Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
3. září 2021 8:00
Čas čtení 10:11
Vojtěch Vanda

15 největších fotbalových přestupů tohoto léta

15 největších fotbalových přestupů tohoto léta
Zdroj: Getty Images/Clive Mason, Getty Images/Alex Caparros
SPORT
Uložit Uložené

Letos se toho na přestupovém trhu událo opravdu hodně. Přinášíme ti ty největší přesuny léta 2021.

Fotbalový fanoušek se letos opravdu nenudí. V jednom roce prožil EURO, jihoamerické poháry, kvalifikace do evropských pohárů a za chvíli jej čeká kvalifikace na mistrovství světa. Ke vzrušení ze zápasů se během prázdnin obvykle přidává i adrenalin v podobě velkých hráčských přestupů. A v letním přestupovém období roku 2021, které některá média označují za nejlepší přestupové období všech dob, se toho událo opravdu hodně.

Padly astronomické přestupní částky přesahující 100 milionů euro, stěhovali se nadějní talenti a i hvězdné stálice musely změnit svá angažmá. Asi nikomu neuniklo, že i momentálně ta nejloajálnější z nich, Lionel Messi, musela opustit Barcelonu kvůli jejím finančním problémům. To ale zdaleka není všechno, proto přinášíme 15 přestupů tohoto léta, které stály za to.

Doporučeno
Kanonýr Patrik Schick: Kudy vedla jeho cesta k vrcholovému fotbalu a které velkokluby se o něj aktuálně zajímají? Kanonýr Patrik Schick: Kudy vedla jeho cesta k vrcholovému fotbalu a které velkokluby se o něj aktuálně zajímají? 22. června 2021 10:36
Náš seznam byl poskládán sestupně podle toho, jakou přestupní částku za hráče koncové týmy zaplatily a kolik je celková cena hráčů podle webu Transfermarket. 

15. Memphis Depay

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený FC Barcelona (@fcbarcelona)

Přestup: Lyon – Barcelona
Cena: zadarmo (cena hráče je 45 milionů eur, což je 1,14 miliardy korun)

Katalánský klub FC Barcelona si prochází velmi turbulentním a těžkým obdobím. Jediný hráč, který se z první patnáctky největších přestupů letního okénka vešel do tohoto seznamu, je proto nizozemský striker Memphis Depay, a to pouze proto, jelikož je jeho tržní cena vyšší než miliarda českých korun. Do zadluženého klubu Blaugranas se totiž dostal zadarmo, když mu skončila smlouva v Olympique Lyon.

Sedmadvacetiletý reprezentant, jenž udělal díru do světa v PSV Eindhoven a okusil i první anglickou ligu v dresu Rudých ďáblů z Manchesteru, má za úkol jediné – udržet vysoký gólový standard týmu i přesto, že klub opustila největší stálice a ikona klubu, Lionel Messi. Právě na místo argentinského mága by se měl postavit. A vypadá to, že se mu bude dařit – v prvních třech ligových zápasech zaznamenal 2 góly a 1 asistenci.

14. Cristiano Ronaldo

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Manchester United (@manchesterunited)

Přestup: Juventus Turín – Manchester United
Cena: 15 milionů eur (380 milionů korun)

Přestupová cena, kterou podle webu Transfermarket zaplatil manchesterský velkoklub za jednoho z nejlepších hráčů historie, zdaleka neodpovídá realitě, kterou tento šestatřicetiletý portugalský matador předvádí na hřišti. Navíc jeho reálná cena je podle serveru ještě o 30 milionů eur vyšší. Takže buď jak buď, pro United je angažování Cristiana Ronalda velice výhodný nákup.

Zde se dá mluvit o návratu ztraceného syna. Ačkoliv odchovanec Sportingu Lisabon, Ronaldo nahlédl do opravdového velkého fotbalu se vším všudy až zde pod dohledem legendárního sira Alexe Fergusona. Zde strávil šest sezón, zde vsítil svých prvních 30 gólů v sezóně a zde také poprvé vyhrál Ligu mistrů. Jedná se o triumfální návrat, ve kterém se ukáže, v jakém rozpoložení jej angažmá v turínském klubu zanechalo.

