Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. března 2021 13:56
Čas čtení 2:17
Tímea Krauszová

Roztrhané rifle způsobují morální úpadek mládeže, tvrdí indický politik

Roztrhané rifle způsobují morální úpadek mládeže, tvrdí indický politik
Zdroj: Unsplash / Mike Von
NEWS
Uložit Uložené

Ženy by podle něj neměly denim nosit vůbec.

Indický poslanec Tirath Singh Rawat je novým šéfem severoindického státu Uttaránčal. Během workshopu o ochraně dětí, který uspořádala státní komise pro ochranu práv dětí, se kriticky vyjádřil na adresu oblíbeného módního kousku. Podle něj jsou roztrhané džíny původcem morálního úpadku mládeže, informuje BBC.

Doporučeno
6 barev jara 2021: tyto odstíny jsou plné optimismu 6 barev jara 2021: tyto odstíny jsou plné optimismu 18. března 2021 20:07

Džíny jsou zlo

Rawat během svého projevu hovořil o ženě, kterou nedávno potkal v letadle. Prý si ji prohlédl odshora dolů, měla na sobě holínky, rifle natržené na kolenou a ruku jí zdobilo několik náramků. Tvrdí, že šlo o šéfku neziskové organizace, a veřejně ji za její styl oblékání kritizoval. „Vedete neziskovky, nosíte rifle natržené na kolenou, pohybujete se mezi lidmi, máte s sebou děti, jaké hodnoty tím učíte?“ zeptal se poslanec.

Rawat je členem vládní nacionalistické strany Bharatiya Janata Party (BJP) a roztržené džíny označuje za následek a zároveň za původ morálního úpadku. Podle něj by rodiče neměli svým dětem, především dívkám, dovolit, aby si je oblékly.

Prý Indové tímto utíkají k nahotě. Rawat tvrdí, že „zatímco lidé v Indii nosí roztržené džíny, lidé v zahraničí si svá těla zakrývají a cvičí jógu“. Jeho výroky, přirozeně, vyvolaly vlnu odporu, na sociální síti dlouho trendoval hashtag #RippedJeansTwitter a opoziční strana vydala stanovisko, v kterém Rawata žádá o omluvu všem ženám.

Na situaci zareagovala i Priyanka Gandhi Vadra, která publikovala na Twitteru fotky premiéra Narendra Modiho a jeho kabinetu, kde jsou jasně vidět kolena těchto mužů. Šéfka ženské komise v Dillí Swati Maliwal dokonce Rawata obvinila z propagace misogynie.

V příspěvku na Twitteru píše, že ženy se nestávají oběťmi znásilnění kvůli svému krátkému oblečení, ale proto, že muži jako Rawat podporují misogynii a nedokážou řádně plnit své povinnosti.

Džíny prý mohou vyprovokovat nechtěné chování

Rawat se nakonec omluvil, řekl, že svými výroky nechtěl nikoho urazit. Prý si každý může obléci, co jen chce. Není však prvním indickým politikem, který nabídl nevyžádané rady ženám, pokud jde o oblékání.

V Indii jsou různá pravidla, v menších městech a na vesnicích, někdy dokonce vyžadována. Právě na venkově je stále dominantní patriarchát. V minulosti dokonce seznam pravidel dostávali i turisté, mimo jiné si neměli oblékat sukně či šaty a měli se vyhýbat procházkám o samotě v malých městech.

V roce 2014 se zpěvák KJ Yesudas vyjádřil, že ženy by neměly nosit rifle, protože jsou proti indické kultuře a vyprovokují tím nechtěné chování. Podle BBC v březnu 2021 vedení státu Uttarpradéš (nejlidnatější stát Indie s více než 190 miliony obyvatel) prohlásilo, že ženy v džínách a sukních, stejně jako chlapci v šortkách, budou společensky bojkotovaní.

V některých částech tohoto indického státu před deseti lety ženám zakázali dokonce používání mobilních telefonů, podobné zákazy platily i v jiných regionech země. Denim se v Indii rozšířil v 80. letech, s oblibou se do něj oblékají zejména mladí lidé. Chtějí být moderní, chtějí se líbit a zapadnout mezi své vrstevníky. Pro jejich rodiče a prarodiče je to však nepochopitelný trend, roztrhané oblečení jim nedává smysl.

„Je to pokus o kontrolu žen. Je únavné, jak se tito patriarchální muži skrývají za roušku tradic ve snaze ponížit ženy a kontrolovat, co si oblékají,“ míní módní návrhář Anand Bhushan. Jelikož nemají pádné argumenty, obvykle prý jen mluví o tom, že džínovina pochází ze Západu a není součástí indické kultury.

Domů
Sdílet
Diskuse