Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. února 2021 15:09
Čas čtení 3:11
Vojtěch Vanda

Přehled: Jaký respirátor si koupit, jak často jej měnit a na co si dát pozor při výběru

Přehled: Jaký respirátor si koupit, jak často jej měnit a na co si dát pozor při výběru
Zdroj: David Benito/Getty Images
ZAJÍMAVOSTI ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Sepsali jsme odpovědi na nejčastější otázky k respirátorům.

Povinné nošení respirátorů se už brzy stane realitou. Nastalá koronavirová situace si žádá vyšší ochranu, a proto bude nutné nosit buď správný respirátor, nanoroušku či dvě zdravotnické roušky na sobě. Proto ti přinášíme odpovědi na nejdůležitější otázky, které se konkrétně k respirátorům vážou. 

Doporučeno
Respirátory FFP2 a KN95. Jaký je mezi nimi rozdíl? Respirátory FFP2 a KN95. Jaký je mezi nimi rozdíl? 26. ledna 2021 12:11

Jaký je rozdíl mezi respirátorem a (zdravotnickou) rouškou? 

Už z toho, jakým způsobem jsou obě ochranné pomůcky vyrobeny, je vidno, že respirátor, ať už jednorázový nebo s filtrem, je bytelnějšího rázu. Může se ale stát, že špatným nošením může chránit méně než rouška. Jaké má ale respirátor vlastnosti? 

Podle Srovnávací analýzy respirátorů společnosti Porta Medica s.r.o. respirátory „významným způsobem snižují expozici uživatele neolejovým částicím včetně velkých respiračních kapének a aerosolů.“ Pokud jsou nasazeny správně, chrání své uživatele a ochrana, kterou proklamují, platí. Zdravotní rouška naopak primárně chrání člověka před přenosem nemoci od jejího uživatele a snižuje expozici vůči velkým respiračním kapénkám. 

Vzhledem k tomu, jakým způsobem funguje filtrace u nezdravotnických roušek, se nedá hovořit o ochraně jako spíš o snížení rizika přenosu z jejího uživatele na okolí, která momentálně nestačí.

Domů
Sdílet
Diskuse