13. André Silva

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený RB Leipzig (@rbleipzig)

Přestup: Frankfurt – Lipsko
Cena: 23 milionů eur (583 milionů korun)

Jeden z přestupů z první patnáctky v rámci Bundesligy obstaral další Portugalec a velká naděje reprezentace státu z Pyrenejí. Silva, ačkoliv teprve pětadvacetiletý, již okusil trávníky tří z pěti nejlepších lig světa, tudíž se nejedná o žádné ořezávátko. V každém z jeho angažmá (AC Milán, Sevilla, Frankfurt a Porto) dokázal, že je platným hráčem, jenž umí (až na italskou štací) střílet i spoustu gólů.

Poslední sezóna se mu vydařila náramně – 28 ligových gólů jej vyhouplo hned na druhé místo tabulky střelců, nad nímž visel pouze božský Robert Lewandowski se 41 trefami. O jedenu branku dokázal dokonce přeskočit geniálního mladíka Erlinga Haalanda z Dortmundu. Je tudíž jasné, že si jeden z mála východoněmeckých velkoklubů, který nebyl před nedávnem daleko k angažování Patrika Schicka, bude od něj slibovat to samé. 

12. David Alaba

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Real Madrid C.F. (@realmadrid)

Přestup: Bayern Mnichov – Real Madrid
Cena: zdarma (cena hráče je 55 milionu eur, což je 1,39 miliardy korun)

Čas na změnu. Je krásné, dívat se z vrcholu a porážet jednoho soupeře za druhým, avšak i tato činnost možná jednou zevšední. A tak si rakouský reprezentant David Alaba utřel slzy, sbalil kufry, rozloučil se s Mnichovem a vydal se na další štaci do hlavního města Španělska. Po třinácti letech oblékl jiný dres než dres bavorského velikána a vyztužil obranný val bílého baletu.

Kdyby byl odchod odchovance Austrie Vídeň takto idylický, bylo by to samozřejmě v pořádku. Nicméně Alaba, přestože mu byla nabízena astronomická smlouva, již nechtěl zůstávat v Německu a oznámil, že odejde jako volný hráč. Lano mu hodily velkokluby z Anglie i například Barcelona, on ale vyslyšel volání madridského týmu, jenž v posledních letech svědomitě šetřil, aby si mohl uzmout titul v La Lize i v Lize mistrů. Pokud mu k těmto titulům může pomoci hráč, jehož tržní cena je skoro 1,4 miliardy korun, a přijde zadarmo, asi není co řešit. 

11. Eduardo Camavinga

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Real Madrid C.F. (@realmadrid)

Přestup: Rennes – Real Madrid
Cena: 31 milionů eur (786 milionů korun)

Neexistuje mnoho osmnáctiletých fotbalistů, kteří by od šestnácti let pobíhali po trávnících klubů z lig velké pětky. Což si uvědomil letos poměrně štědrý Real Madrid, jenž se rozhodl investovat do budoucnosti, a udělal klubu Stade Rennais, jenž se letos probojoval do Evropské konferenční ligy, jasnou nabídku, která se nedala odmítnout.

Stabilní klub z první francouzské ligy, jehož dres oblékali Petr Čech i Tomáš Koubek, dostal za svůj neobroušený diamant jménem Eduardo Camavinga více než tři čtvrtě miliardy korun, čímž se krásně nafoukl klubový rozpočet. Tým z Bretaně má však evidentní ambice a již dokázal peníze utratit za pětici hráčů, která dohromady stála více než dvakrát tolik. Uvidíme, jak se jim bude letos dařit.

10. Ben White

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Arsenal Official (@arsenal)

Přestup: Brighton – Arsenal
Cena: 58,5 milionu eur (1,48 miliardy korun)

A je to tu zase, musí mít na mysli fanoušci Arsenalu s každou novou přicházející sezónou, v níž svěřenci klubu nevykopou pořádný úspěch. Ten nejde vydobýt bez pořádně flexibilní obrany, řekl si management slavného klubu, a tak angažoval člověka, jenž by ji měl vylepšit. Proto koupil z jihoanglického Brightonu Bena Whitea, třiadvacetileté pravé křídlo, jež mělo být nadějí pro lepší zítřek.

Otřesnému vstupu do sezóny však brightonská naděje, která je koneckonců zraněná, nedokázala zabránit. Po třech kolech jsou Gunners beznadějně poslední. Krčí se na chvostu tabulky bez bodu, když prohráli s nováčkem ligy Brentfordem, ostudně padli v londýnském derby s Chelsea na domácím hřišti a z Manchesteru si od City odvezli potupný výprask 5:0. Trenér Arteta by tak možná mohl popřemýšlet i o efektivní posile do útoku.

9. Antoine Griezmann

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Atlético de Madrid (@atleticodemadrid)

Přestup: Barcelona – Atlético Madrid
Cena: hostování (cena hráče je 60 milionů eur, což je 1,52 miliardy korun)

Drazí hráči musí pryč. Barcelona dělá co může, aby švih jejího jména na ničem neztratil i přesto, že se topí v hluboké finanční krizi. Ukázalo se, komu opravdu na klubu záleží a kdo je ochotný si kvůli tomu snížit plat. Aby zbyly peníze na jiné hráče, odškrtli si nuly na výplatní pásce Piqué, Busquets i Alba. Nicméně ani to nezabránilo, aby zatížený platový strop nakonec nemusel svých odchodem odlehčit Antoine Griezmann.

Francouzský útočník přišel do Katalánska s velkou pompou, své očekávání však ani zdaleka nenaplnil. Místo vyhrávání velkých trofejí se radoval pouze z Copa del Rey. Velice výhodný obchod se proto otevřel pro jeho bývalého zaměstnavatele, Atlético Madrid, které si svůj drahokam přitáhlo zpět. Hráč, za kterého dala Barcelona 140 milionů eur (3,55 miliardy korun), nyní odchází zpět na hostování s opcí pouze 40 milionů eur (1,01 miliardy korun).

8. Gianluigi Donnarumma

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Paris Saint-Germain (@psg)

Přestup: AC Milan – PSG
Cena: zadarmo (cena hráče je 60 milionů eur, což je 1,52 miliardy korun)

Obrovský talent, který je přirovnáván k Gianluigimu Buffonovi. Ono mít ve dvaadvaceti letech za pasem 6 úplných sezón v Serii A není nic, co by se dělo každý den. A nebýt jeho, Rossoneri nejspíš nebojují na špici tabulky, ale spíš probublávají šedým středem. Každopádně frustrace, že si nezahraje Ligu mistrů a že nedostane plat, který si zaslouží, donutila Gianluigiho Donnarummu jít o dům dál.

Kdo ale hodí finančně náročnému talentu svůj pozlacený kruh? Nikdo jiný než šejkové z Paris Saint-Germain. Jejich bezedný měšec dokázal uspokojit Donnarummovy požadavky natolik, že mu ani nevadí, že po malém odpočinku pouze kryje záda mnohem zkušenějšímu kolegovi Keyloru Navasovi. Jestli se dostane mezi tři tyče, kdy to bude a jestli pomůže mladý Ital PSG k premiérovému vítězství v Lize mistrů, uvidíme v následujících zápasech.

7. Dayot Upamecano

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený FC Bayern (@fcbayern)

Přestup: Lipsko – Bayern Mnichov
Cena: 42,5 milionu eur (1,07 miliardy korun)

To by nebyl bavorský klub, aby také neudělal pořádnou transakci. A znovu nejlépe za francouzského hráče, kteří jsou v posledních letech opravdu velmi žádaným zbožím. Peníze by mohly jít za někým, jako je například Dayot Upamecano, který zacelí prázdno v obraně po Rakušanovi Alabovi.

Dvaadvacetiletý obránce si udělal jméno svými stabilními výkony v jednom z nejvíce nenáviděných celků Bundesligy Lipsku. Mnichovský velkoklub si uvědomuje, jaký čuch na talenty má vicemistr ze Saska a management, pročež odtud angažoval tři posily, za něž se nebál královsky zaplatit – kromě miliardového obránce posílil ještě záložníkem Sabitzerem a angažoval i mladého trenéra Nagelsmanna. Bayern je na letošní sezónu prostě připraven.

