Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tímea Krauszová
9. června 2021 17:55
Čas čtení 1:45

Děti, které vyrůstají na veganské dietě, jsou slabší, menší a mohou mít problémy s kostmi

Kategorie:
Zdraví
Uložit Uložené

Vědci studovali téměř dvě stě dětí ve věku 5 až 10 let, aby zjistili, jak se jim na veganské stravě bude dařit.

Veganské děti se stále více dostávají do pozornosti vědců a lékařů, kteří zkoumají, jaký má veganská dieta vliv na zdraví dospívajících lidí. Ačkoli veganství je pro naši planetu velkým pomocníkem, nutriční experti často upozorňují na nutnost pestré diety. O to více u dětí.

Vědci z University College v Londýně ve spolupráci s varšavským institutem zdraví dětí proto studovali téměř dvě stě dětí ve věku 5 až 10 let, aby zjistili, jak se jim na veganské stravě bude dařit. Výsledky zveřejnili v časopise American Journal of Clinical Nutrition.

9. března 2021 14:00 Čas čtení 11:19 Influencerka Dewi je přes 8 let vegankou. Prozradila nám, jak je její strava finančně náročná a z čeho její jídelníček sestává Influencerka Dewi je přes 8 let vegankou. Prozradila nám, jak je její strava finančně náročná a z čeho její jídelníček sestává

Je veganství pro malé děti zdravé?

Veganské děti mají lepší kardiovaskulární zdraví a méně tělesného tuku. Avšak chybějící živočišné produkty mají vliv na jejich růst, na zdraví kostí a vytváří se u nich časem i deficit některých minerálů.

Taková jsou zjištění vědců, kteří monitorovali 187 zdravých dětí. Z nich 63 dětí byli vegetariáni, 52 vegani a 72 „všežravci“. Tým vědců vyhodnocoval data o růstu, složení těla, rizicích vzniku různých kardiovaskulárních onemocnění a množství mikronutrientů, přičemž porovnávali vegetariány a vegany s ostatními dětmi.

30. listopadu 2019 20:57 Čas čtení 0:00 Praha je 10. nejlepším městem pro vegany na světě Praha je 10. nejlepším městem pro vegany na světě

Děti bez omezení ve stravování byly zvoleny tak, aby se jejich skupina co nejvíce podobala ostatním dětem: měly podobný věk, pohlaví, vzdělání či bydliště (městské nebo venkovské prostředí). V průměru byly děti na vegetariánské dietě 5,9 roku a děti na veganské dietě nejedly živočišné produkty 5,3 roku.

Výsledkem studie je, že děti, které se stravovaly výhradně veganskou stravou, byly v průměru o 3 centimetry menší. Měly o 4 – 6 % nižší obsah minerálů v kostech a měly až trojnásobně vyšší šanci na deficit vitamínu B12 v porovnání s dětmi bez omezení ve stravování. Na druhou stranu měly o 25 % nižší úroveň lipoproteinů s nízkou hustotou (lidově nazývané jako „špatný cholesterol“) a měly i méně tělesného tuku.

Nestačí nejíst maso

Podle jedné z autorek studie doktorky Małgorzaty Desmond měly veganské děti největší zastoupení nezpracovaných potravin v jídelníčku. To je klíčové pro nízkou úroveň tělesného tuku, díky čemuž mají tyto děti i nižší riziko srdečně-cévních onemocnění. „Na druhou stranu nízký příjem proteinu, kalcia a vitaminů B12 a D může vysvětlovat jejich méně příznivý obsah minerálů a vitamínů v kostech.“

Vegetariánské děti překvapily horším kardiovaskulárním zdravím. Vědci však zjistili, že v jejich jídelníčku bylo poměrně hodně zpracovaných potravin s nižším obsahem vlákniny a nezdravým obsahem cukrů ve srovnání s vegany. „Jen přechod na rostlinnou dietu není zárukou zdraví, stále si musíme vybírat zdravá jídla,“ dodávají autoři.

Výsledkem studie je, že pro zlepšení zdraví by měla strava dětí, které nekonzumují živočišné produkty, doplňovat o chybějící vitaminy D a B12. Rodiče, kteří chtějí doma vychovávat vegany nebo vegetariány, by měli myslet na zdraví svých dětí v širším kontextu. Zdraví kostí je pro děti klíčové, právě během dospívání strava ovlivňuje, zda budou v budoucnu trpět osteoporózou nebo jinými onemocněními.

22. dubna 2021 9:31 Čas čtení 8:10 Dokument Seaspiracy: 5 bombastických tvrzení jsme ověřili s odborníky – je vše opravdu pravda? Dokument Seaspiracy: 5 bombastických tvrzení jsme ověřili s odborníky – je vše opravdu pravda?
Domů
Sdílet
Diskuse