Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
10. dubna 2021 18:37
Čas čtení 0:47
Daniel Mikolášik

V Egyptě objevili ztracené zlaté město. Podle expertů jde o největší objev od Tutanchamonovy hrobky

V Egyptě objevili ztracené zlaté město. Podle expertů jde o největší objev od Tutanchamonovy hrobky
Zdroj: Pixabay/csbwv (volné k užití)
ZAJÍMAVOSTI EGYPT
Uložit Uložené

Objev nám podle archeologů poskytne unikátní pohled na život starověkých Egypťanů v době, kdy byla jejich říše nejbohatší.

V Egyptě objevili 3 000 let staré město, ve kterém kdysi žili faraoni. Zapomenuté „zlaté město“ vybudovali za vlády jednoho z nejmocnějších faraonů Amenhotepa III., který vládl přibližně v letech 1388 př. n. l. až 1351 př. n. l. Jde o největší objev od doby, kdy se archeologům podařilo nalézt Tutanchamonovu hrobku, píše BBC.

Na archeologickém nalezišti se nacházejí stavby zasypané pískem, hrobky, kostry, šperky, barevné keramické nádoby, amulety a další artefakty. Vědci předpokládají, že jde o největší starověké město v Egyptě. O jednom z nejzásadnějších objevů v historii starověkého Egypta informoval známý egyptolog Zahi Hawass.

Ztracené město se nachází v blízkosti Luxoru, 500 km jižně od hlavního města Káhira. Město v minulosti neslo název Aten a využívali ho i další známí faraóni, například Aje II. či Tutanchamon.

Doporučeno
Video: Jak pravděpodobné je, že tě zabije žralok? Video: Jak pravděpodobné je, že tě zabije žralok? 17. července 2023 19:00

Jejich téměř neporušené hrobky objevil v Údolí králů britský archeolog Howard Carter ještě v roce 1922. Jeho výzkum byl od roku 1907 financován bohatým anglickým šlechticem lordem Carnarvonem.

Výkop zlatého města začal už v září 2020 a podle profesorky egyptologie Betsy Brian z Univerzity Johna Hopkinse v americkém Baltimoru nám umožňuje unikátní a velmi vzácný pohled na život starověkých Egypťanů v době, kdy byla jejich říše nejbohatší.

Domů
Sdílet
Diskuse