Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. května 2021 14:30
Čas čtení 4:14
Michaela Košútová

Nemáš svědomí? Možná funguje tvůj mozek jinak

Nemáš svědomí? Možná funguje tvůj mozek jinak
Zdroj: Unsplash/Bermix Studio
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Co vede některé lidi k tomu, že jsou schopni připravit jiného člověka o život? Většina lidí si agresivní a násilné chování dokáže spojit s hrozícím trestem a následky. Ne každému ale svědomí funguje správně.

Proč je někdo schopný napadnout druhého člověka a jiný ne? Co vede některé lidi k tomu, že jsou schopni připravit jiného člověka o život? Už v dětství jsme byli konfrontováni s tím, že pokud uděláme něco špatného, postihne nás trest. Strach a možné důsledky cítíme nejspíš už tehdy, když o nějakém skutku uvažujeme. Ne každý z nás má ovšem správně fungující podmíněné reflexy, které můžeme nazvat „svědomím“, a neumí si spojit souvislost mezi asociálním chováním a trestem. Vědci se domnívají, že jedním z důvodů mohou být strukturální změny v mozku vrahů a násilníků.

Psychopat versus vrah

Studie uskutečněné v 90. letech 20. století využívaly jako zobrazovací metodu PET sken mozku. Současné vědecké bádání ho považuje za ne zcela přesný, ačkoli přinesl zajímavé závěry, protože mozek pachatelů odsouzených za vraždu vykazoval sníženou aktivitu v mnoha mozkových oblastech. Byly to například oblasti prefrontální kůry, které se podílejí mimo jiného na tlumení sociálního chování, a také oblast amygdaly, která hraje důležitou roli při zpracovávání emocí.

Do těchto výzkumů zařadili převážně pachatele, kterým byla diagnostikována jistá forma psychopatie, jinými slovy jejich nepříčetnost nebo psychická porucha vyloučily nebo ovlivnily trestní odpovědnost za trestný čin. Zjištěné rozdíly ve struktuře nebo aktivitě mozku proto nemusely souviset s vražednými tendencemi, ale spíše s duševními poruchami nebo poraněním mozku.

Vědci používali ve starších výzkumech jako kontrolní skupinu osoby, které nebyly uvězněné, což se později ukázalo jako ne zcela vhodná skupina pro porovnání. V novějších výzkumech se proto vědci zaměřili pouze na vězněné osoby a mohli tak najít odpověď na otázku, zda je mozek vrahů odlišný od mozku lidí odsouzených za jiné trestné činy. Vědci se domnívali, že případné rozdíly by mohly souviset i s jejich odlišným přístupem k empatii nebo morálce.

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 98351 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Zda je možné dekódovat mysl zločince.
  • Co nás předurčuje k násilí.
  • V čem je mozek vrahů a násilníků odlišný.
  • Proč je třeba odlišovat psychopaty a vrahy.
  • Jak probíhal experiment předurčený k úspěchu.
  • Zda už se můžeme jako vrazi narodit.
  • Jak vypadá ochuzený mozek.
Domů
Sdílet
Diskuse