Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. července 2021 7:00
Čas čtení 5:00
Jan Jindřich Karásek

Nejlepší rapové desky první poloviny roku, které ti nejspíše unikly

Nejlepší rapové desky první poloviny roku, které ti nejspíše unikly
Zdroj: Fotografka Lisa Maree Williams/Getty Images
HUDBA RAP
Uložit Uložené

Krom hvězdných jmen, kterým se nedá vyhnout na žádném z hudebních serverů, letos vyšla také spousta skvělých rapových desek, které takovou pozornost nedostaly. Neznamená to ale, že jsou horší. Naopak! Podívej se, co ti možná v rapu uteklo, ale nemělo.

Letos zatím nejvíce chvály a pozornosti dostala zaslouženě poslední alba megahvězd Tylera the Creatora a J. Cola. V posledních dnech se také hodně píše o rozporuplné posmrtné nahrávce Pop Smoka, která je spíše kompilací slavných raperů vzdávajících mu holt na nedokončených tracích. A většina fanoušků žánru si nenechala ujít ani skvělé nové EP Vince Staplese. Troufám si ale říci, že letos vyšly výborné rapové desky, které spoustě lidí unikly. Nejsou za nimi tak zvučná jména, ale o to větší hudební poklady se v nich skrývají.


Rok 2021 byl ještě donedávna nekonečným pokračováním předešlého roku a jeho lockdownových opatření. Pro spoustu lidí tak poslech hudby byl důležitější než kdykoli dříve. Jako ideální způsob úniku před nepříjemnostmi oné podivné reality, kterou jsme žili. Studie po celém světě ukazují, že čas strávený poslechem muziky se pro část obyvatel v izolaci výrazně zvýšil. Např. výzkum ze Spojeného království ukazuje, že v demografii mladých lidí mezi 16 až 24 byl výrazný nárůst u téměř poloviny z nich, přičemž téměř všichni řekli, že jim to pomáhalo překonat těžké časy.


Zároveň ale bylo přirozené, že se posluchači spíše vraceli ke svým oblíbeným skladbám a deskám, které jim poskytují dlouhodobě komfort. Méně z nás se pouštělo v těchto krušných časech do objevování nové hudby. Přitom jí každý pátek vycházela spousta po celou dobu.

Doporučeno
Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? 26. února 2024 16:00

Vybral jsem několik rapových alb, která letos vyšla a jsou skvělá, přitom se jim nedostalo tolik pozornosti, jakou by si zasloužila. Léto je v plném proudu, a tak ber tento seznam jako takové menší doporučení, jak si ho zpříjemnit.

Rap
Zdroj: Vydavatelství: New Funk Academy; Black Canopy

Topaz Jones – Don’t Go Tellin‘ Your Mama

Jones se proslavil v roce 2016 hitovou pop-rapovou skladbou Tropicana a dalších pět let od svého debutového alba pracoval na jeho pokračování. Chtěl se hlavně vyhnout tomu, aby z něj byl pouhý „one-hit wonder“. To se mu na této ambiciózní a epické desce daří víc než dobře.

Rapuje s obrovskou odvahou a upřímností o svém dětství a duševním zdraví, zatímco po celou dobu zůstává díky dynamickým beatům a funkovým podkresům zábavný a poutavý vypravěč. Jedny z nejchytlavějších rapových skladeb letoška jsou zároveň ty lyricky nejhloubavějších, což je kombinace, která se daří jen těm nejlepším interpretům.

Don’t Go Tellin‘ Your Mama doprovází obdobně silný experimentální film o tématech, která tu rozvádí: dospívání, afroamerická zkušenost, trauma, kriminalita a závislost. Ten sám Jones spolurežíroval a dokazuje to, že teprve třiadvacetiletý raper je nejen jedním z nejnadanějších interpretů dneška, ale tímto posledním opusem si už teď přivlastňuje místo jednoho z těch nejlepších.

Doporučeno
Když rapový track o vraždění odpovídá realitě. King Von dostal nálepku prvního rapového sériového vraha, víme proč Když rapový track o vraždění odpovídá realitě. King Von dostal nálepku prvního rapového sériového vraha, víme proč 20. února 2024 16:30

„Myslím, že se konečně nacházím po tom, co jsem celý život hrál sám se sebou na schovávanou,“ rapuje hned v úvodním tracku. Pokud se teprve nachází, čekají nás ještě velké věci. Až se najde.  

Rap
Zdroj: Vydavatelství: ALC

 The Alchemist – This Thing of Ours / Haram

V médiích se často vtipkuje o tom, že si raper své jméno vybral skvěle, protože jako správný alchymista je schopný všechno proměnit ve zlato. Pokud Jones čekal na své pokračování pět let, Alchymista je oproti němu hyperproduktivní interpret. Jenom letos už vydal čtyři desky a z toho dvě výrazně doporučujeme.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 101180 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse