Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. července 2021 13:00
Čas čtení 1:01
Vojtěch Vanda

Do Ústavy se zakotví právo bránit zbraní sebe i jiné

Do Ústavy se zakotví právo bránit zbraní sebe i jiné
Zdroj: Unsplash/Steve woods/volně k užití (ilustrační fotografie)
NEWS
Uložit Uložené

Senát dnes schválil ústavní zakotvení práva bránit se zbraní sebe i jiné. Stane se součástí Listiny základních práv a svobod.

Horní komora Parlamentu České republiky schválila ústavní zakotvení práva bránit sebe i jiné se zbraní v ruce. Senát svůj pozměňovací návrh odsouhlasil ve středu k poledni. Právo se tak stane součástí Listiny základních práv a svobod. Úprava zákona je reakcí na tendence Evropské unie, která spíše směřuje k odzbrojování. 

Doporučeno
Čestné prohlášení o samotestu na covid už nebude stačit. V restauraci bude uznán jen ten, který se provede na místě Čestné prohlášení o samotestu na covid už nebude stačit. V restauraci bude uznán jen ten, který se provede na místě 21. července 2021 10:08

Podle Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) hlasovalo pro 54 ze 77 přítomných senátorů, což pro přijetí třípětinovou většinou stačilo. Návrh na úpravu nyní poputuje ke schválení k prezidentovi, který však nemůže ústavní zákon na rozdíl od normálních zákonů vetovat.

Jak uvádí iDNES.cz, normu prosadili zejména zástupci ODS, TOP 09, ANO a ČSSD s deseti členy klubu Starostů, pěti lidovci a dvěma členy klubu Senátor 21 a Piráti. Proti bylo 13 senátorů, sedm se hlasování zdrželo. Doplnění listiny nabude účinnosti nejdříve 1. srpna, nejpozději však 1. září.

Novela vyšla z petice, kterou podepsalo 102 tisíc lidí a která byla iniciována hlavně ze strany myslivců a dalších majitelů zbraní, jež se obávali snahy Evropské komise omezit vlastnictví zbraní včetně těch legálně držených. Ta argumentovala hlavně nutností přijmout opatření proti terorismu. 

Jak ale například argumentoval za předkladatele Marek Červíček (ODS), odzbrojování obyvatelstva k větší bezpečnosti nepomůže, neboť zločinci, kteří budou chtít zbraň použít, si ji opatří nelegálně. Česko se dříve proti kontroverzní směrnici neúspěšně bránilo u Soudního dvora Evropské unie. Vláda proto musela zareagovat takovým způsobem, aby přijala unijní opatření pouze v nezbytné míře.

Domů
Sdílet
Diskuse