6. Achraf Hakimi

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Paris Saint-Germain (@psg)

Přestup: Inter Milan – PSG
Cena: 60 milionů eur (1,52 miliardy korun)

Pařížský klub, který je často kritizován za to, že v rámci přestupových oken nezná částku, která by byla za hráče moc vysoká, se v letním přestupovém okně činil ještě více než obvykle. V cestě za dokonalým týmem poskládaným z největších fotbalových hvězd současnosti chyběl managementu PSG další obránce. A tak ho koupili.

Ukázali na muže, jemuž stačila pouze jediná sezóna na to, aby uchvátil slavný Inter Milán. Maročan Hakimi vstoupil do velkého fotbalu v dresu Realu Madrid, jméno si však udělal v Bundeslize, kde oblékal dres týmu ze Signal Iduna Parku. Zisk titulu v italské lize mu otevřel peněženku pařížských šejků, jejichž sen o zisku poháru v Lize mistrů je s ním o kus blíže.

5. Raphaël Varane

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Manchester United (@manchesterunited)

Přestup: Real Madrid – Manchester United
Cena: 40 milionů eur (1,01 miliardy korun) (cena hráče je 70 milionů eur, tedy 1,77 miliardy korun)

Další Francouz, další obránce. A také další posila Manchesteru United. V dresu Rudých ďáblů se Cristiano Ronaldo setká od nové sezóny se svým bývalý spoluhráčem z Bílého baletu – Raphaëlem Varanem. Stálice madridského klubu se na přestupu do Anglie domluvila již v červenci, tudíž když United našli v pokladně 40 milionů eur a poslali je do Španělska, nebylo co řešit.

Osmadvacetiletý obránce je charakterově podobnou posilou jako Ronaldo. Proč? Do klubu totiž přichází za mnohem méně peněz než je jeho odhadovaná hodnota, která se navíc odvíjí i od výkonů, které předvádí. Vypadá to, že ukazováček trenéra Solskjaera vybírá nejen kvalitně, ale i ekonomicky chytře.

4. Lionel Messi 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Paris Saint-Germain (@psg)

Přestup: Barcelona – PSG
Cena: zdarma (cena hráče je 80 milionů eur, tedy 2,03 miliardy korun)

Těsně pod velkou trojkou se nachází přestup, který by se před dvěma lety ještě zdál jako něco nemyslitelného. Tak dlouho to spolu Lionel Messi a Barcelona táhli, až je nakonec rozdělila finanční nouze. Se zlomeným srdcem, taky to Messi veřejně obrečel, dal argentinský fotbalista a jeden z nejlepších hráčů světa sbohem své katalánské „domovině“ a vydal se přes hranice na sever.

Skončil v týmu, kterému to v měšci chrastí poněkud plněji. Pokud někdo potřeboval ještě nějaký důkaz, že to PSG se zisky trofejí myslí vážně, příchod Messiho, přestože byl zadarmo, mluví sám za sebe. Když si k tomu připočteme agilitu Neymara, která je vyzkoušená z Barcelony, a udržení mladého útočného esa Kyliana Mbappého za každou cenu, máme nejsilnější gólové trio planety. Jestli se to potvrdí, ukáže čas.

3. Jadon Sancho

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Manchester United (@manchesterunited)

Přestup: Borussia Dortmund – Manchester United
Cena: 85 milionů eur (2,15 miliardy korun)

Jak se spolehlivě plácnou přes kapsu tak, aby to nejméně bolelo? Koupit kvalitu. Věčně přehlížený hráč v anglické reprezentaci, Jadon Sancho, se přesně takto vrátil domů. Jako třetí nejdražší anglický hráč historie se sejde v týmu s druhým nejdražším anglickým hráčem historie – za 80 milionů eur (2,15 miliardy korun) odešel do Manchesteru United, kde před vápnem hlídkuje Harry Maguire.

Jakožto odchovanec sousedního City budou mít pro něj vzájemné derby pikantní příchuť, je to však již nějakou dobu, co za Citizens hrával. Poslední dobou byl ozdobou žlutočerného Dortmundu, v jehož řadách řádil společně s norským talentem Haalandem. Jestli si jednadvacetiletý mladík vytvoří podobnou chemii například s Ronaldem, můžeme být svědky něčeho velkého. 

2. Romelu Lukaku

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Chelsea FC (@chelseafc)

Přestup: Inter Milan – Chelsea FC
Cena: 115 milionů eur (2,91 miliardy korun)

Dvakrát do stejné řeky nevstoupíš, říká se, avšak v tomto případě se modrý londýnský celek neudržel. Jak by asi mohl? Vždyť se jedná o muže, který, kam přijde, přivádí svou muškou soupeře k šílenství. Až tedy na působení v Chelsea. Romelu Lukaku již útočníkem Blues byl, když jej v roce 2009 vykoupil za 15 milionů eur jako velký talent z belgického Anderlechtu.

Svůj potenciál však nenaplnil, nevstřelil ani gól, a tak se vydal na hostování. Hned první angažmá ve West Bromwichi znamenal úspěch – 17 vstřelených ligových gólů. Po návratu se však zase nic nedělo. Lukaku proto odešel do Evertonu, kde si během let udělal jméno. Odtud jej koupil Manchester United, aby následně opustil Anglii a stal se hráčem Interu Milán.

V Itálii se Lukaku předvedl, což nenechalo Chelsea klidnou. Prostě to zkusíme znovu. Druhá šance se však prodraží – zatímco při prvním odchodu vydělal londýnský celek 20 milionů euro, Inter chtěl za své útočné eso 115 milionů eur, tedy bez sta milionů tři miliardy. Majitel klubu Roman Abramovič se tak nejspíše modlí, aby to napodruhé vyšlo, což se nejspíš splní. Lukaku totiž konečně dokázal vsítit svůj první ligový gól za Chelsea v kariéře, když rozvlnil síť Arsenalu. 

1. Jack Grealish 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Manchester City (@mancity)

Přestup: Aston Villa – Manchester City
Cena: 117,5 milionu eur (2,982 miliardy korun)

Který hráč bude tím nejdražším zbožím letošního léta? Uvažovalo se o vícero lidech. Mbappému se v Paříži nelíbilo a chtěl si vydupat přestup, vedení klubu jej však dokázalo udržet. Mluvilo se také o přestupu spoluhráče Tomáše Součka, Vladimíra Coufala a nyní i Alexe Krále, klíčového záložníka West Hamu Declana Rice, toho ale Kladiváři též neprodali. K slovu se tak přihlásil kádr Aston Villy.

Existuje vůbec klub, který by odmítl za jediného hráče sumu, která v přepočtu činí tři miliardy korun? K tomu tým, který ještě před třemi lety hrál druhou ligu? Asi těžko. Navíc i kapitán birminghamského celku Jack Grealish nejspíš cítil, že to kariérní posun chce, a tak zamával svému klubu, jenž jej vychoval, a odešel do Manchesteru City, čímž se stal historicky nejdražším hráčem anglické ligy.

S jedenáctkou, jejíž celková hodnota přesahuje miliardu euro, se nyní může těšit na souboje o Ligu mistrů, každoroční stíhání titulu a tučné bonusy. Dost pravděpodobně byla v jeho smlouvě také domluva o tom, že na něm Villa bude vydělávat dál. Tudíž můžeme mluvit o oboustranně výhodném obchodě.


Fotbalového fanouška nicméně nepřekvapily jen obrovské části. Letošní přestupové okno to bylo také o osobnostech. Zajímavým byl například přesun i dlouholetého kapitána a obránce Bílého baletu Sergia Ramose, jemuž po šestnácti sezónách vypršela smlouva, a jenž také neodolal pařížskému vábení. Barcelona zase sáhla po útočníkovi s končící smlouvou – Sergio Agüero se nedomluvil se svým zaměstnavatelem Manchesterem City a odešel do Katalánska.

Domů
Sdílet
Diskuse