Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. prosince 2020 9:12
Čas čtení 0:52
Viktor Kniš

Tisíce řidičů kamionů strávily Vánoce čekáním na hranici, bez negativních testů nebylo možné odjet

NEWS
Uložit Uložené

Testovací místa zatím nejsou k dispozici v dostatečné kapacitě, a tak není vyloučeno, že se budou moci pohnout až za několik dní.

Přibližně 5 tisíc kamionů odstavili před Štědrým dnem na britském letišti před hranicí s Francií. Důvodem zavření hranice byla informace o novém agresivnějším typu koronaviru, který se začal šířit právě na území Británie.

Doporučeno
Do Česka dorazila vakcína proti koronaviru, očkování začne zítra Do Česka dorazila vakcína proti koronaviru, očkování začne zítra 26. prosince 2020 8:30

Většina zemí Evropské unie původně na několik dní zakázala přílety, v současnosti je již možné vrátit se z Velké Británie, avšak pouze za podmínky absolvování povinné pětidenní domácí karantény.

Řidiči už sice mohou na území Evropské unie vstoupit, potřebují však negativní výsledky testů, které je momentálně zdržují. Právě nedostatek odběrných míst je důvodem, proč řidiči kamionů nakonec domů na Vánoce nedorazili, informuje BBC.

Testování probíhá postupně, ministr dopravy Grant Shapps však v pátek odpoledne informoval, že se podařilo udělat už 10 tisíc testů, z nichž bylo pozitivních pouze 24. Postupně se tak budou moci řidiči kamionů přesouvat do zemí EU.

Úřady nasadily stovky vojáků i záchranné složky a dobrovolníků, kteří se postarali o zajištění teplých nápojů a jídla, postupně vyřešili i problémy s toaletami. Právě na tyto služby si tisíce uvízlých lidí stěžovaly během uplynulých dní nejvíce.

Kamionisti
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse