Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. září 2021 17:30
Čas čtení 5:59
Dominik Vetrák

Endgame, Civil War, Iron Man a Thor. Které marvelácké filmy jsou nejlepší a na které bychom nejraději zapomněli?

Endgame, Civil War, Iron Man a Thor. Které marvelácké filmy jsou nejlepší a na které bychom nejraději zapomněli?
Zdroj: Marvel Studios
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Spousta průměrných filmů se bohužel nachází i v TOP 10.

Marvel Studios už v rámci Marvel Cinematic Universe vydalo 25 celovečerních filmů (i když by rádi na některé asi zapomnělo) a 4 seriály (Loki, WandaVision, Falcon and the Winter Soldier a What If?). Nedivili bychom se, kdyby sis na všech 25 nevzpomněl, a tak si je můžeš připomenout zde.

My si na ně však (většinou) pamatujeme, a tak jsme se rozhodli, že po 25 snímcích je načase znovu zhotovit výběr 10 nejlepších. Bohužel, stále nemůžeme říci, že by se v žebříčku nenacházelo i několik lehce nadprůměrných filmů, ale to neznamená, že by za to některý z nich nestál.

Akorát nám je všem jasné, že marvelácké filmy nejsou žádné terno a málokdy dokáží být více než jen nadprůměrnými komiksovými blockbustery. Naposledy se to opravdu podařilo asi jen Infinity War a Endgame, po kterých už následovaly tradiční komiksovky na úrovni 7-8 bodů z 10.

Doporučeno
Shia LaBeouf: několikrát zatčený a špičkový herec, jehož kariéra asi skončila Shia LaBeouf: několikrát zatčený a špičkový herec, jehož kariéra asi skončila 7. září 2021 9:30

10. Black Widow (režie: Cate Shortland)

Na 10. příčku by se vešlo několik filmů. Stejné hodnocení jako Black Widow dostal v naší recenzi nedávno i Shang-Chi. Shang-Chi však neměl Florence Pugh. Black Widow ano a velmi z ní těžil. Florence bude do budoucna novou Black Widow a zatím jí to v této roli nesmírně sekne. Samotný snímek dokázal překvapit fajn akčními scénami, sympatickými postavami a vztahem mezi Natashou a Yelenou. Pochválit můžeme i potitulkovou scénu či skvělý začátek snímku.

Bohužel, šlo o prequel a všichni jsme dobře věděli, přibližně jak film skončí. Marvel navíc neměl v úmyslu vyjít ze svých mantinelů, a tak jsme viděli další nevýraznou komiksovku, která sice pobavila, ovšem pouze na jedno zhlédnutí. Tedy až na Florence Pugh a její vtipné dobírání.

Black Widow
Zdroj: Marvel Studios

9. Iron Man (r. John Favreau)

První film v MCU, který to celé odstartoval. Nedávno jsme se mu věnovali ve velkém článku o začátcích a bankrotu Marvelu. Bylo nesmírně důležité, aby Iron Man uspěl. V opačném případě by zřejmě žádná komiksová éra Hollywoodu nezačala a kina by po současné pandemii nemělo co nakopnout.

Iron Man je jedním z mála filmů, který funguje jako samostatný celovečerák. I přes svou potitulkovou scénu odkazující na Avengers je dostatečně uzavřeným příběhem, který navíc skvěle funguje. Tedy až na záporáka v podání Jeffa Bridgese. Pokud něco předznamenal už tento film, tak to, že Marvel bude mít neuvěřitelně velké problémy vytvořit zajímavé záporáky.

Avšak úžasné vizuální triky ve spojení s explozivním soundtrackem a akčními scénami způsobily, že Iron Mana si okamžitě zamiloval celý svět. Velká škoda, že jsme se po skvělé trojce nikdy nedočkali dalšího pokračování. Downeyho životní role si zasloužila ještě o něco více prostoru.

Iron Man
Zdroj: Marvel Studios

8. Spider-Man: Far from Home (r. Jon Watts)

Oba Spideyho filmy s Tomem Hollandem mají své plusy. Jednička má lepšího záporáka v podobě Vulture (Michael Keaton), dvojka má zase lepší akci. Oba snímky jsou na tom kvalitou velmi podobně, ale konec dvojky nás přece jen potlačil trochu směrem k jejímu výběru. Celý svět se totiž dozví identitu Spider-Mana, o čemž bude i třetí díl.

Zklamáním byl záporák Mysterio v podání Jaka Gyllenhaala. Stejně jako Vulture, i on byl produktem Iron Manova chování a přístupu k lidem. Jsme celkem unavení z toho, jak Spidey bojuje se záporáky, které vytvořil Iron Man (ať už přímo nebo nepřímo). Nicméně skvělá akce, stále lepší Holland v roli Spider-Mana a Zendaya v roli MJ to vše zachránili.

Baví nás sledovat Hollanda v roli Petra Parkera a Spider-Mana, i když je pravda, že nás stále „neodpálil“ a marně čekáme, kdy se jeho sólovka dostane na úroveň Raimiho prvních dvou Spider-Manů.

Spider-Man
Zdroj: Marvel Studios/Sony

7. Thor: Ragnarok (r. Taika Waititi)

Thor byl po druhém dílu a Avengers: Age of Ultron na odepsání. Nikdo ho netoužil vidět více než v týmovkách, kde párkrát zahláškuje a zamává Mjolnirem. Marvel si to dobře uvědomoval, a tak na režii zavolal Taiku Waititiho, aby Thora posunul novým směrem a oživil zájem o postavu. A jemu se to podařilo s grácií.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 103054 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Které marvelovky neměly šanci vejít se do TOP 10.
  • Který Iron Man je podle nás nejlepší.
  • Kdo jsou nejlepší režiséři v Marvelu a co je ultimátní marvelácký film.
Domů
Sdílet
Diskuse