Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. srpna 2021 17:22
Čas čtení 1:21
Radim Šlechta

Perseidy: Shrnujeme, kdy a kde tento týden sledovat nebeské divadlo

Perseidy: Shrnujeme, kdy a kde tento týden sledovat nebeské divadlo
Zdroj: Pixabay/Outaki/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Víme, kde a kdy se letos vyplatí pozorovat „padající hvězdy“.

Již tento týden zaplaví oblohu roj Perseid, který v mnoha lidech vyvolává příjemné pocity a myšlenky na splněná přání. Nejintenzivněji budou „hvězdy padat“ 12. srpna večer. V tiskové zprávě o tomto informoval astronom Petr Horálek. 

Perseidy jsou aktivní v období od 17. července do 24.srpna, ovšem jejich největší koncentrace nastane právě ve čtvrteční večer.

„Frekvence meteorů pozvolna stoupá a v průběhu noci maxima uvidíme na bezměsíčné obloze mimo města zejména mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní až 80 meteorů za hodinu,“ píše astronom a fotograf.

Viditelnost Perseid je vždy závislá na počasí, pokud bude zataženo nebo bude Měsíc příliš zářit, zážitek z pozorování ti to může zhoršit. Letos by ale podle Petra nemělo zážitku z „padajících hvězd“ stát nic v cestě. 

„Podmínky jsou letos ideální, na obloze bude Měsíc ve fázi úzkého srpku, který v noci maxima zapadá ještě zvečera a nebude rušit svým svitem. Bude tedy možné spatřit i nejslabší meteory. Na jejich pozorování je ale třeba být desítky až stovky kilometrů daleko od velkých měst,“ píše.

Perseidy můžeš pozorovat i hromadně, a to na louce v areálu hvězdárny v Ondřejově. Akci pořádá Astronomický ústav AV ČR.

Vavřincovy slzy z Perseova domova

Své jméno dostala padající splněná přání podle souhvězdí Perseus, pojmenované po bájném hrdinovi, ze kterého vylétají. Avšak v minulosti si je lidé spojovali s umučením svatého Vavřince, proto vždy, když se jev na obloze ukázala, brali jej jako jeho slzy.

„Při pronásledování Křesťanů prý neuposlechl příkaz krutého římského císaře Valeriána odevzdat církevní majetek vládci a raději jej rozdal chudým. Několik dní po jeho popravě 10. srpna 258 podle lidí z nočního nebe padaly třpytivé slzy a od této události jsou Perseidy lidově známé jako „slzy svatého Vavřince“,“ píše Astronomický ústav AV ČR.

„Výpočty naznačují, že mateřská kometa Perseid 15. září 4479 prolétne těsně kolem Země. Dokonce existuje velmi malá pravděpodobnost, že se kometa Swift-Tuttle promění v tu největší Perseidu, tedy že se srazí se Zemí. Pokud by k tomu došlo, byla by to ničivější katastrofa, než v případě vyhynutí dinosaurů,“ předvídá ústav.

Šance, že k něčemu podobnému dojde je ale prý velmi malá. 

Domů
Sdílet
Diskuse