Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. března 2021 13:09
Čas čtení 4:37
Dominik Vetrák

Recenze: Snyderova verze Justice League je lepší film než kinoverze. Navíc končí úžasným epilogem a novými akčními scénami

Recenze: Snyderova verze Justice League je lepší film než kinoverze. Navíc končí úžasným epilogem a novými akčními scénami
Zdroj: Warner Bros./HBO Max
FILMY A SERIÁLY DC COMICS DC FILMY FILMY 2021 NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

Na Snyder Cut se už můžeš podívat přes HBO. Jak se odlišuje od kinoverze a v čem je lepší?

Zack Snyder opustil režisérské křeslo Justice League v květnu 2017, šest měsíců před premiérou v kinech. Už nějaký čas předtím však studio Warner Bros. s náhradním režisérem Jossem Whedonem upravovalo jeho film, měnily se scény a natáčely se nové, které on neplánoval. Do kin šla výrazně osekaná dvouhodinová verze, kterou kritici roznesli na kopytech.
 
Pěnili i fanoušci superhrdinů. Justice League byl obrovským zklamáním a požadovali zveřejnění sestřihu původního režiséra Zacka Snydera. My jsme pár dní po premiéře kinoverze vyzpovídali Vladimíra Valoviče, který pracoval na vizuálních tricích k filmu. Odhalil, co se dělo v zákulisí.

Doporučeno
10 nejlepších sportovních filmů, které ti v těle rozproudí adrenalin 10 nejlepších sportovních filmů, které ti v těle rozproudí adrenalin 13. března 2021 9:30


Po letech fanouškovských proseb, zaplacených billboardech, letadlech a neutuchajícím internetovém šumu se studio Warner Bros. rozhodlo dát projektu zelenou. Zavolali Snyderovi a zeptali se ho, jestli nechce dokončit svou verzi. Ten ji měl se svou manželkou a producentkou Deborah dokončit za cca 70 milionů dolarů.
 
Je jasné, proč nešla do kin v této podobě. Snímek má neuvěřitelné čtyři hodiny a je zralý na prostříhání a vyhození spousty záběrů. Minimálně půlhodinu bychom vyhodili okamžitě. Film by pak byl dynamičtější. Nejde však nutně o špatné či nezajímavé záběry. Sledování Snyderova střihu jsme si užili, většinou se na něj koukalo dobře a nenudili jsme se.
 
Nepochybně k tomu přispěl fakt, že jsme byli zvědaví, jak působí nová verze a o kolik je oproti kinoverzi lepší. Ve filmu si všimneš několika záběrů, které byly i v původní verzi. Těžko se to odhaduje, protože původní film Justice League si už pořádně nepamatujeme, ale minimálně dvě hodiny obsahují zcela nové záběry s tím, že několik dalších scén je rozšířených a pozměněných.

Snyder Cut Justice League
Zdroj: Warner Bros./HBO Max

Kdyby byl Snyder Cut první verzí filmu, určitě bychom měli k jeho délce větší připomínky. Během šesti kapitol a skvělého epilogu se však mnohem hlouběji ponoříš do příběhu jednotlivých postav. Více jsme si užili Flashe včetně skvělé scény, když během autohavárie zachrání Iris West (známá postava z DC světa). Nechápeme, proč se tato scéna nedostala do kinoverze.

Jinak vyzněl i zrod Cyborga a jeho význam v příběhu. V původní verzi šlo o nezajímavou, nudnou a nefunkční postavu. Ve filmu Snyder Cut je na tom Cyborg mnohem lépe. Stále nejde o postavu, která by si zasloužila vlastní, sólový film, ale v Justice League měl své místo a dávalo to smysl.

Podobně se dá popsat Snyder Cut i obecně. Konečně to dává smysl. Pokračování filmu Batman vs. Superman rozumně navazuje na předešlé události a představuje záporáka Steppenwolfa. Ten konečně vypadá lépe než ta příšerná obluda vytvořená z efektů v kinoverzi. Snyder představil i jeho motivace, díky čemuž nejde o plochou postavu sloužící pouze na zavaření hrdinům.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse