Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. června 2021 10:11
Čas čtení 0:40
Vojtěch Vanda

V jižních Čechách někdo platí filmovými penězi. Do oběhu poslal falešná eura

V jižních Čechách někdo platí filmovými penězi. Do oběhu poslal falešná eura
Zdroj: Policie ČR
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na jejich nepravost tě upozorní nápis v angličtině, který uvádí, že se jedná o filmové rekvizity.

Kriminalisté v Jihočeském kraji, kteří se specializují na padělané bankovky, zaznamenávají vzrůst falzifikátů v oběhu. Jedná se o eurové bankovky v nižších nominálních hodnotách. Konkrétně nachází peníze v hodnotě 5, 10, 20 a 50 euro. Policisté varují hlavně obchodníky v oblasti České Budějovice, Český Krumlov a Prachatice, kde byl zabaven největší objem padělků.

Doporučeno
Sestřička v anglické nemocnici ukradla bankovní kartu zemřelé pacientky s covidem, nakoupila si sladkosti Sestřička v anglické nemocnici ukradla bankovní kartu zemřelé pacientky s covidem, nakoupila si sladkosti 10. června 2021 18:59

Padělky jsou tzv. barevné reprodukce bankovek. Velikost a barevné rozměry mají stejnou jako normální bankovky, nicméně přestože to jsou padělky poměrně povedené, postrádají jakékoliv ochranné prvky.

Na bankovkách je dokonce anglicky napsáno „MovieMoney“, tedy filmové peníze, a  „THIS IS NOT LEGAL TENDER, IT S USED FOR MOTION PROPS“, jenž upozorňuje, že se nejedná o legální měnu, ale pouze o rekvizity.

„Na rubové straně bankovek jsou u stejných nominálních hodnot vždy totožná sériová čísla. Konkrétně u bankovek 5 EURO, 10 EURO, 50 EURO – MB6666888880, u bankovek 20 EURO-MB66688880 a u bankovek 100 EURO –DB66688800000,“ uvedl mluvčí policistů Jiří Matzner.

eura bankovky padělky falešné
Zdroj: Policie ČR

Podvodníci vkládají bankovky do oběhu v obchodech. Někdy s nimi platí v samoobsluhách, jindy zase v supermarketech. Kdybys náhodu na některého z nich narazil, neprodleně kontaktuj policii na čísle 158.

Domů
Sdílet
Diskuse