Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. března 2021 9:30
Čas čtení 6:37
Dominik Vetrák

10 nejlepších sportovních filmů, které ti v těle rozproudí adrenalin

10 nejlepších sportovních filmů, které ti v těle rozproudí adrenalin
Zdroj: The Walt Disney Company
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Od fotbalu přes baseball až po americký fotbal. Toto jsou nejlepší sportovní snímky.

Filmů, dokumentů či motivačních videí zanechávajících v nás nutkání zlepšovat se, vyhrávat a překonávat své hranice, je opravdu nespočet. Sestavili jsme proto seznam filmů podle skutečných nebo fiktivních událostí, které zobrazují nejkrásnější sportovní příběhy, odhodlání, tvrdou dřinu a překonávání někdy na první pohled nepřekonatelných překážek.

Záměrně jsme použili slovo seznam, protože sestavit žebříček nejlepších sportovních filmů obecně je nemožné. Je jich totiž příliš mnoho a hodnocení ovlivní rozdílné preference každého z nás, protože každému se líbí jiný sport.

Rozhodli jsme se vynechat všechny dokumentární snímky, vyhnuli jsme se i závodním sportovním filmům, například Rush od Rona Howarda, nebo statickým sportům, jako jsou například šachy. Stejně tak jsme vynechali filmy o zimních sportech, které se asi dočkají vlastního článku při příležitosti příštích zimních olympijských her. A nečekej ani žádné boxerské filmy, protože těm jsme věnovali samostatný článek. Raději dáme prostor snímkům, o kterých jsme ještě nepsali nebo si zaslouží více prostoru.

Doporučeno
Teorie o WandaVision: Kdo je ve skutečnosti Scarlet Witch, jak do toho zapadají mutanti a uvidíme zcela jiného Visiona? Teorie o WandaVision: Kdo je ve skutečnosti Scarlet Witch, jak do toho zapadají mutanti a uvidíme zcela jiného Visiona? 28. února 2021 10:28

1. Facing the Giants (režie: Alex Kendrick, 2006)

V USA jde zřejmě o nejoblíbenější tematiku sportovních filmů. Střední škola, americký fotbal a trenér, který se potácí na hranici osobního životního selhání. Tým orlů trénovaný Grantem Taylorem se již tradičně pohybuje na chvostu tabulky a ve své soutěži plní roli fackovacího panáka. Mužstvo složené z chlapců zvyklých prohrávat nemá do budoucna žádné vítězné vyhlídky, dokud jejich smolařský trenér nezačne objevovat sílu víry v sebe sama a v Boha. 

Grant ve svých hráčích probouzí naději a odhodlání. Jejich tréninky se výrazně změní a po letech konečně dosahují i pozitivních výsledků. Jde o feel-good sportovní snímek, jehož největší chybou je typické americké klišé — stačí věřit, že na to máš, přidat v trénincích, prosit Boha a výsledky se dostaví.

 

2. Coach Carter (režie: Thomas Carter, 2005)

Coach Carter je založen na skutečných událostech. Kontroverzní trenér Ken Carter v podání famózního Samuela L. Jacksona přijme nabídku na místo trenéra svého bývalého středoškolského basketbalového týmu. Richmondská střední škola má kromě nevýrazných a slabých výkonů svého basketbalového týmu mnohem větší problémy v podobě nepřizpůsobivých studentů, gangů a celkově klesajícího prospěchu.

Carter bere svou roli trenéra vážně. Nechce z chlapců dostat jen lepší výkony na palubovce. Zaujme roli jejich mentora a pokusí se je vést životem i školou. Touží po tom, aby začali dělat správná rozhodnutí a aby v životě nabrali ten správný směr. Studenti i škola však začínají být frustrovaní, když upřednostní řešení problémů žáků na úkor sportovních výsledků. 

Nezajímá ho, zda posadí nejlepšího hráče týmu na tribunu jen proto, že se flákal po škole. Pokud se hráči nestanou pořádnými žáky a nebudou ho respektovat, ve hře končí. Příběh trenéra Cartera není ani tak příběhem o úspěších středoškolského basketbalového týmu, jako spíše příběhem o životě, morálce a chování mladých lidí i mimo palubovku.


3. 42 (režie: Brian Helgeland, 2013)

Píše se rok 1946 a Branch Rickey (Harisson Ford), majitel brooklynského baseballového týmu Dodgers, udělá revoluční rozhodnutí. Rasistická a konzervativní politika ve sportu přetrvává i nadále, ale on se jí vzepře a podepíše mladého afroamerického hráče jménem Jackie Robinson. Ten se stane legendou tohoto sportu a navždy ho změní.

Ještě předtím se však musí vyrovnat s otevřeným rasismem a s výhružkami ze strany veřejnosti, médií a také svých spoluhráčů. Situace se nejednou vyhrotí a Jackie se musí bát o svou bezpečnost. Je však neoblomný ve snaze všem dokázat, že si místo v týmu zasloužil.

Jde o první velký hollywoodský film Chadwicka Bosemana, kde měl více prostoru než na pouhé cameo. Střihl si rovnou hlavní roli a Jackieho ztvárnil famózně. Snímek je plný dramatických momentů, skvělých dialogů a hereckých výkonů, ale nezapomíná ani na napínavé scény na hřišti. Z hlediska historie baseballu a systematického rasismu v USA jde o povinnost pro každého diváka. A stejně tak jde o povinnost každého fanouška dnes už zesnulého Chadwicka Bosemana, kterému tento film otevřel dveře do velkého Hollywoodu.

4. Hoosiers (režie: David Anspaugh, 1986)

Vracíme se do basketbalového prostředí. Hoosiers nám přináší náhled do světa trenéra Normana Dala, který byl kdysi zářící hvězdou a postupně dokázal z každého týmu udělat neporazitelné mužstvo. Časem se mu však kariéra zhroutila, což zapříčinilo i napadení vlastního hráče. Normanova kariéra vyhasínala, ale rozhodl se nevzdat se a jeho novým a možná posledním týmem se stala skupinka basketbalistů ze střední školy v Indianě.

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 95470 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Nejen Samuel L. Jackson natočil skvělý sportovní film. I Denzel Washington si zahrál nekompromisního trenéra.
  • Ve kterém sportovním filmu si zahrál Heath Ledger, i když je možné, že ho nepoznáš. 
  • Ve kterém filmu od Clinta Eastwooda ztvárnil Morgan Freeman nezapomenutelného Nelsona Mandelu.
  • Kterého legendárního golfistu si zahrál Shia LaBeouf.
  • Která emocionální sportovní dramata tě dokážou rozplakat.
Domů
Sdílet
Diskuse