Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. března 2021 12:17
Čas čtení 1:39
Tereza Šnajdrová

AstraZeneca: Vyvracíme mýty a hoaxy o vakcíně, s níž některé státy přestávají očkovat

AstraZeneca: Vyvracíme mýty a hoaxy o vakcíně, s níž některé státy přestávají očkovat
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Některé státy vakcínou AstraZeneca přestávají očkovat. Proč tomu tak je? A co skutečně víme o britské očkovací látce?

Očkování proti koronaviru běží na plné obrátky a jen během včerejšího dne bylo nově naočkováno 44 336 pacientů. V Česku se sice zatím nejvíce používá vakcína od Pfizer/BioNTech, ale její náskok začíná pomalu dotahovat i méně oblíbená AstraZeneca. Proč se jí některé státy bojí? A co si o tom myslí Evropská léková agentura?

Doporučeno
Dánsko pozastavilo očkování vakcínou AstraZeneca. Smrt 49leté zdravotní sestry v Rakousku ale nezpůsobila, tvrdí EMA Dánsko pozastavilo očkování vakcínou AstraZeneca. Smrt 49leté zdravotní sestry v Rakousku ale nezpůsobila, tvrdí EMA 11. března 2021 12:24

Je AstraZeneca vhodná pro osoby starší 65 let? Ano!

Hned od uvedení na trh se AstraZeneca potýkala s nedůvěrou osob u starších 65 let. Důvodem byla chybějící data o účinnosti této očkovací látky u starších věkových kategorií, na což ihned zareagovaly Německo, Rakousko, Polsko, Švédsko, Belgie a Francie, které zakázaly aplikaci AstraZenecy osobám starším 65 let. A tak se zrodil jeden z prvních hoaxů, podle kterého byla očkovací látka pro starší osoby „nebezpečná.

Mýtus vznikl kvůli podmínkám Evropské lékové agentury, která při uvedení nové vakcíny na trh požaduje do studií o účinnosti zahrnout alespoň 25 % populace nad 65 let. U vakcíny AstraZeneca to však bylo pouze 6 %, a tak někteří začali o jejím působení na starší osoby pochybovat. Nejnovější rozsáhlé studie však dokazují, že britská vakcína AstraZeneca je vhodná a účinná i u osob starších 65 let, a tak se nemusíš obávat, že by tvoje babička nebo dědeček dostali vakcínu, která pro ně není vyhovující.

Domů
Sdílet
Diskuse