Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. července 2021 16:34
Čas čtení 1:39
Vojtěch Vanda

Vystřídá koronavirus pandemie superkapavky? Mohlo by za ni i nadužívání antibiotik během covidu

Vystřídá koronavirus pandemie superkapavky? Mohlo by za ni i nadužívání antibiotik během covidu
Zdroj: Pexels/cottonbro/volně k užití
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Co nás čeká po covidu? Někteří vědci se domnívají, že by to mohla být pandemie superkapavky.

Po covidu superkapavka. Britští vědci mají před sebou další výzvu. Bojí se, že by s odezněním koronavirové pandemie mohla přijít pandemie superkapavky, a to z několika důvodů. V první řadě se obávají celosvětově vzrůstajícího počtu lidí nakažených kapavkou jakožto nejčastěji sexuálně přenosné infekce, za druhé to může být více nezávazného sexu po uvolnění opatření, a za třetí zde mohou hrát roli i antibiotika, která se během koronaviru užívala.

Doporučeno
Na světě se denně diagnostikuje až milion pohlavních chorob Na světě se denně diagnostikuje až milion pohlavních chorob 10. června 2019 14:26

Kapavkou se ročně nakazí, podle Světové zdravotnické organizace (WHO), až 87 milionů lidí. Špatnou zprávou je také skutečnost, že bakterie Neisseria gonorrhoeae, která kapavku způsobuje, navíc mutuje.

„Existují kmeny, které v průběhu let zmutovaly – získaly odolnost na běžná antibiotika. Tato nemoc je pak rezistentní vůči ceftriaxonu a azithromycinu – dvěma lékům, které Světová zdravotnická organizace doporučuje pacientům s kapavkou,“ vysvětlil MUDr. Marek Broul, urolog a sexuolog z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem

Domů
Sdílet
Diskuse