  • Jak se dělí tržby velkých blockbusterů a jak se to změnilo v případě Wonder Woman 2
Domů
Sdílet
Diskuse