Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. dubna 2021 19:14
Čas čtení 1:33
Tímea Krauszová

15 dobrovolníků strávilo 40 dní v jeskyni bez mobilů a denního světla. Stalo se to, s čím počítali vědci

15 dobrovolníků strávilo 40 dní v jeskyni bez mobilů a denního světla. Stalo se to, s čím počítali vědci
Zdroj: TASR/AP
NEWS
Uložit Uložené

Více než měsíc strávili v temné jeskyni ve Francii.

Ve francouzské jeskyni Lombrives se uskutečnil speciální vědecký experiment. V rámci něj se 15 dobrovolníků (sedm žen a osm mužů) odhodlalo strávit celých 40 dní v izolaci od vnějšího světa.

V jeskyni se mohli spoléhat jen na vlastní biologické hodiny, žádné hodinky či smartphony si s sebou vzít nemohli. Projekt s názvem Deep Time stál 1,2 milionu eur a podle Guardianu je jeho cílem porozumět tomu, jak se lidé přizpůsobují drastickým změnám ve svém prostředí a životních podmínkách.

Doporučeno
Klaustrofobie: Jako chlapec jsem se zavřel do malé krabice, dostal jsem panický záchvat. Myslel jsem si, že umřu, říká Samuel Klaustrofobie: Jako chlapec jsem se zavřel do malé krabice, dostal jsem panický záchvat. Myslel jsem si, že umřu, říká Samuel 6. dubna 2021 9:30

Dny počítali podle spánkových cyklů

Vědci dobrovolníky po celou dobu monitorovali. Sledovali jejich spánkový rytmus, mozkovou aktivitu, ale i vzájemné chování. Skupinka měla několik úkolů, které měla v jeskyni splnit, ale to, jak budou její členové trávit dny, bylo zcela na nich. Nemohli se řídit hodinami či sluncem, takže vše řídily biologické procesy.

francúzsko, jaskyňa, deep time
Zdroj: TASR/AP

Hlavní předpoklad vědců se naplnil: dobrovolníci zcela ztratili smysl o čase. Ředitel projektu Christian Clot pro Guardian řekl, že v den, kdy se dostali ven, měl dojem, že do jeskyně vešel před 30, ne před 40 dny. Jeden člen „posádky“ dokonce odhadl, že uběhlo jen 23 dní od začátku experimentu.

Domů
Sdílet
Diskuse