Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
22. února 2021 17:29
Čas čtení 1:26
Martin Mičuda

Cupra velkolepě slaví své třetí narozeniny. Formentor bude mít pětiválec o 390 koních

Cupra velkolepě slaví své třetí narozeniny. Formentor bude mít pětiválec o 390 koních
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.seat-mediacenter.com/smc/cupra-page/CUPRA-presskits/CUPRA-Formentor-VZ5/CUPRA-Formentor-VZ5-PK.html" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">seat-mediacenter.com</a>
TECH
Uložit Uložené

Vrcholná verze nese označení Formentor VZ5.

Tak přece! V časech, kdy většina automobilových výrobců nadále podléhá menší či větší elektrifikaci a ani downsizing stále nezapadl prachem, přichází Cupra s velkým překvapením. V rámci oslav svých třetích narozenin nám totiž sportovně laděná automobilka představuje velmi atraktivní dárek – model Formentor ve verzi VZ5 s pětiválcem pod kapotou.

Naplnily se tak původní zprávy o tom, že Audi si nepřenechá svůj klenot jen pro sebe a poskytne ho i pro jinou koncernovou značku. Překvapením je však i to, že tou značkou není Volkswagen, ale právě Cupra, čili sportovní odnož Seatu. Pětiválcový Formentor se na trhu objeví ve čtvrtém čtvrtletí, Cupra ale plánuje vyrobit pouze 7 tisíc exemplářů. Co tedy limitovaná edice VZ5 nabídne?

Cupra, Formentor VZ5,
Zdroj: https://www.seat-mediacenter.com/smc/cupra-page/CUPRA-presskits/CUPRA-Formentor-VZ5/CUPRA-Formentor-VZ5-PK.html

Motorem je pětiválec 2.5 TSI, který pro Formentor zabezpečí 287 kW / 390 koní a točivý moment 480 Nm. Jde tak o známý špičkový agregát, který devětkrát za sebou získal ocenění motor roku v objemové kategorii 2,0 – 2,5 l. Standardem je pohon všech čtyř kol 4Drive a sedmistupňové DSG. Pokud jsi doufal, že i Formentor VZ5 obdrží zadní nápravu se dvěma spojkami jako nový Tiguan R, v tomto případě tě musíme zklamat, protože má klasický Haldex.

Doporučeno
Král je jen jeden. Vyzkoušeli jsme nový Mercedes-Benz třídy S za téměř 5 milionů korun Král je jen jeden. Vyzkoušeli jsme nový Mercedes-Benz třídy S za téměř 5 milionů korun 20. ledna 2021 14:30


Maximální rychlost se sice nemění (elektronický limitovaných 250 km/h), akceleraci z klidu na rychlost 100 km/h však verze VZ5 zvládne za 4,2 sekundy. Zajímavostí je, že novinka VZ5 je podvozkové ještě o 10 milimetrů snížena oproti dosud vrcholové, verzi Veloz o 310 koních. Poznávacím znakem pětiválcového Formentora budou specifické 20" disky kol, které jsou obuty do pneumatik o rozměrech 245/35 R 20.

Cupra, Formentor VZ5,
Zdroj: https://www.seat-mediacenter.com/smc/cupra-page/CUPRA-presskits/CUPRA-Formentor-VZ5/CUPRA-Formentor-VZ5-PK.html

Součástí standardní výbavy jsou adaptivní tlumiče pérování DCC či brzdový systém s 370milimetrovými kotouči vpředu. Formentor VZ5 dostal optimalizaci řídící jednotky, vylepšený systém chlazení s upraveným nárazníkem ve spodní části a členitější přední kapotu. Do oka padne i netypicky umístěná čtveřice koncovek výfuku – dvojice na každé straně nejsou vedle sebe, ale šikmo nad sebou. Nová verze nakonec přichází s lakem Taiga Grey a hrstkou karbonových detailů.

V kokpitu jsou nová barevná provedení, obklady z broušeného tmavého hliníku, ale především příplatková skořepinová sedadla CUP. Pro verzi VZ5 bude zároveň možné zvolit exkluzivní hnědou kůži Nappa. Zbývající prvky a jednotlivé součásti infotainmentu se již nemění a jsou identické s klasickým Formentorem. Oficiální cenu neznáme, ale základní verze by u nás mohla stát méně než 1,5 milionu korun.

Cupra, Formentor VZ5,Cupra, Formentor VZ5,Cupra, Formentor VZ5,Cupra, Formentor VZ5,
Zobrazit galerii
(8)
Domů
Sdílet
Diskuse