Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. srpna 2021 17:09
Čas čtení 1:35
Vojtěch Vanda

Praha nabídne uprchlíkům z Afghánistánu městské byty

Praha nabídne uprchlíkům z Afghánistánu městské byty
Zdroj: Paula Bronstein /Getty Images
NEWS
Uložit Uložené

Afghánští spolupracovníci české armády by měli najít v hlavním městě střechu nad hlavou.

Hlavní město Praha je připraveno pomoci evakuovaným spolupracovníkům z Afghánistánu, kteří pomáhali na místě českým orgánům. Podle informací Deníku dorazili do Česka kromě českých občanů i afghánští spolupracovníci ministerstva zahraničních věcí. Ministerstvo obrany dále plánuje přemístit do Česka i dvacet armádních tlumočníků.

Doporučeno
Tálibán vyzval ženy, aby se staly členkami jeho vlády. V zemi vyhlásil amnestii Tálibán vyzval ženy, aby se staly členkami jeho vlády. V zemi vyhlásil amnestii 17. srpna 2021 15:52

Ministerstvo vnitra v čele s ministrem Janem Hamáčkem (ČSSD) je v posledních dnech zaměstnáno evakuací českých diplomatů, pracovníků a občanů z Afghánistánu, jenž postihl vojenský převrat a nadvláda Tálibánu.

Do země by se však měli dostat i další lidé, rodilí Afghánci, kteří splupracovali se spojenci proti teroristickému hnutí. S pomocí s afghánskými uprchlíky, kterým za pomoc českým úřadům či armádě hrozí na místě i smrt, proto přispěchal na pomoc pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), jenž o svém záměru informoval veřejnost na Twitteru.

„Za Prahu jsme připraveni vypomoci s přijetím afghánských tlumočníků a jejich rodin,“ sdělil sledujícím. „Podobně jsme už spolu s vládou našli společné řešení v případě pomoci běloruským disidentům. Napsal jsem Janu Hamáčkovi, aby se neváhal na mě obrátit,“ uvedl. Kromě něj vyzvala k pomoci rezortu vnitra také starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS).

„Přeju si teď jedno a prosím o to samé všechny hejtmany, primátory i kolegy starosty. Jestli se k nám naši spolupracovníci z Afghánistánu bezpečně dostanou, pomozme Janu Hamáčkovi a jeho resortu s jejich integrací. Bez nás a našeho maximálního nasazení a pomoci to nepůjde. Ukažme všem, že to dokážeme,“ vyzvala.

Praha takto pomáhala i Bělorusům

Hlavní město reaguje v tomto případě podobně jako před několika měsíci, kdy se v Bělorusku protestovalo proti režimu Alexandra Lukašenka. Protesty, jež byly násilně potlačeny, vyhnaly některé podporovatele běloruské kandidátky na prezidentku v exilu Svjatlany Cichanouské či odpůrce Lukašenkova režimu za hranice. Spoustu z nich přijala například Litva.

Praha v březnu vyslyšela žádost ministerstva vnitra a pronajala šest městských bytů Bělorusům, kteří již po začáteční podpoře s nájemným již platí za byty sami. O podobné pomoci se uvažuje i nyní. 

Domů
Sdílet
Diskuse