Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. března 2021 7:01
Čas čtení 0:56
Kamila Šebestová

V Německu se po očkování vakcínou AstraZeneca vyskytlo 21 vzácných případů krevních sraženin. Zemřelo sedm lidí

V Německu se po očkování vakcínou AstraZeneca vyskytlo 21 vzácných případů krevních sraženin. Zemřelo sedm lidí
Zdroj: TASR – Radovan Stoklasa
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Z 21 pacientů s krevními sraženinami bylo 19 žen ve věku od 20 do 63 let. Kromě nich do této skupiny patřili i dva muži ve věku 36 a 57 let.

Podle zpravodajského portálu ABC News Německo hlásí 21 případů vzácných krevních sraženin v období po očkování vakcínou AstraZeneca. Sedm lidí následkem trombózy zemřelo.

Výskyt vzácných krevních sraženin v mozku po očkování touto vakcínou donutilo některé evropské země, aby dočasně pozastavily očkování vakcínou AstraZeneca. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) však očkování znovu schválila. Podle agentury očkování nesouvisí se zvýšením celkového rizika krevních sraženin.

Dodala však, že varování o možných nežádoucích účincích by měli brát v úvahu lékaři i pacienti.

Doporučeno
V Náchodě se začátkem roku šíření koronaviru vymklo kontrole. Situace byla děsivá, souhlasí starosta Jan Birke (Rozhovor) V Náchodě se začátkem roku šíření koronaviru vymklo kontrole. Situace byla děsivá, souhlasí starosta Jan Birke (Rozhovor) 29. března 2021 16:02

Většina zemí Evropské unie od té doby znovu obnovila očkování vakcínou AstraZeneca. Německý Institut Paula Ehrlicha uvedl, že 12 z 21 případů, které Němci evidovali do 25. března, zahrnovalo pacienty s extrémně nízkým množstvím krevních destiček.

Z 21 pacientů s krevními sraženinami bylo 19 žen ve věku od 20 do 63 let. Kromě nich do této skupiny patřili i dva muži ve věku 36 a 57 let.

Během období nahlašování těchto případů bylo v Německu podáno přes 2, 27 milionu prvních dávek vakcíny AstraZeneca.

Navzdory vzácným případům krevních sraženin si tato vakcína získala opětovnou důvěru států Evropské unie. Chtějí se jí očkovat i premiéři Británie a Francie.

Na Slovensku vyvolal vlnu kritiky proti vakcíně AstraZeneca případ 38leté učitelky, která zemřela krátce po očkování. Pitva však prokázala, že není žádný vztah mezi očkováním vakcínou AstraZeneca a jejím úmrtím.

„Po vyhodnocení předchorobí, relativně delšího období po očkování a závěrů provedené pitvy úřad konstatuje, že úmrtí nelze dávat do souvislosti s očkováním proti koronaviru,“ informovala Erika Kováčiková z Úřadu pro dohled nad zdravotní péčí.

Domů
Sdílet
Diskuse