Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. března 2021 7:05
Čas čtení 0:57
Kamila Šebestová

LSD a magické houby mohou mít v malých dávkách jen placebo efekt, tvrdí vědci

LSD a magické houby mohou mít v malých dávkách jen placebo efekt, tvrdí vědci
Zdroj: Pexels
NEWS
Uložit Uložené

191 účastníků potvrdilo, že po měsíci užívání pilulek s efektem psychedelické drogy i bez efektu cítili totéž.

LSD se stalo v posledních desetiletích velmi populární drogou. Lidé tvrdí, že se po jeho požití cítí kreativněji nebo jim dokonce pomáhá překonávat dlouhodobé psychické trauma. Uživatelé popisují, že se po malých dávkách cítí šťastně a produktivně. Tato tvrzení však nikdy nebyla podložena dostatečným klinickým výzkumem.

Podle vědců z britského Centra pro výzkum psychedelik jsou doprovodné pocity při užívání těchto drog v malých dávkách velmi pravděpodobně způsobeny pouze placebo efektem.

Doporučeno
Když si dáš LSD: Jaké účinky a smrtelná rizika přináší halucinogenní droga, která tě odpálí do jiné dimenze? Když si dáš LSD: Jaké účinky a smrtelná rizika přináší halucinogenní droga, která tě odpálí do jiné dimenze? 26. února 2019 12:48

Výzkumu centra se zúčastnilo 191 lidí. Jednu skupinu požádali, aby na pravidelné bázi užívala LSD, magické houby nebo podobné psychedelické drogy. Druhá skupina brala tabletky bez jakéhokoli efektu, ale celou dobu si zúčastnění mysleli, že jsou to také drogy.

Po měsíci pravidelného užívání psychedelických drog v malých dávkách lidé vykazovali zlepšení nálady, celkového stavu, ale také redukci pocitů paranoie. Překvapivě však úplně stejné změny cítili i zúčastnění, kteří brali celý měsíc tabletky bez efektu drogy.

„Braní drog v malých dávkách opravdu přispělo k psychologickým změnám. Ale stejný účinek mělo i užívání placebo drog bez reálného efektu,“ vyjádřil se pro Vice News vedoucí výzkumu Balász Szigeti.

Doporučeno
Vyráběl 1 kilogram LSD každých 5 týdnů, ale prodával ho hluboko pod cenou. Legendární chemik skončil za mřížemi na dvě doživotí Vyráběl 1 kilogram LSD každých 5 týdnů, ale prodával ho hluboko pod cenou. Legendární chemik skončil za mřížemi na dvě doživotí 6. října 2020 9:45

„Mnoho účastníků, kteří hlásili pozitivní efekty během braní placebo drog, byli šokováni, když zjistili, že během celého výzkumu nešlo o reálné drogy,“ dodal expert.

Po ukončení výzkumu však Szigeti konstatoval, že pro uživatele psychedelických drog pravděpodobně toto zjištění mnoho nezmění. V konečném důsledku je jim totiž podle něj jedno, zda jde o reálný farmaceutický efekt, nebo placebo. „Prostě si chtějí užívat efekt, který na ně droga má.“

Domů
Sdílet
Diskuse