Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. ledna 2021 6:12
Čas čtení 0:40
Marián Mauik Biel

Elon Musk věnuje 100 milionů dolarů nejlepšímu projektu na zachycování CO2

TECH
Uložit Uložené

Prohlásil to na svém twitterovém účtu, více podrobností se dozvíme za pár dní.

Podle tisíců odborníků je jedním ze všeobecně přijímaných důvodů globálního oteplování vysoká koncentrace CO2 v ovzduší. Přirozené čističky – stromy – už nestíhají, a tak vzniklo za posledních pár let několik projektů na masivní zachycování a filtrování CO2. Podle International Energy Agency je již v komerčním provozu 20 takových projektů. Zjevně je však prostor pro inovativnější přístup.

Doporučeno
Elon Musk je nejbohatším člověkem na světě Elon Musk je nejbohatším člověkem na světě 7. ledna 2021 17:26

Čerstvě nejbohatší muž světa Elon Musk (dle Bloombergu) na sociální síti tvrdí, že věnuje poměrně vysokou částku projektu, který by zmíněný problém s kysličníkem uhličitým pomohl vyřešit. Má to být až 100 milionů dolarů. Získá ji vítěz tohoto projektu.

Více zatím neprozradil. Jak píše TechCrunch, tato výzva má být organizačně propojena s neziskovkou Xprize Foundation, která se zaměřuje na podporu vývoje a inovací. Podle všeho by částku získal projekt, který nejefektivněji dokáže CO2 zachycovat, ať už volně z ovzduší, nebo přímo v oblastech s jejich vysokým výskytem, jako jsou různé fabriky. Podrobnosti dotace má Elon Musk definovat poslední týden v lednu.

Domů
Sdílet
Diskuse