Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. ledna 2021 12:11
Čas čtení 1:53
Vojtěch Vanda

Respirátory FFP2 a KN95. Jaký je mezi nimi rozdíl?

NEWS ČESKO
Uložit Uložené

Mezi respirátory FFP2 a čínskými respirátory KN95 je rozdíl. Přestože byly prezentovány jako srovnatelné, jsou mezi nimi zásadní rozdíly. Čínský respirátor například nesplňuje unijní normy FFP2.

Česká republika v minulém týdnu uvažovala o podobném kroku, ke kterému kvůli nezlepšující se situaci okolo koronaviru přistoupily sousední státy Německo a Rakousko. A to ke povinnému nošené respirátorů v obchodech a v MHD.

V Česku okamžitě stoupla poptávka po respirátorech FFP2, které začaly mizet z e-shopů. V návaznosti na jejich nedostatek začala veřejnost hledat alternativu, kterou mohla potenciálně najít v respirátorech s označením KN95. Přestože byla účinnost těchto čínských respirátorů na jaře tlumočena jako „srovnatelná s FFP2“, není tomu tak, na což apeluje i vláda.

Doporučeno
Povinné respirátory? Babiš i Blatný by je chtěli zavést v MHD a v obchodech Povinné respirátory? Babiš i Blatný by je chtěli zavést v MHD a v obchodech 20. ledna 2021 15:18

Aby byla zmatkům učiněna přítrž, vydala Rada pro koordinaci podpory strategických technologií a produktů Ministerstva průmyslu a obchodu dokument, v němž objasňuje, jaký je rozdíl mezi těmito dvěma druhy respirátorů.

Hned první rozdíl je viditelný; každá kategorie respirátorů je jinak označena a spadá do různých normalizačních systémů v závislosti na původ produktu. FFP2 je pojmenování pro evropský standard, KN95 pro čínský.

Domů
Sdílet
Diskuse